2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

logo wskillMagyarország képviseletében tizenkilenc szakmában húsz versenyző vett részt az Egyesült Arab Emirátusokban október 15-18. között megrendezett WorldSkills szakmunkás világver-senyen, ahol 59 ország 22 évesnél fiatalabb versenyzői 51 szakmában mérték össze tudásukat.

Hazánkat kőműves szakmában Hédl Ádám, szárazépítő szakmában Lóczi Gábor, míg ács szakmában Piltman Gábor képviseli. A korábbi versenyek hagyományaitól eltérően az idei versenyen a kőművesek és a szárazépítők már nem kapták meg előre a feladat kiírást, így azzal először csak a versenyen találkoztak, ami jelentősen megnehezítette a felkészülésüket. Korábban ugyanis a versenyfeladat előre ismert volt, de azt a zsűri közvetlenül a versenyt megelőzően 20-30%-ban módosította.

A kőműves és a szárazépítő versenyző kiválasztását és felkészítést az ÉVOSZ koordinálta, míg ács szakmában Piltman Miklós, a Tető Piltman Kft. ügyvezetője vállalta a szponzori fela-datokat. A versenyzők részére az MKIK öthónapos felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást.

A kőműves versenyző felkészítését Gángó-Péter Diána, a zalaegerszegi Széchenyi Szakiskola tanára, a szárazépítőt Szentesi Mária, a RIGIPS műszaki és termékfejlesztési vezetője, míg az ács versenyzőt Major Balázs irányította. A szakértők egyben a nemzetközi zsűri munkájában is részt vettek. A kőműves versenyző felkészítéshez szükséges építőanyagot a Leier Hungária és a Baumit Kft-k, a szárazépítő verseny esetében pedig a Rigips (Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.) biztosította.

IMG 0459-wA négynapos versenyen a kőműveseknek a három modulból álló versenyfeladat elkészítésére 22 óra állt a rendelkezésükre. A modulok több részfeladatból tevődtek össze, így egy részlet befejezését követően a zsűri azt azonnal értékelni tudta, míg a versenyző ez idő alatt már egy újabb modulhoz kezdhetett hozzá. Az egyes modul az Abu Dhabi-i nagymecset homlokzatának stilizált képe, a második egy oromfal 1: 10 arányú makettjének, a harmadik modul pedig az Egyesült Arab Emírségek címerében szereplő sólyom kisméretű téglából történő megformálása volt, mellkasán az arab zászlóval és körülötte a 7 csillaggal, ami az emirátusokat jelzi. A három modul közül ez utóbbi volt a legnehezebb, mert a sólyom elkészítéséhez különböző bonyolult vágásokat kellett végezniük. Volt olyan elem, amelyhez egy téglát három helyen kellett vágni. Emellett az 1/B modul párkány elemének kialakítása jelentett még kihívást. Az elemek 45° szögben, L alakban szélezettek voltak. A derékszögű csatlakozásnál a versenyzőkre volt bízva, hogy az elemeket gérbe vágják, vagy egyéb kreatív kialakítással oldják meg a feladatot. Kőműves szakmában 30 versenyző indult és Ádám a 24. helyen végzett.

IMG 0283-wA szárazépítő versenyzőnek egy különböző nyílásokkal ellátott gipszkarton fülkét, kisebb helyiséget kellett megépítenie, amelyen különböző nyílásokat, illetve az egyik oldalon tűzgátló dobozolást kellett kialakítania. A feladatot nehezítette, hogy a tűzgátló doboz egyik oldalával csatlakozott a válaszfalhoz, három oldala teljesen szabadon állt. Minden lapillesztést hézagolni kellett, továbbá minden falsarkot előre meghatározott élvédővel kellett védeni. Ehhez összesen három különböző élvédő állt rendelkezésre, amelyek beépítése különféle technikát igényelt.

A belső oldalfalakat felületsimítással kellett ellátni, ugyanígy a külső oldalak némelyikére felületsimító réteget vagy kültéri vakolatréteget kellett felhordani. Az egyik fal ajtó és nyolcszögletű ablaknyílása köré stukkó keretezés került, ugyanezen az oldalon gipsz lábazat is készült. A stukkózás egyben gyorsasági feladat is volt, vagyis a 2 órás megadott keretidőn belül nemcsak a tökéletes kivitelezés volt fontos, hanem az is, ki végez leghamarabb. A versenyfeladat utolsó modulja egy szabadon választott gipszstukkó alkotás volt, amelyben a versenyzők szabadon engedhették a fantáziájukat. Gábor a 19 versenyző közül a 14. helyen végzett.

IMG 0454-wAz ácsok versenyén 19 versenyző indult és szinte minden földrész képviseltette magát. A ver-senyfeladat 4 modulból állt. Az előre megadott tesztfeladatból a szakértők három modult a versenyt megelőzően megváltoztattak. Az első modul egy trapéz alaprajzú kerti kiülő alsó váza, a ferde támasz, az oszlopok és a szelemen elkészítése, a második egy szimmetrikus nyeregtető, ferde gerinccel, döntött szarufákkal, a harmadik modul az ülőke és a padozat, a negyedik modul pedig a háromlábú mandala asztal elkészítése volt. A versenyzők a következő feladatot az előző modul elkészülte után kapták meg. 

A munka nehézségét a vágások nagy száma, a faszerkezeti elemek nagy keresztmetszete, valamint az első modul alsó lapjának elkészítése jelentette. A szűkös időkeret miatt a versenyzők közül csak nyolcnak sikerült a negyedik modult is befejeznie. A magyar versenyzőnek a harmadik modult két perccel a verseny lefújása előtt sikerült befejeznie, és pontszámai alapján a 14-ik helyen végzett.

37698328931 3ecf1be8f7 k-wA WorldSkills versenyen a 19 magyar versenyző közül Varga Ákos informatikai rendszer-üzemeltető bronzérmet nyert. Kovács Alexandra fodrász, Takács Zoltán és Sipos Kristóf mechatronika, Zaja Dániel  hegesztő, Takács Dániel  virágkötő, Cseke Szabolcs festő, Bihary Gergely web-fejlesztő, Svajda Viktória Bernadett pincér, Liszi Roland bútorasztalos és Stadler Bence épületasztalos kiválósági érmet nyert, amit egy adott pontszám fölötti teljesítménnyel érdemeltek ki. A „Nemzet legjobbja" címet a magyar versenyzők közül legtöbb pontszámot elérő Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő nyerte el, aki egyébként szakmájában a 4. helyen végzett.

 

További információk: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/

Az összes versenyszám eredményei: https://worldskillsabudhabi2017.com/en/news/results/ 

 

Pete Zoltán
ügyvezető igazgató helyettes
ÉVOSZ

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web