2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

V4 ARCASIA alairas csoportkepAz több mint egy évtizede október első hétfőjén ünnepelt Építészet Világnapja nem csupán számos olyan eseménynek ad teret, amely a szakma mellett a közvélemény figyelmét az építészetre irányítja, de apropót ad annak is, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek az épített örökséggel kapcsolatos felelősségéről, feladatairól és lehetőségeiről is elgondolkodjunk." – mondta el Kálmán Ernő, a Visegrádi Országok Építészeti Alapítványának (V4AF) magyar elnöke.

A szakember szerint az Építészet Világnapjának egyik legaktuálisabb kérdése a műemlékvédelem és a kultúrák békés egymás melletti kölcsönös tiszteletben tartása. A nyár elején e témában, a frissen felújított Klébelsber-kastélyban lezajlott nemzetközi konferencia után a világ legtöbb építészét tömörítő ARCASIA, az Ázsiai Építész Szövetségek Regionális Szervezete és a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítványa kerekasztal beszélgetése után közös nyilatkozatot írt alá ebben a témában.

ARCASIA-V4 declaracioKálmán Ernő szerint- „Az építészet a különböző kultúrák tükre, a közép-európai országok monarchiabeli egységes arculata Ázsia számára minta értékű. Ezt a közös értéket Hudec László shangha-i építészeti munkássága reprezentálja, aki 2018-ban lesz 100 éve, hogy a kínai fővárosba érkezett. Fontos, hogy ezt a századfordulós építészeti hagyományt megőrizzük, módszereinket, eredményeinket megmutassuk a világnak."

A konferencia az évek óta folyó nemzetközi együttműködés fontos eseménye volt, amelyet 2018-ban újabbak követnek majd.

 

 

A deklaráció magyar nyelvű fordítása:

Az ARCASIA (Ázsiai Építészek Regionális Tanácsa) és a V4AF (Visegrádi országok (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Építészeti Alapítványa)
nyilatkozata az építészeti örökség adaptív újrahasznosításáról
Budapesten, 2017. július 1-jén megtartott kerekasztalt követően

Kinyilvánítjuk, hogy a kultúra és a kulturális sokféleség megőrzése a világon minden ember kötelessége. Az örökség megóvása éppen jövőnk szempontjából fontos. Az ARCASIA és a V4 Építészeti Alapítvány együttműködésének alapját ez a gondolat képezi. Kinyilvánítjuk, hogy közös célunk és feladatunk az örökségre, valamint az építészeti örökség adaptív újrahasznosítására vonatkozó tudás megosztása és cseréje, többek között az egyetemeink között a tudás megosztása és a tanárképzés céljából megvalósítandó tanár- és diákcsere, illetve kiállítások és workshop-ok szervezése révén. Nemcsak a kortárs építészetet, hanem a régi korok építészetét is tisztelettel kell öveznünk. Az építészeti örökség megítélésében nemcsak az építmény kora és mérete képvisel értéket. Sürgetően szükségesek a tapasztalt építőmesterek, az építészeknek és a mesterembereknek pedig kölcsönösen tanulniuk kell egymástól. Fokoznunk kell a társadalom, a kormányok és a politikusok érzékenységét. Az építészeti örökség értékét, sőt a közösség számára képviselt kereskedelmi értékét is hatékonyan és megfelelően kell kommunikálnunk.

 

       S. M. Jahangir Khan                                                            Kálmán Ernő
         ARCASIA elnöke                                                    V4AF Tanácsadó Testület tagja

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web