2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Sinait cikk muzeum IIwojny kulsoA földből ék alakban kiálló épülettömb a gdanski II. Világháború Múzeumának csak a monumentális bejáratát rejti, a kiállítótér a föld alatt helyezkedik el, és 23 ezer négyzetméternyi kiállítóterével a világ legnagyobb történeti múzeumai közé tartozik.

Gdansk egy rangos projekttel lett gazdagabb, amelynek építése során különleges formák, nagy belmagasságú terek születtek, de egyúttal a belső tereknél magas tűzállósági, hang- és hőszigetelési szabványoknak is eleget kellett tenni.

 

Az igazi kihívást a belső kialakítás során az épület különleges kialakítású függőleges, ferde és nagy magasságú falai jelentették. „A Múzeum belső tereiben végzett munka a kivitelező számára kifejezetten a szaktudás tesztje volt. A projekttel szembeni sokrétű követelményrendszer, a terek roppant nagysága, valamint a gipszkarton általánostól eltérő alkalmazása eredményezte azt, hogy itt "Forma 1-es" feladattal álltunk szemben" - nyilatkozta Zdzislaw Leszkowski, a Múzeum belső munkáit végző Renova vállalat tulajdonosa. A falak rögzítése, a tárlók súlya, a helyenként 7 méteres magasságú falak vagy a hangszigetelés csak néhány volt a megoldandó feladatok közül, miközben úgy kellett gipszkarton megoldást választani, hogy a falak jól bírják a mechanikai sérüléseket, hiszen a múzeum évi több százezer látogatóra számít.

AKUSZTIKA, SZELLŐZÉS, TŰZVÉDELEM

Siniat cikk muzeum IIwojny 01A Siniat termékkínálatában minden gipszkarton elem megtalálható volt, melyekkel a tervből valóság lett. Mivel a múzeumi szintek a föld alá kerültek, így a Promaduct®-500 rendszerrel a szellőzőcsatornák tűzvédelmét biztosították, melyhez közel 4000 m2 Promatect®-L500 építőlapot használtak a szellőző és füstelvezető csatornák szigetelésére. Ez a biztonságtechnika része az épületben, míg az esztétikai kihívások megoldásában még nagyobb léptékben, több mint 40 000 négyzetméternyi termékével működött közre a Siniat.

Mert nem elég a múzeumnál ha látványos, az akusztikai kérdések megkerülhetetlenek. A nagy tereket a múzeumi kiállításnál alkalmazott hanghatások miatt is szükséges elkülöníteni, miközben minimalizálni kellett a hangvisszaverődést: megoldásként 400 m2 Nida Sonic perforált gipszkarton lapokat építettek be az elvárt akusztika érdekében.

Siniat cikk muzeum IIwojny 04A nagy tereknél pedig a Nida Twarda gipszkarton lapokkal oldották meg a magas terek kialakítását több mint 1000 négyzetméteren. A mechanikai sérülések lehetőségét is szem előtt tartották, így a kiállítótér falának erősnek és tartósnak kellett lenniük, kibírva a látogatók folyamatos áramlását. Ezt a keménységet és tartósságot a Nida Twarda faforgáccsal erősített magja biztosítja.

A LÁTOGATÓNAK VÉGÜLIS CSAK A LÁTVÁNY A LÉNYEG

És miközben láthatatlanul teljesülnek a törvényi előírások, a felhasználói élmény is teljesé válik, ami egy ilyen projekt esetén kéz-a-kézben jár. A Siniat gipszkarton a legváltozatosabb formájú falfelületek kialakítását is lehetővé tette. Ezt a Nida Gieta rugalmas lapjainak használatával érték el lágy átmeneteket, domborításokat és a falak szép ívét kialakítva, teljesítve az építész megálmodta vonalvezetést. Így ez az izgalmas, változatos tér a Siniat termékpalettájának egyik kiemelkedő referenciája, miközben észrevétlenül nyújtja a biztonságot és teljessé teszi a látványt és az emlékezést, ami a gdanski II. Világháború Múzeumának végső célja.

 

Részletesebben is olvashat a projektről a Siniat oldalán!

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web