2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

GKI-ingatlanpiaci-index-wA GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2017 júliusában +1 illetve 0. Mindkét esetben enyhe, 1 pontos csökkenés következett be az előző felméréshez képest. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 2-2 ponttal haladja meg. Az ország egészét figyelembe véve a kilátások egyedül az irodapiacon javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor a másik három vizsgált szegmens egyikében sem következett be drámai változás. Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek.

Lakáspiac: a vidéki lendület megtört

A jelen felmérés során a lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) a fővárost és az ország egészét illetően ellentétes irányba mozdultak el áprilishoz képest. Míg a budapesti index csaknem 3 ponttal emelkedett, az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 3, az országos 7 ponttal került lejjebb. Az országos index 7 negyedéves mélypontra jutott. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak. Budapesten csaknem minden lokáció esetében javultak a várakozások. Keleten csak a panellakások esetében nem történt romlás, nyugaton csak a családi házaknál volt pozitív elmozdulás.

GKI-ingatlanpiaci-index2-wA lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – január és április után – júliusban is romlottak valamelyest. Az előző negyedévhez képest mind a biztos (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót), mind a valószínű szándékú körben is csökkenés következett be. Ezek a várakozások 7 negyedéves mélypontjukra estek vissza. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent némileg az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Ez utóbbi téren a kivárás a meghatározó. 

 

A lakásáraknak a következő 12 hónapban várható változása, 2017. július (százalékban a jelenlegi árakhoz képest)
(zárójelben az előző – 2017. áprilisi - felmérés adatai   Forrás: GKI felmérések)

Nem panel társasházi lakások 3 (3,6)
Budai zöldövezet 3 (5)
Egyéb Buda 3 (5)
Pesti belváros 4 (5)
Pesti zöldövezet 3 (2)
Egyéb Pest 2 (1)
Panellakások - Észak-Pest 2 (1)
Panellakások – Dél-Pest 1,5 (1)
Panellakások – Buda 2,5 (2)
Családi házak – Pest 3 (1,5)
Családi házak – Buda 1,5 (3)
Budapest összesen 2,5 (2,9)

 

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten nem sokat csökkentek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Idén áprilisban a válaszadók 47%-a számított tovább emelkedő árakra, most 38%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 50-ről 59%-ra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3% közötti sávban helyezkedik el. A keleti és nyugati régióban a várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott (most is mindkettő 2% körüli).

GKI-ingatlanpiaci-index3-wÉpítési telekpiac: dinamikus áremelkedés

A telekpiaci kilátások 2016 első negyedéve óta viszonylag keskeny sávban hullámoztak, s határozott derűlátást tükröztek. Mindez a júliusi felmérés során sem változott érdemben: a jelenlegi várakozások lényegében megfelelnek a hat hónappal ezelőttieknek. A GKI telekpiaci indexeinek értéke a jelen felmérés során a fővárosra vonatkozóan 4, az ország egészét illetően 7 ponttal mérséklődött az előző felméréshez képest. Az építési telkek ára várhatóan 6-7%-kal emelkedik a következő egy esztendőben.

Irodapiac: a jókedv fennmaradt

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából.
A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1073 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2017. második negyedévében megközelítette a 87%-ot, ami csaknem megegyezik az első negyedévivel, éves alapon pedig 2 pontos emelkedést jelez. Keleten az áprilisban mért 83%-os kihasználtság júliusra 78%-ra csökkent, míg nyugaton 80-ról 85%-ra nőtt e mutató értéke. 2017 júliusában a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan hibahatáron belül (azaz kevesebb, mint 1 ponttal), az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Éves összevetésben a budapesti jelzőszám 4, az országos 2 ponttal nőtt.

Az irodapiacon tehát fennmaradt, sőt icipicit emelkedett a derűlátás. Budapesten és környékén a bérleti díjak 6% körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken nem várható díjemelkedés.

Üzlethelyiség-piac: business as usual

A magyar kiskereskedelmi üzlethálózat alapterülete 2012 óta folyamatosan csökken. Az elmúlt hat évben csak 4 új bevásárlóközpontot adtak át. A kiskereskedelmi forgalom az elmúlt években dinamikus bővült és a várható kilátások is kedvezőek. Az erős verseny illetve a kormányzat kereskedelmi láncok korlátozására irányuló újra és újra erőre kapó tervei lényeges piacformáló tényezők. A jelen felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra vonatkozóan lényegében nem változott, míg az ország egészét jellemző mutató 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám 5, az utóbbi 8 ponttal haladja meg. A bérleti díjak Budapesten várhatóan 4%-kal nőhetnek, vidéken inkább stagnálásra lehet számítani.

Logisztikai ingatlanpiac: negatív korrekció

GKI-ingatlanpiaci-index-tablazatA logisztikai ingatlanok kihasználtsága az egy negyedévvel ezelőttihez képest nem változott érdemben. A kihasználtságot jellemző ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 84% (egy negyedévvel ezelőtt 86% volt), a nyugati országrészben 84% (áprilisban is ugyanennyi volt), a keleti régióban pedig 82% (áprilisban 83% volt). Egy évvel ezelőtt ez a három adat rendre 85, 86 és 80% volt. A bérlői érdeklődés óvatos emelkedése a fejlesztési tervekre jó hatással van, a következő 2-3 évben a korábbinál nagyobb léptékű raktár-beruházások kerülhetnek tető alá.

A GKI raktárpiaci indexei az előző felmérés során tízéves csúcsra jutottak, a mostani eredmények negatív korrekcióra utalnak: a budapesti 7, az ország egészére vonatkozó csaknem 2 ponttal csökkent áprilishoz képest. Éves összevetésben az előbbi 1, az utóbbi 7 pontos növekedést jelez. A bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 3-4%-kal emelkedhetnek.

 

 

Forrás: GKI

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web