2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az építkezési láz 2017 első negyedévében sem csökkent, a KSH gyorstájékoztatója szerint idén, az év első 3 hónapjában 47%-kal több lakás épült és 89%-kal több építési engedélyt adtak ki, mint 2016 azonos időszakában. A belvárosi több száz lakásos nagyberuházásokon kívül a családi házak építése is meredeken emelkedik. Sokan szeretnének önálló házba költözni, ennek ellenére stabil többletkínálat mutatkozik a piacon – erre is van magyarázat.

A családi házak is kilábaltak a válságból

Idén, az első 3 hónapban országosan 2061 új lakásra adtak ki használatba vételi engedélyt, amely közel másfélszerese az előző évi adatnak. A rohamos emelkedés ellenére Budapesten 51%-kal kevesebb ingatlant adtak át. Ez azonban annak köszönhető, hogy a nagyléptékű építési beruházások még nem készültek el és ezek a lakások várhatóan csak a második félévtől kerülnek tömegesen piacra. Az átlagnál jóval látványosabb, 82%-os emelkedés mutatkozik a családi házként épített ingatlanok terén.

Ezt a piaci szegmenset erősen megviselte a 2008-ban kitört gazdasági válság. Ebben az időben ugyanis sokak számára, a hirtelen megnövekedett lakáshitel törlesztő részletek mellett vállalhatatlan terhet jelentett a legtöbbször túl nagy, és emiatt magas fenntartási költségekkel járó otthon. A válságot követő fellendülés a családi házak esetében zajlott le a leglassabban. Mára azonban országos átlagban elérték a válság előtti évek árait.

Sokan költöznének családi házba, mégis nagy a túlkínálat?

Az ellentmondás elsődleges oka, hogy az emberek elsősorban újépítésű családi házba költöznének. A sokszor korszerűtlen, használt épületek kevésbé népszerűek. Ezeknél az épületeknél a vásárlók gyakran tartanak az elsőre nem látható bonyodalmaktól, mint például a közművek hiányától, az osztatlan közös tulajdontól vagy a szolgalmi jogtól.

A fentieken felül az elmúlt évek építkezést ösztönző intézkedései, mint a CSOK bővítése, az áfa visszaigénylés lehetősége, az egyszerű építési bejelentés, illetve a kedvező hitelkörnyezet is támogatta az új családi ingatlanok építését.

A budapesti ingatlanárak jelentős emelkedése miatt sokan döntenek úgy, hogy eladják korábbi, belvárosi lakásukat és annak árából külső, kertvárosi kerületekben, vagy a pesti agglomerációban – akár CSOK-kal kiegészítve – kezdenek el saját, nagyobb és komfortosabb családi házat építeni vagy építtetni." – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „A használt ingatlanok – főleg vidéken – kevésbé népszerűek, ezért akár nagyon vonzó áron lehet jó minőségű házhoz jutni. Ha valaki úgy dönt, hogy az utóbbi megoldást választja, érdemes ingatlanszakértőhöz fordulnia, aki segít a legjobb lehetőségek feltérképezésében" – javasolja a szakértő.

 

 

Forrás: cafepr

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web