2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Sinait belteri kepek-wTetőtér beépítés esetén a belső tér kialakításakor a leggyakrabban alkalmazott anyag a gipszkarton. Vannak olyan helyzetek, ahol a beépítendő anyagokkal szemben a megrendelő magasabb követelményeket támaszt(például mechanikai hatásokkal szembeni megfelelőség vagy tűzvédelem tekintetében), de az is előfordulhat, hogy a funkció miatt a speciális megoldások nem elkerülhetőek.

 

Következik 5 érv a komolyabb teljesítményű lapok mellett:

 

Tűzbiztonság: 12,5 mm-ben REI 15

VL1Y9577 bez signa-wAz „Épületekre és elhelyezésükre vonatkozó műszaki feltételekről szóló rendeletben" foglalt különleges tűzvédelmi követelmények nem térnek ki a családik házakra. Ez persze nem jelenti, hogy ezekben az épületekben a tetőterek tűzveszélytől mentesek, de a tulajdonosnak magának kell gondoskodnia családja biztonságáról. Amennyiben a beruházói igény megvan erre, úgy a hozzáértő szakember által, a normál gipszkarton helyett javasolt nagyobb tűzállósággal rendelkező NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda gipszkarton lapok beépítésének már kevés akadálya lesz. Ezekkel a speciális lapokkal már 12,5 mm vastagságban a REI 15 tűzállósági érték biztosítható, két rétegben pedig akár a REI 45 is.

Tűz esetén már a REI 15 osztály biztosítja az időt segélyhívásra vagy az épület biztonságos kiürítésére.

A hanghatások elleni védelem: a gipszkarton a súlyával járul hozzá a komforthoz

A megfelelően tervezett tetőtérnek a hangszigetelés tekintetében is komfortot kell biztosítania. Tény, hogy a tetőtérben – még csendes környezetben is – megjelenhetnek zavaró, a természeti környezet zajaiból eredő külső hanghatások. Fokozottan igaz ez forgalmasabb környéken, ahol többféle zajnak is kitett a beltérben tartózkodó személy.

VL1Y9905 bez signa-wA hangszigetelés hatékonysága függ a tetőtér beépítéséhez használt ásványgyapot vastagságától, a kivitelezés gondosságától, de a gipszkarton lap súlyától is.

A korszerű gipszkarton tehát itt súlyával járul hozzá a tető hangszigetelési értékeinek javulásához: a NIDA Zwiklalap súlya kb. 7,5 kg/m2, a NIDA Tűzgátló lap kb. 10,3 kg m2, NIDA Twarda súlya pedig kb. 12,6 kg/m2.

A felmerülő gazdaságossági kérdésekre pedig egyszerű a válasz: az egyrétegű 12,5 mm vastagságú NIDA Tűzgátló lapmegfelelő akusztikai komfortot biztosít minimális befektetéssel. A komolyabb hangszigetelésre vonatkozó igények esetén a lapok dupla beépítése kínál megoldást.

Mechanikai szilárdság: a „sportos" környezet sem akadály

A családi házakban a tetőterek gyakran a gyermekszoba funkcióját látják el. A funkció és a terek velejárója, hogy akár létrák vagy más sporteszközök kerüljenek ide, illetve olyan tevékenységek színtere a tetőtér, ahol a normál gipszkartonlapból készült burkolatban mechanikai sérüléseknek erősebben kitett.

Megoldást a tűzvédelemben is előnyös NIDA Tűzgátló lap vagy a NIDA Twarda típusú lapok jelentenek, mert ezek a lapok nagyobb ütőszilárdsággal rendelkeznek. Különösen jó tulajdonságokkal ebben a tekintetben a NIDA Twardagipsz-forgács lap rendelkezik, amely nemcsak a tetőterekben, de folyosókon, öltözőkben, tornatermekben is alkalmazható. A megfelelő szerkezet kialakításával ez a gipszkarton típus akár a labda ütéseinek is ellenáll.

Dupla burkolat a repedések elkerülésére

VL1Y0115-wElőfordulnak olyan helyzetek, amikor a kivitelező legnagyobb gondossága ellenére a lapok csatlakozásainál az elkészült felületen repedések jelennek meg. Ennek leggyakoribb oka a tető faelemeinek természetes mozgása. Ugyan ez a jelenség előre nem tervezhető, de a fellépésének kockázatát minimalizálhatjuk.

Legjobb módszer a két réteg alkalmazása NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda típusú lapokból. A két hézagolt lapréteg egymáshoz képest eltolva, fektetve jelentősen növeli a tetőtéri burkolat szilárdságát. A NIDA Tűzgátló lap és NIDA Twarda lapok pedig a szerkezetüknél fogva jobban ellenállnak a tető mozgásának. Beépítéskor törekedjünk a CD profil és különböző függesztőelemek alkalmazására.

Nehezebb elemek felfüggesztéséhez is

A tetőtéri lakberendezés mindig kihívásokkal jár. De ha megfelelő szilárdságú és teherbírású lapokat használunk, a felfüggesztések, szokatlan megvilágítások sem jelentenek akadályt. Ebben az esetben is határozottan ajánlott a nagyobb tömegű és sűrűségű gipszkarton lapok beépítése, mert egyszerűen jobb a teherbírásuk. Ha tehát a tetőtérben nehéz, vagy különleges beltéri elemek elhelyezését tervezzük, érdemes mérlegelni a tűzvédelmi NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda típusú lapok alkalmazását.

A komolyabb műszaki tartalom gazdaságossági kérdései

A tűzvédelmi szempontból előnyös NIDA Tűzgátló lap ára közel 35 százalékkal drágább, a nagy teherbírással rendelkező NIDA Twarda lap ára pedig akár háromszorosa is lehet az átlagos tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton lapok árának. Figyelembe véve azonban egy átlagos tetőtér egészének beépítését, ahol a gipszkarton lap az egyik legolcsóbb alapanyag, az építkezés teljes költségét ez mindössze néhány százalékkal változtatja, cserébe viszont magasabb tűzvédelmi, akusztikai és teherbírási tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton megoldást kapunk a lakók kényelméért.

 

Részletes információt a cikkben említett NIDA Twarda és NIDA Tűzgátló lapokról a Siniat honlapon talál.

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web