2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az ingatlanpiacon megjelenő érdeklődők számára az ár mellett meghatározó tényező az elhelyezkedés, és az ingatlan állapota. A tapasztalatok szerint jelenleg kétféle lakás talál gyorsan vevőre: az olcsó, lelakott, vagyis felújításra váró ingatlanok, illetve a komfortos, szép lakások. Utóbbi típust elsősorban a befektetők keresik, akik bérbeadási célból vásárolnak, így nem szeretnének a felújításra is időt és pénzt fordítani. Emellett érvényesülő tendencia, hogy azokért a lakásokért, ahol a konyha kivitele modern, látványos további 10-20%-kal többet lehet elkérni a többi felújított lakáshoz képest.

Az albérletpiac is lassul

Nemcsak az eladó, hanem a kiadó lakások árai is megálltak, az utóbbi időben ebben a szegmensben is megkezdődött a kiegyenlítődés. A kereslet és a kínálat egyensúlyba kerülése elsősorban a fővárosban mutatkozik meg, a kiadásra kínált ingatlanok száma 40%-kal nőtt tavaly januárhoz képest, az árak pedig éves szinten mintegy 4%-kal mérséklődtek.

Atlagos-alberletarak-az-orszag-egyes-nagyvarosaiban

Az egyes vidéki nagyvárosokban a fővároshoz képest eltérő tendencia érvényesült, a tavalyi év során Miskolcon 3%-kal, Debrecenben 5%-kal, Szegeden pedig 15%-kal emelkedtek az albérletek átlagos négyzetméterenkénti árai. Az egyensúlyi helyzet kialakulása mutatkozik Győrben is, ahol az árak 2016-ban stagnáltak, az idei év első két hónapjában pedig közel 2%-kal csökkentek. Ehhez hasonló változás mutatkozott Szegeden is, Debrecenben és Miskolcon viszont nem állt meg a piac, 3-7%-kal drágultak az átlagos Ft/m2 árak az első két hónapban. A kiadó lakások piacán még mindig Budapest áll az élen, a vidéki nagyvárosok közül Győr követi 35%-kal lemaradva. Az egyetemi városok – Szeged, Debrecen – a középmezőnyben helyezkednek el az árak tekintetében, Miskolcon pedig továbbra is kedvező az árszínvonal.

Tovább drágultak a lakások

Az eladó ingatlanok közül a téglalakásokat kínálják a legdrágább négyzetméterenkénti áron, a panelépítésű társaikhoz képest 60%-kal magasabb az átlagáruk. Országos szinten a családi házak érhetőek el a legkedvezőbb Ft/m2 áron, ami egyrészt a nagyobb alapterületüknek köszönhető, másrészt annak, hogy többségük az ügyfelek körében kevésbé kedvelt, kisebb településeken található. A 2016-os év mindegyik szegmensben egyenletes árnövekedést hozott, a téglalakások átlagos négyzetméterenkénti árai 11%-kal, a paneleké 7%-kal bővültek, a családi házak piacán pedig stagnálás érvényesült. Utóbbi típus esetén ez a tendencia idén is folytatódott, a lakáspiacon további 2-4%-os volt az árnövekedés mértéke az első két hónapban.

Az-egyes-ingatlantipusok-atlagara-orszagos-viszonylatban

Beállhat a lakáspiaci egyensúly

Egy több mint 500 ezer hirdetést vizsgáló elemzés szerint idén januárban 8%-kal nőtt az érdeklődés az eladó új és használt lakások iránt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az idei évre a szakértők jóval kiegyensúlyozottabb tendenciát jósolnak, mely egyrészt az új lakások számának növekedése, másrészt a kínálat bővülésének tudható be. Januárban 30-40%-kal több ingatlanból tudtak válogatni az érdeklődök, mint a tavalyi év első hónapjában, ennek egyik eredményeként az eladásra kínált ingatlanok lassabban találnak gazdára, a lakások átlagosan három, a házak pedig hat hónap alatt kelnek el.

 

 

Forrás: Ingatlannet.hu

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web