2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Nagy érdeklődés kísérte a Roto november 15-i sajtótájékoztatóját, amelyet idén Berlinben rendeztek meg. A több mint 70 újságíró között lapunk is képviseltette magát. A rendezvényen tájékoztatást kaptunk a piaci trendekről, a vállalat eredményeiről, jövőbeni elképzeléseiről.

Megismerhettük a legújabb innovációikat, termékújdonságaikat és a betörésgátlás európai helyzetét, valamint meglátogattuk a tavalyi évben felvásárolt Deventer gyárat.

Eckhard KeillPiaci kitekintés

Dr. Eckhard Keill, a Roto Frank AG igazgatótanácsának elnöke ismertette a vállalat piaci helyzetét, a gazdasági és politikai környezetet. A nemzetközi építőipar elemzése során több, a gazdasági kilátásokat negatívan befolyásoló tényezőt lát, mint pozitív fejleményt. Az elmúlt időszakban a világgazdaság stabilitását, kiszámíthatóságát további tényezők rontották (pl. a Brexit, Donald Trump elnökké választása), emellett a korábbi évek kedvezőtlen piaci folyamatai is fennállnak.

Ezek közül a legjelentősebb hatású az orosz gazdaság erőteljes visszaesése (kormányzat építőipari kiadásainak 30%-os csökkenése immáron második éve), a kínai építőipar stagnálása (ahol a kormányzat az újépítések visszaesését a felújítási piac ösztönzésével próbálja ellensúlyozni).

Az amerikai piacokat tekintve pozitív példaként említhető az USA, ahol az építőipar erőteljes növekedése, ezen belül is a modernizációs és javítási piac gyors bővülése figyelhető meg. Ezzel szemben Chilében szerény növekedés, míg Brazíliában és Argentínában erős visszaesés tapasztalható.

Európában az Euroconstruct 19 tagországában idén átlagosan 3%-kal, 2017-ben pedig várhatóan 2,5%-kal növekszik majd a lakásépítés az Euroconstruct felmérése szerint. Ebben az évben a növekedést elsősorban az új építések több mint 5,5%-os növekedése segítette (habár mindez egy alacsony bázisról történt). A növekedési lehetőségek tekintetében éllovasok között Írország, Portugália, Spanyolország és Magyarország, középmezőnyben Németország (itt az építőipar 70%-át adó felújítási szektor stagnálása, esetenkénti visszaesése jellemző) és Nagy-Britannia (a Brexit várható hatásaival még nem kalkulálva), míg a sereghajtók között Olaszország és Belgium említhető.

Évek óta először az építőipari beszállítók nem várnak további „piacokat sokkoló" fejleményeket 2017-ben, inkább egy általános stabilitással és 4-5% közötti forgalomnövekedéssel számolnak.

RotoQ-K Dachdecker01Ajtó- és ablakpiac

Dr. Keill szerint az ajtó- és ablakpiac helyzete lényegében nem változott 2015-höz képest. Oroszországban a piac közel 20 hónap alatt gyakorlatilag megfeleződött az ukrán-orosz konfliktus, a szíriai krízis, a fennálló szankciók és az alacsony olajár miatt.

Emellett Kínában erős visszaesés volt, különösen a 3. negyedévben. Brazíliában folytatódott a negatív trend, és Nyugat-Európa, ezen belül is különösen a Benelux államok és Nagy-Britannia is gyengélkedik.

Ezzel szemben Dél- és Közép-Európa, Észak-Amerikával az élen a növekedő régiók közé tartozik. Az Interconnection Consulting egyik európai tanulmánya szerint az összességében várható szerény mennyiségi növekedés nem tudja elpalástolni azt a tényt, hogy 2007 óta a teljes piac egynegyedével esett vissza (93 millió darab ablakról 70 millió darab ablakra).

Elért eredmények, várakozások

A 2015-ben elért 622 millió eurós értékesítési bevétel mindössze 3%-kal maradt el a 2014-es értéktől (641 millió euró), mely a piacokon bekövetkezett jelentős negatív változások, piaci veszteségek ellenére igazolja a pozitív belső teljesítményt – emelte ki Michael Stangier, a Roto Frank AG Pénzügyi Igazgatója.

Szeptember 30-ig az ablak és ajtó technológiai divízió enyhe növekedést ért el a Deventer és Peder Nielsen akvizíciókból származó bevételt is figyelembe véve. Az akvizíciók eredménye nélkül egy egyszámjegyű visszaesés volt. Egy elfogadható első félév után a 3. negyedév nagyon gyenge volt. Ez volt megfigyelhető a tetőablak és szolártechnológiai üzletágnál is. Itt a Roto pozíciójának megőrzéséhez nagyban hozzájárult a Roto Q tetőablak sikeres bevezetése. Előrejelzéseik szerint csoportszinten 620 millió eurós éves bevételt érnek majd el.

Gleitschere Patio AlversaFolytatódik a Deventer és Peder Nielsen integrációja a Roto hálózatába, mely sikeres akvizíciókat egy újabb is követheti a tervek szerint ez év végén, 2017 elején. A felvásárlást ezúttal is saját erőből finanszírozva tervezik végrehajtani, ezzel is hangsúlyozva a Roto gazdasági stabilitását.

Dr. Keill szerint összességében az ajtó- és ablakpiac stabilizálódása várható. „Ezzel azonban nem lehetünk elégedettek. A cél, hogy jobbak legyünk a piacnál és a versenytársaknál!"– tette hozzá.

Még közelebb a vevőkhöz

A minél költséghatékonyabb működés és a még erősebb vevőorientáció érdekben folyamat alapú munkaszervezésre (lean menedzsment) térnek át. Ennek a vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszernek az a célja, hogy a vállalat minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait.

A tevékenységeit elsősorban az alapján alakítja ki, hogy a vevő számára mi az érték. Ami a vevő számára nem teremt értéket, amiért a vevő nem fizet, azt veszteségnek (pazarlásnak) tekinti, és a munkafolyamatok hatékonyságát ezeknek a veszteségeknek a megelőzésével, megszüntetésével vagy minimálisra csökkentésével növeli.

Termékfejlesztések

RotoQ PVC verziója

A RotoQ billenő fa tetőtéri ablakot a cég 2015-ben vezette be. Ennek PVC verzióját vezetik be Németországba és Ausztriába. A 100%-ban PVC profilból készült, magas minőségű termék a RotoQ termékcsaládra jellemző modern üvegezéssel, az ablakot körbevevő hőszigeteléssel, garantált ablakhézagokkal jelenik meg. A kilincs kialakításának köszönhetően az ablak kezelése rendkívül egyszerű és kényelmes. A csavarok nélküli, intelligens illesztési rendszer minden fontos szerelési lépést egy „klick"-kel erősít meg, mely a helyes installálást és működtetést is segíti.

Patio Alversa bukó-toló és párhuzamosan toló ajtó- és ablakrendszerek

Zentralverschluss Patio AlversaAz új rendszerekkel a belső számítások szerint egy 800 millió eurós piaci szegmenst céloztak meg. A termékfejlesztés alapját ebben az esetben is a vevők, jelen helyzetben az ablakgyártók elvárásai adták: gyors összeszerelést biztosító vasalattechnológia, egyszerű kezelés, rugalmas felhasználási lehetőségek, tartós, megbízható működés és időben történő szállítás.

A Roto Patio Alversa vasalatcsalád lehetővé teszi a különböző nyitási módok és szellőztetési funkciók kis ráfordítású megvalósítását fa, műanyag és alumínium profilokból készült, párhuzamosan toló és bukó-toló nyílászárók esetén, akár 200 kg-os szárnytömegig. Elsőként a piacon a Roto kínál vasalatot párhozamosan toló rendszerhez bukó szellőztetéssel.

Az univerzális központi zárásból, univerzális kilincsből és moduláris tolórendszerből álló vasalatcsalád jelentősen csökkenti az alkatrészek számát, minimálisra mérsékli a gyártási, raktározási és logisztikai költségeket.

Raumsituation Patio AlversaA Roto Patio Alversa moduláris felépítésének köszönhetően alkalmas az egyéni vevői igények kielégítésére. Egyetlen rendszerrel négy különböző megoldás lehetséges.

A Roto Patio Alversa párhuzamosan toló vagy bukó-toló rendszerként alkalmazható. Változattól függően választani lehet rés- vagy a bukó szellőztetés között. Egyedülálló a piacon a párhuzamosan toló rendszer és a bukó szellőztetés kombinációja.

 

Fehér Tivadar

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web