2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

05 budafoki piac lrOktóber 3-án, az Építészet Világnapján a Budapesti Építész Kamara Nívódíjában részesült öt izgalmas budapesti helyszín és alkotói. A jeles eseményre délután 2 órakor került sor a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja 2015-ben került elsőként adományozásra. Az első év tapasztalata megerősítette a kiírót abban, hogy az építészeti alkotások szakmai díjjal való elismerésére nagy szükség van a főváros területén. A korábbi díjak elmaradása egyfelől űrt hagytak maguk után, másfelől a különböző szándékok, értékek és érdekek közepette gyakran méltatlan módon visszhang nélkül maradnak jeles építészeti alkotások.

07 passzivhaz lrA Kamara által alapított díj olyan munkákra kívánja irányítani a figyelmet, amelyeknek építészeti kvalitása kiemelkedő és a megbízók és a használók számára is egyértelműen pozitív hatású. Ebből adódóan a 2016. évben meghirdetett pályázatra is kizárólag megvalósult alkotásokkal, 2012. január 1. és 2015. december 31. között épült, jogerős használati engedéllyel rendelkező munkákkal lehetett pályázni.

A 2016-os pályázatra 21 alkotást neveztek. Lakóépületek és középületek mellett a városi infrastruktúrához kapcsolódó köztéralakítások és műemléki felújítások kerültek a Zsűri elé.

14 kossuth ter lrA tavalyi évhez képest a beadott pályaművek száma alacsonyabb, de a munkák minősége magas volt. Egy pályamű a kiírásban meghatározott időtartamon kívül készült el, 2016-os átadású volt, ezért a bírálatból kizárásra került.

A zsűri úgy ítélte meg, hogy 2016-ban is kiadja a maximálisan odaítélhető 5 díjat, így a vele járó 400 000 Ft-os pénzjutalmakat, az okleveleket és az emléklapot. Az emléklapot és az oklevelet Czakó Zsolt grafikusművész tervezte.

21 idesuss ovoda lrA bírálat eredményeként Nívódíjban részesült:

  • a Budafoki Szomszédok Piaca,
  • a XIII. kerület beruházásában megépült 100 lakásos passzív társasház,
  • a Kossuth Lajos tér rekonstrukció, Parlamenti Múzeum, Látogatóközpont és mélygarázs,
  • a X. kerületben, egy volt lakótelepi iskola átalakításából létrejött Idesüss Óvoda és Bölcsőde, valamint
  • a józsefvárosi Futó utcában lévő Corvin Corner Irodaház.

 

15 corvin corner lrA zsűri számára idén is komoly dilemmát okozott, hogy a díjazott alkotások mellett két további pályaművet is kiemelésre méltónak gondolt. Két családi ház kapcsán fogalmazódott meg, hogy az építészeti minőségen túl érdemes felhívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy az építész és a megbízója közötti különleges bizalmi kapcsolat milyen szép eredményt hozhat. A Nívódíj erre kiváló alkalom.

06 huvosvolgyi villa lrA Hűvösvölgy egy keskeny telkén megépült villa és az Ordas utcában lévő nagyszabású villaépület Elismerő oklevélben részesült.

A díjazott pályamunkákban az építészeti, esztétikai minőségen túl az innovatív szemléletet, az épített környezet és a használói közösség iránti empátiát és a gazdaságosságot is értékelte a zsűri. Az épület látogatások során megerősítést nyert, hogy a kiemelkedő alkotások a megbízó és az építész harmonikus együttműködését feltételezik. A díjazott munkák mindegyike olyan épület, amelynek használói pozitívan nyilatkoztak mind a tervezés és építés folyamatáról, mind a hétköznapi használatról.

20 ordas utca lrFontos tapasztalás volt, hogy a közösséget szolgáló építészeti alkotások, így óvoda, köztér és látogatóközpont, önkormányzati bérlakás és piac képviseltek kimagasló színvonalat, amely nemcsak a tervező építészek, hanem a megbízói oldalon dolgozó építész és más szakemberek munkáját is dicséri. A Nívódíj az ő munkájuk elismerése is.

 

 

További információ: www.budapestiepiteszkamara.hu

 

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web