2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

glt1602 ak01 rgb01A világ vezető nemzetközi üvegipari vásárára, a glasstec immár 24. alkalommal nyitja kapuit 2016. szeptember 20-23. között a Düsseldorfi Vásárközpontban. Az építész irodák, egyetemi tanszékek és a szakmai szövetségek közreműködésének köszönhetően a glasstec szakvásár idén egy igazán különleges kísérőprogrammal egészül ki: ez a glass technology live!

A glass technology live a vásár minden napján várja az érdeklődőket. Szakmai bemutatókat és szimpóziumot ötvözve több mint 40 előadással igazi trendformáló útmutatóként fog szolgálni a gyártástechnológia és a konstruktív üvegépítészet témakörében. A 11. csarnokban várják a látogatókat a megszokott magas színvonalú, ingyenes programok, amelyek védnöke a londoni Foster and Partners képviseletében Stefan Behling, szervezője pedig a Stuttgarti Egyetem Szerkezettervező Intézete. A program során nem csupán jövőbemutató funkcionális üvegeket, konstruktív üvegépítészeti technológiákat mutatnak be, de betekintést nyerhetünk az üveg formatervezésének és esztétikai kidolgozásának világába is. Az idei év hívószavai többek között az intelligens üveg és az interaktivitás.

Érdekességek a programból

Glasstec-documentation---picture-01-Crystal-HousesAz öntött üveg reneszánsza az ABT-nél

A holland ABT Mérnökiroda már az 1950-es évek óta megvalósítható és reprezentatív építészeti struktúrákkal foglalkozik. Nem meglepő tehát, hogy az ABT mérnökei az MVRDV építészeivel együttműködve egy olyan teljes homlokzatot terveztek öntött üvegből, amely tartalmazza az ablak- és ajtókereteket is. A merevítők és oszlopok tömör öntött üvegből készülnek, és nyomószilárdságuk egyértelműen magasabb, mint a hagyományos falazaté. A vásáron az ABT egy olyan mintadarabot fog bemutatni öntött üvegéből, amelyet a Delfti Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztettek ki és az amsterdami Crystal House homlokzatánál alkalmaztak.

 

 

ALED glasstec 01Fényt a sötétségbe!

Ha fényvezető réteget integrálnak a hőszigetelő üvegbe, akkor az egyszerű ablak, válaszfal vagy homlokzat fényforrássá válik. Az osztrák LightGlass Technology vállalat ALED technológiája lehetővé teszi egy olyan intelligens építészeti üveg létrehozását, amely mind belső, mind külső alkalmazásnál megfelel az összes vonatkozó műszaki követelménynek. Ez a technológia teszi lehetővé, hogy megvilágításkor az üveg ragyogásmentes, teljesen transzparens és homogén legyen. Ezen túlmenően a rendszer automatikusan szabályozza önmagát, hogy megfeleljen az aktuális fényviszonyoknak. Mindezt egy App vagy egy üzemeltető rendszer vezérli és programozza. A LightGlass különbemutató lakó- és kereskedelmi épületeken fogja példákkal illusztrálni a fentiek alkalmazását..

P1050923 11,2 tonna tiszta látás

Ennyi a tömege egy óriás hajón egyetlen LSG-ablaknak, amelyet a sedak vállalat készített Bajorországban. Ehhez a hajóhoz a sedak 40 különböző üvegvastagságú illetve rétegvastagságú elliptikus üvegtáblát gyártott, 15 különböző hajlásszögben – a hajóépítés egyedi technikai és vizuális követelményeinek megfelelően. A sedak létrehozta saját termékcsaládját, amelyben olyan termékek találhatók, amelyek megfelelnek a Lloyd's Register szigorú tanúsítványi követelményeinek. A szakvásáron a sedak GmbH & Co. KG egy 1,28 m x 3,68 m-es 20 mm vastagságú, hármas laminálású üveget fog bemutatni. Ezt az úgynevezett „kagyló ablakot" a laminálás során hidegen hajlították. A hajlítási vonal átlósan található, így az üvegtábla tökéletesen belesimul a jacht gömb formájú hajótestjébe.

Informatív előadások a szakvásár minden napján

A nemzetközi előadók mind a négy vásárnapon más és más témákra fognak fókuszálni. Az előadásokon angol/német szinkrontolmácsolás lesz.

Technikai újdonságok a DGG/HVG-től az üveg olvasztása és formálása terén

Hogyan befolyásolja a gáz minősége az üveg olvasztásának folyamatát? Ezt az érdekes kérdést fogja kifejteni kedden az független esseni Gas-Wärme-Institut (Gáz-Fűtés-Intézet). Az intézet ipari gáztermelőknek és fogyasztóknak ad tanácsot, valamint saját kutatásokat is végez. A homogén hő és a tiszta égési folyamat a minőségi üveggyártás nélkülözhetetlen eleme. A nürnbergi promeos vállalat képviseletében Dr. Jochen Volkert be fog mutatni egy lángmentes gázégőt, amely minden termikus gyártási folyamathoz alkalmazható. Az égés egy porózus kerámia konténerben megy végbe, miközben a hőt felszíni sugárzásként vagy egyenletes hőként bocsátja ki. Ez azt jelenti, hogy nincsenek forró foltok, és a tényleges hő nagyobb gazdasági hatékonysággal használható fel. Ugyancsak kedden tartják azokat az előadásokat, amelyek az automata gáz olvasztási folyamatokról és a robotok használatával elérhető hatékonyságról számolnak be.

A nap a „Jövő üveggyára" című előadással fog zárulni, amelynek keretében Dr. Matthias Kümmerle az üvegmegmunkálással és tesztelő gépek gyártásával foglalkozó Bucher Emhard Glas SA vállalat képviseletében el fogja kalauzolni a hallgatóságot a mesék kristálygömbjének világába.

Üvegipar 4.0 – a gyártási technológiák és eljárások intelligens hálózata

A folyamatos adatcsere lehetővé teszi, hogy a géprendszerek tanuljanak a hibákból, és hogy azokat elkerüljék a jövőben. A termelés javul a folyamat alatt. Az értéklánc száz százalékban optimalizált. A különböző gyártási folyamatok közötti adathálózatnak köszönhetően egy intelligens rendszer nagyobb átláthatóságot és biztonságot tud garantálni magas minőségű termékek gyártása esetén.

Mindezek mellett az Industry 4.0 nagyobb adatbiztonságot igényel. Az üveggyártók és az egyetemek már szorosan együttműködnek ebben a kérdésben, mint például a Grenzebach Maschinenbau GmbH és az Augsburgi HS Egyetem. Az eredményeket a szerdai vásárnapon fogják bemutatni egy félórás beszélgetés keretén belül.

Azok a folyamatok, amelyek ellenőrzik és szabályozzák a gyártást, máris működnek. Ezen túlmenően a minőség szkennereket is használják már. Olyan szkennerek ezek, amelyek bármikor integrálhatóak egy meglévő üzembe, és amelyek aztán az egyes gyártó által meghatározott egyedi követelmények szerint működnek. Rainer Feuster, az ebben a szegmensben technológiai vezető viprotron GmbH vállalat képviseletében cége gyakorlati tapasztalatairól fog beszámolni.

Több előadást terveznek a lézertechnológia további alkalmazhatóságáról, különösen az optikai üvegekkel kapcsolatban. A VDMA (German Machinery & Plant Manufacturers' Association) által tartott előadás áttekintést nyújt a legújabb feldolgozási és lezáró technológiákról.

Átlátszó épületburkok és digitális tervezési folyamatok az építészetben

London városa híres azokról a neves épületekről, amelyeknél építőanyagként az üveg dominál. Josef Ludwig mérnök a p4e építész irodában, és ő az, aki kiválóan ismeri a funkcionális üvegépületek pontos követelményeit. A biztonságos tervezés és a zökkenőmentes kivitelezés érdekében alapvető követelmény a befektetők és az építészek közötti együttműködés. Mottója: tudd, mit lehet megvalósítani. Ő fog beszámolni a városfejlesztési projektek magasépítési tervezéséről egy friss példán keresztül: ez a tottenhami Court Road metróállomás teljes újratervezése, amely a londoni metróhálózat egyik központi csomópontja.

A leglátványosabb példa – ugyancsak Londonból – a két részből álló lakópark, az Embassy Gardens Battersea, amelyet várhatóan 2018-ban fognak befejezni. Az apartmanokat az Amerikai Nagykövetség közvetlen közelébe építik, egy zöld oázisba. A kapcsolat a két 10 emeletes épület között egy üveg úszómedence lesz, 35 méter magasságban. A medence 25 méter hosszú és 3 méter mély lesz. A formai és megvalósíthatósági tanulmány már a londoni Eckersley O'Callaghan (EO'C) Mérnökiroda kezében van. A lélegzetelállító projektet maga James O'Callaghan fogja bemutatni, aki arról is beszélni fog, hogy korunk mérnöki tudása gyakorlatilag nem korlátozza a tervezőket.

Ablakok és homlokzatok követelményei – ma és holnap – a Német Szövetségi Síküveg Gyártók Szövetségének szervezésében

A síküveg, mint többrétegű, hőszigetelő üvegezési megoldás immár 40 éve alap a lakásépítésben. A síküveg az intelligens technológiáknak köszönhetően számos újabb követelménynek is megfelel. Az ipari vállalkozások jelenleg együtt dolgoznak az egyetemekkel több, a német kormány által támogatott kutatási projekten, amelyek célja, hogy nulla energiafelhasználású épületeket hozzanak létre. Egyik ilyen projekt a MEM4WIN, amelyet a Kasseli Egyetem támogat: „... ez egy négyszeresen üvegezett egységet foglal magába, amelynek egy vékony üveg az alapja. Ezt összeépítették egy mikro-tükrökből (úgynevezett aktív ablakokból) készült árnyékoló és fényszabályozó rendszerrel, valamint szerves napelemeket és szerves világító diódákat (OLED) alkalmazó szegmenssel. "(Research Portal of the University of Kassel, http: //forschung.unikassel.de/converis/projekt/12313).

Ez a kirándulás azonban nem most kezdődött! Bekapcsolható üveg integrált árnyékoló lemezzel, világosság/fény tervezése irodaépületekben és az integrált sziliciumcellákon alapuló áramfejlesztés már nem a jövő kérdései. Számos szakember fog tájékoztatást adni a követelményekről, illetve azok változásairól, valamint arról, hogy hol tart az európai üveg mérési szabvány kifejlesztése. A német szabvány hamarosan európai szabvány lesz?
(Forrás: DETAILstructure 15/02, Die Weiterentwicklung tragender Glaskonstruktionen, pp. 76-77)

 

További információ: www.glasstec-online.com

 

 

Forrás: Messe Düsseldorf/BD-Expo

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web