2019. március 26., kedd

 

Gotthard-alagut1-webA svájci Gotthárd-alagutat hivatalosan a svájci kormányzat védnökségével szervezett nemzetközi ünnepség keretében nyitják meg a mai napon. A hivatalos és az azt követő nyilvános ünnepségen az ABB két kiállítási pavilonban mutatja be, hogy milyen rendszerekkel járult hozzá az építkezés sikeréhez, illetve a jövőnek szóló megoldásait is felvonultatja. A világ leghosszabb vasúti alagútjának megnyitó ünnepségre tervezett két kiállítási pavilon elkészült. A szerdán tartandó hivatalos állami ünnepségen jelentik be az alagút megnyitását.

A Svájci Szövetségi Tanács mellett számos európai államfő, köztük Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint a politikai és a gazdasági élet sok kiválósága is részt vesz a megnyitó ünnepségen. Peter Voser, az ABB elnöke és Ulrich Spiesshofer, a cégcsoport vezérigazgatója Remo Lütolf svájci country manager társaságában vesz majd részt a megnyitón. Az eseményen 1100 vendég és a média 300 képviselője lesz jelen. Az ünnepség egyike a Svájcban valaha rendezett legnagyobb nemzetközi eseményeknek.

Gotthard-alagut3-webAz európai vasútfejlesztés történetében kevés fontosabb esemény történt, mint mikor 1882. június 1-én a "Gotthard Bahn" magán-vasúttársaság megnyitotta a Gotthárd-alagutat a közlekedés előtt. Abban az időben az Alpokon áthaladó Gotthárd-alagút a mérnöki tudomány példátlan teljesítményét jelképezte, amely megnyitotta Svájc észak-déli tengelyét az európai közlekedés előtt, és az addig zsákutcának számító alpesi térséget egy csapásra a személy- és teherforgalom számára is közlekedési csomóponttá tette.

Gotthard-alagut2-webPontosan 134 évvel később megnyílt a Gotthárd-bázisalagút. Az első Gotthárd-alagúthoz hasonlóan az új, 57 km hosszú bázisalagút ismét a mai világ leghosszabb vasúti alagútjának számít. Svájc újra olyan teljesítményt mutatott fel Európa közepén, amely a szállítási és közlekedési kapacitás bővítésével biztosítja a növekvő igények kielégítését, és jelentősen hozzájárul a kontinens gazdasági fejlődéséhez. A Gotthárd-alagút a Rajna-Alpok közlekedési folyosó egyik fő elemét alkotja. Az áruszállítás volumenében ez Európa legfontosabb áruszállítási tengelye, és szimbolizálja Svájc nyitottságát és az európai partnerekkel fenntartott szoros kapcsolatát.

Gotthard-alagut-infografika-webAz alagút a hagyományos svájci értékeket: az innovációt, az előrelátást, a megbízhatóságot és a pontosságot testesíti meg. A Szent Gotthárd hegytömb két oldalán alagútfúró gépeket állítottak munkába, amelyek több tíz kilométernyi szikla kifejtését követően, centiméteres pontossággal az alagút közepén találkoztak. A projektben résztvevők összehangolt erőfeszítéseinek köszönhetően a bázisalagutat a tervezetthez képest egy évvel korábban lehet megnyitni a forgalom számára.

Az alagút a folyamatosan kiemelkedő teljesítményű svájci ipart is jelképezi: a korszerű, biztonságos és energiahatékony alagútüzemeltetést lehetővé tevő nagy műszaki rendszereket – csakúgy mint 132 évvel korábban – most is svájci vállalatok szállították.

Az ABB-nél nagyon büszkék arra, hogy hozzájárulhattak az évszázad beruházásának számító svájci projekt sikeres megvalósításához. A cég szállította az alagút energiaellátását biztosító megoldásokat, valamint a világ legnagyobb teljesítményű szellőztetőrendszerének energiahatékony, megbízható, digitális vezérlőrendszerét is.

2016 fontos jubileumot jelez az ABB számára is, mivel ebben az évben lesz 125 éve, hogy az ABB úttörő technológiákat fejleszt Svájcban a világ számára. A cég jogelődje, az 1891-ben alapított BBC, részt vett az első Gotthárd-alagút villamosításában, és ugyancsak a BBC szállította az elektromos berendezéseket a Gotthárd-útvonalon közlekedő mozdonyok többségéhez is.

Az Alpok alatt haladó Gotthárd-bázisalagút megnyitása mérföldkőnek számít az ABB történetében is. Nagy várakozással tekintenek elébe annak, hogy Svájc és az ABB számára egyaránt fontos 2016-os évben a svájci és az európai partnereikkel együtt ünnepelhessék a korszakalkotó technológiai vívmánynak számító létesítmény megnyitását.

A hivatalos ünnepséget követően, 2016. június 4-én, hétvégén már várják a nagyközönséget az alagút északi és déli kapujánál kialakított négy kiállítási területen. A Rynächtban és Pollegióban felállított ABB pavilonban azokat a technológiai megoldásaikat mutatják be, amelyeket a Gotthárd-alagúthoz, a vasúti szállításhoz, valamint az energetikai és automatizálási szektorok számára szállítottak.

A pavilonokban az érdeklődők megtekinthetnek egy 360-fokos videot, amely az ABB történelmét, a kutatás-fejlesztési törekvéseiket, illetve a kutatási együttműködésüket mutatja be. Az ünnepségeken sok ABB-s alkalmazott is részt vesz.

 

 

Forrás: Momentum Communications

 

 

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web