2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

epito kozosseg logo-webBecslések szerint a magyar építkezéseken - az egyébként nagyon szűkösen rendelkezésre álló anyagi forrásokból - legalább 20%-ot feleslegesen dobnak ki az ablakon. A magyar építkezések jelentős része már akkor kudarcra van ítélve, amikor elkezdik ásni az alapot, vagy amikor a felújítást végző mesterek megjelennek a helyszínen. Mindemellett a magyar építkezők érdekeit - ellentétben Európa nagy részével - gyakorlatilag nem védi semmi és senki. Mindezek mögött pedig ott áll a hosszú évek során kiépült óriási bizalmatlanság...

Ebben a helyzetben nyújt segítséget az 5 éve életre hívott „Az építő közösség" két egyedülálló kezdeményezése: az Építem a házam könyvsorozat és a havi rendszerességgel megrendezett TervCafe.

A miértekre valószínűleg sokféle válasz adható. Bodnár György, a Wienerberger egykori kereskedelmi igazgatója, majd a Nikecell ügyvezető igazgatója, az Építő közösség életre hívója szerint a fő okok egyike az építkezők, a megrendelők felkészületlenségében rejlik. Ami nem csoda, hiszen idehaza a legtöbben életükben jó, ha egyszer fognak házépítésbe, komolyabb felújításba.

E nem kis vállalkozás lebonyolításához nyújt segítséget a szakember által éppen öt évvel ezelőtt létrehozott „Az építő közösség". Több száz résztvevői visszajelzés szerint az Építő közösség hatékony segítséget nyújt abban, hogy az első gondolat megszületésétől kezdve, a tervezésen és a kivitelezésen át, egészen a bentlakásig az építkezésbe, felújításba vágók valóban tartós értéket, álmaik otthonát hozzák létre - minél kevesebb ablakon kidobott pénzzel.

epitem a hazam konyvsorozat-webKönyvsorozat és szakértői konzultáció

Öt év alatt az Építő közösség két egyedülálló kezdeményezése - Építem a házam könyvsorozatnak, amelynek Bodnár György és Tóth Balázs építész a szerzője, eddig 3 kötete jelent meg, illetve a számtalan terület szakértőit felvonultató, ingyenes és minden kötelezettségtől mentes személyes konzultációt kínáló Tervcafé - az építkezők számára hiánypótló információkkal nyújtott támogatást.

Az öt kötetesre tervezett Építem a házam könyvsorozatnak eddig három kötete jelent meg – az első kötet 2014 decemberében immáron második kiadásban. A témában hiánypótló könyvek - alcímük szerint a családiház-építők kisenciklopédiái - az építkezőket közérthető, olvasmányos formában, sok-sok színes képpel és magyarázó ábrával avatják be az előttük álló vállalkozás rejtelmeibe.

Különösen az építkezés előkészítését pontról pontra áttekintő 1. kötetnek minden házépítés vagy házfelújítás előtt álló család kötelező olvasmányának kellene lennie. „Az alapos előkészítés ugyanis nem csupán a gördülékeny lebonyolítás kulcsa, de a rendelkezésre álló anyagi erőforrások hatékony kezelését is elősegíti." – állítja a 20 éves építőipari múlttal rendelkező szakember.

A 2. kötet a ház alapozásáról és falazásáról mesél, temérdek információval megspékelve a víz- és hőszigetelésről valamint a homlokzatképzésről. A 3. kötet fő témái a nyílászárókhoz, az árnyékolástechnikához, a födém – és padlószerkezetekhez kötődnek.

tervcafe-web„Tényleges segítség szakemberektől"

Egy mai modern házon szinte minden mindennel összefügg. Mindeközben a magyar építési kultúra még mindig a lépésről-lépésre történő, „soros", alvállalkozói szemléletű tervezést és kivitelezést részesíti előnyben, amely mellett a ház egészéért gyakorlatilag senki nem felel. Éppen ezért az építtetőnek, a megrendelőnek, ha nem szeretne egyik kellemetlen meglepetésből a másikba esni, szinte szakértővé kell kiképeznie magát. A másik megoldás olyan szakértőkkel konzultálni, akik az ő céljait szem előtt tartva adnak minden egyéb érdek nélkül hasznos gyakorlati tanácsokat.

Ennek nyújt hátteret a magyar piacon kimondottan kuriózumnak nevezhető kezdeményezés, a havi rendszerességgel a könyvsorozat szerzőpárosának szervezésében megrendezésre kerülő Tervcafe. Ez az immáron 44 alkalmat megért ingyenes rendezvény a meghívott szakértőkkel folytatható konzultációkkal több mint 500 házépítésre, házfelújításra készülőnek a tervkészítés, a felkészülés időszakában nyújtott tényleges és hatékony segítséget. Egy-egy ilyen kötetlen rendezvényen egyidőben számos kiváló szakember azon fáradozik, hogy a résztvevők, akik akár az első skiccekkel, akár félkész tervekkel érkeznek, minél tökéletesebb tervekkel vágjanak bele majd a kivitelezésbe. Mindeközben a Tervcafe résztvevői nem csupán független szakemberek véleményét, javaslatait ismerhetik meg, de a jelen levő építészek, gépész és villamossági szakemberek, kivitelezők, nyílászáró- vagy éppen hőszigetelő szakemberek, lakberendezők a saját egyedi szempontrendszerükkel és nézőpontjukkal segítik a komplex szemléletű háztervek létrejöttét.

 

Bővebb információ: www.epitemahazam.hu

 

 Forrás: Buil-Communication

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web