2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

MESZ-kep1-webAz épületek homlokzati hőszigetelése több mint 45 éves hazai múltra tekint vissza, mégis sok a félreértés a tervezés, forgalmazás, kivitelezés, ellenőrzés, de még a képzések területén is. A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉSZ) a piac meghatározó THR rendszergazdáinak és beszállítóinak összefogásával kíván ezen változtatni.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek (angolul: ETICS, magyarul: THR = Teljes Hőszigetelő Rendszer) napjainkra nem csak az energetikai felújításokban, de az új épületek megvalósításában is elkerülhetetlen építészeti-, épületszerkezet-, épületfizikai beavatkozások. Ahhoz, hogy a piac minden érintett szereplője ugyanazon ugyanazt gondolhassa, a MÉSZ THR Munkacsoportja szükségesnek látta úgy az általános Műszaki-, mint a Kivitelezési kérdéseket egyértelműsíteni, amit a Szövetség tagjai magukra nézve kötelezően betartva alkalmaznak.

Első lépésként 2010-ben került kiadásra a MÉSZ THR – Műszaki Irányelv,
ami annak ellenére, hogy nem szabvány, nem rendelet, mégis már jól illeszkedik a hazai építőipari tevékenységbe. Míg a Műszaki Irányelv az általános alapkérdéseket rögzíti, addig a most megjelent MÉSZ THR Kivitelezési Irányelvrészletekbe menően ad ajánlásokat.

A Kivitelezési Irányelv nem csak fogalmakat igyekszik „egységesíteni", de foglalkozik a THR-ek felépítésével, fejlődésével ésaktuális szabályozásokkal. Hiánypótló fejezeteket tartalmaz a hordozó alapokkal kapcsolatban, melyekre más előírások nem térnek ki, de éppígy a felület-előkészítéseket, tisztításokat, szükségszerű javításokat, mérettűréseketés a THR-ekhez kapcsolódó szerkezetekhez való illeszkedéseket is érinti. Tárgyalja az állványozás és a THR építés kölcsönhatásait, majd munkafázisonként részletesen ismerteti a szükséges teendőket, beavatkozásokat, intézkedéseket, köztük anyagtulajdonságokat, ragasztók, hőszigetelők, fedőrétegek vonatkozásában (helyenként természettudományos összefüggésekkel, magyarázatokkal, tévhiteket eloszlató jobbító törekvésekkel). Szól „vakolatornamentikáról", rögzítési módokról és szintén hiánypótlóként karbantartási, tisztítási, felújítási, javítási kérdésekről is.

kep2-webp7190065-web

 A közel 150 oldalas kiadvány nem titkolja el a hibákat, de körülírja azok hatásait, következményeit és a javíthatóságokat. Ajánlásokat tesz a különböző falazatok,THR rendszerekkel elérhető, „U" hőátbocsátási értékeire.

Az Irányelv, egyértelműsítő törekvései során, helyenként egységesítést tanácsol (pl. ragasztásban, hálóerősítésekben, dűbelezésekben, stb.), meghagyva azt a tervezési és alkalmazási szabadságot, ami nem lépi túl a kifogástalan végeredmények kereteit.

THR-2-webAz elmúlt évtizedekben berögződtek hibás megoldások (pl. ragasztási módokban) és téves értelmezések különböző kérdésekben (pl. légzárás, „lélegzés", páraáteresztés, vízhatlanság, stb.).Ezekben a munkacsoport tagvállalatai – félretéve piaci helyzetüket- közös álláspontra jutottak, az építési minőség előmozdítása érdekében.

Ízelítőül az Írányelvből,néhány nem elégszer hangsúlyozható kivitelezési részletkérdés:

    THR-4--web
  • A hőszigetelő lapok felragasztása (néhány kivételtől eltekintve, amikor szükséges a teljes felületen történő ragasztás – ami nem tilos!) dűbeles, vagy nem dűbelezett THR esetén mindig „perem + pont módszerrel" történik, min. 40%-os ragasztási felülettel, függetlenül a beépítés helyétől, vagy az alkalmazott hőszigetelés anyagától!
  • A majdnem mindig elmaradó hálóerősítések, minden olyan épületszerkezeti csomópontnál, ahol az általános igény-bevételektől eltérő erők, feszültségek keletkeznek. Sosem szabad hőszigetelő anyagot védelem nélküli kialakítással beépíteni. Ahol „vége van" a THR-nek, eresz alatt, attika-lefedésnél, homlokzati szellőzőknél, falvégeknél, nyílászáróknál, ott speciális profil, vagy az alapról induló, beágyazott üveghálóval képzett kérgesítés szükséges bárminemű „támadás" elkerülésére (víz, rovarok, rágcsálók, tűz, mechanikai hatások, stb.) 

 

A homlokzati hőszigetelő rendszerekre (THR) vonatkozó Kivitelezési Irányelv innen ingyenesen letölthető!

 

MÉSZ THR Munkacsoport

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web