2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A biztonságos 2x2 sávos, fizikai elválasztással kialakítandó elkerülő első ütemében az 5.9 km hosszú főpálya mellett 2.4 km egyéb országos, illetve 2.35 km szerviz utat építenek. A nádasladányi bekötőút különszintű csomóponttal csatlakozik az új nyomvonalhoz, amely a város felőli oldalon körforgalomban végződik. Ezt követően keresztezi a vasutat is.

Az Ősi bekötőút szintén különszintben, felüljáróval csatlakozik az új nyomvonalhoz, a Dankó P. utcánál körforgalmat létesítenek. A Péti útnál másodszor keresztezi a Székesfehérvár-Boba vasúti vonalat. Két új vasúti hidat és a 3 nagyobb közúti felüljárót emelnek, melyek 80-140 m hosszúak lesznek. Az Ősi úti tervezett felüljáró környezetében és az Ősi úton összesen 334 m hosszan, Csákányhíd dűlő környezetében az önkormányzat kérésére, valamint a zártkertek védelmére 280 m hosszan zajvédő falat létesítenek.

varpalota elkerulo-web

Talabér Márta, Várpalota polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: „A város évtizedek óta várta az elkerülő megépítését, amitől a gazdasági lehetőségei bővülése (az elkerülő és a város közötti területen új ipari park kialakítása a cél) mellett azt is reméli, hogy jelentősen csökken a balesetek száma és megszűnik a város kettészakítottsága."

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzáfűzte: „Már közel 23 km hosszan folyik a 8. sz. főút gyorsforgalmi autóúttá történő fejlesztése Székesfehérvártól Herendig. A hajmáskéri csomópontnál épülő felüljárót várhatóan augusztus közepén átadjuk a közlekedőknek. A Várpalota elkerülő nyomvonala kedvezőtlen, magas talajvizű altalajon keresztül halad, ezért hosszabb konszolidációs időszakot kell biztosítani, valamint erős, stabil töltésalapozást kell végezni. Az építés során közel 30 km hosszan végzünk majd közműkiváltást, valamint felszámolunk és rekultiválunk egy hulladéklerakót is. Elvégezzük 1.1 km hosszan a Várpalota-Nádasdladány összekötő út, 500 m hosszan az Ősi bekötőút, valamint 740 m hosszan a Péti út korrekcióját is. Az építés idejére a vasútvonalat 1.5 km hosszan ideiglenesen áthelyezzük, így jövőre egy rövid ideig autóbuszos pótlás lesz a szakaszon. A munkálatok idén területelőkészítéssel: régészettel és tereprendezéssel indulnak."

Az 5.9 km hosszú szakaszt a közbeszerzésen nyertes, legalacsonyabb árat benyújtó konzorcium az SDD Konzorcium (Dömper Kft., Subterra–Raab Kft., Pannon–Doprastav Kft.) építi, a kivitelezés nettó összege 21.849.628.776 forint. A másik eredményes ajánlatot a Köz-Út Várpalota Konzorcium adta be, nettó 21.895.422.072 forint. A projekt az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében uniós források felhasználásával valósul meg.

A szakasz második üteme, a 8. sz. főúti visszacsatlakozásig környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, az engedélyeztetéshez kapcsolódó terveket idén benyújtják a hatóságokhoz, a kiviteli tervek jövő év közepére elkészülnek. A két ütem építése egyszerre fog befejeződni, így a közlekedők az elkerülőt 2017 év végén már használhatják. Az út megépítésével a 8 sz. főút Székesfehérvár – Veszprém közötti szakaszon a gyakorlatilag egyetlen átkelési szakasz kiváltása, illetve Várpalota város tehermentesítése a 8. sz. főút átmenő forgalmától.

 

Forrás: NIF

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web