2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

glasstec-logo-kicsiAz október 21-24. között rendezett glasstec 2014 szakvásárra két év után ismét Düsseldorfban sereglik össze a világ üvegipara. Vezető nemzetközi szakvásárként a glasstec-re várt mintegy 1.150 kiállító páratlan szélességben mutatja be az üveghez kapcsolódó teljes értékláncot.

A glasstec világviszonylatban az elsőszámú szakvásár, ahol ugyanolyan változatosságban ismerhetjük meg az üveg gyártására, feldolgozására és megmunkálására szolgáló gépeket és berendezéseket, mint amilyen változatos maga az üveg – és mindezt a teljes értékláncra kiterjedően.

glasstec10 7300J-kicsiA megelőző, 2012-es seregszemle kínálata több mint 42.000 szakmai látogatót vonzott a gépgyártás, az üveggyártás, az üvegmegmunkálás és –feldolgozás, a kisipar és kézművesség, az építészet és építőipar, a nyílászárók és homlokzatok, valamint a napenergia-hasznosítás területéről. Az 59 százalékban Németországon kívülről érkezett szakemberek az üvegiparban páratlan nemzetközi kitekintést nyújtottak. Ezen kívül a látogatók 83 százaléka saját bevallása szerint közvetlen résztvevője volt a vállalati döntéshozatali folyamatoknak.

Az idei szakvásár fő kínálati csoportjai:

  • Üveggyártás / gyártástechnológia
  • Üvegmegmunkálás és -feldolgozás
  • Üvegtermékek és alkalmazásaik
  • Napenergia-hasznosítási gyártástechnológia, valamint napenergia-termékek gyártásának elemei és félgyártmányai
  • Napenergia-hasznosítási végtermékek és alkalmazások
  • Többfunkciós homlokzati technológia
  • Kisipari megmunkálás, feldolgozás, formálás
  • Szerszámok, pótalkatrészek és kopóelemek
  • Mérés-, vezérlés- és szabályozástechnika

KÜLÖNBEMUTATÓK

A kis- és kézműiparral foglalkozó kísérő rendezvények skáláját a 2014-es glasstec alkalmával tovább bővítik: ide tartozik a „glass technology live" (11-es csarnok), a „Kis- és kézműipari központ"  (9-es csarnok) az új „Kézművesség ÉLŐBEN" platformmal, valamint az „Autóüveg aréna" (10-es csarnok), és a „glass art" üvegművészeti kiállítás (9-es csarnok). A glass technology live szomszédságában találják meg a látogatók a Homlokzatépítési központot és az „Üveg + homlokzat kompetencia-központot".

KONFERENCIÁK

A glasstec kongresszusi programja az „engineered transparency" (október 21-22.), az üveg alapú szerkezetépítés tudományos szakmai konferenciájából, az „Építészeti kongresszusból" (október 22.) és a „Solar meets Glass" konferenciából áll (október 20-21.), amely az üveg- és napenergia-ipar kapcsolódási területeit világítja meg.

A gépgyártást, az ipart, a kis- és kézműipart, az építészetet és az építőipart, a nyílászárók és homlokzatok, valamint a napenergia-hasznosítás területét képviselő látogatókat ezért ismét sűrű programkínálat várja az egyes célcsoportokra szabott szakmai információkkal.

Az üveg jövője a következő években: glass technology live

glasstec06 0828R-kicsiA 11-es vásárcsarnokban rendezett „glass technology live" (gtl) különbemutató, amelyet Prof. Stefan Behling és a Stuttgarti Egyetem Épületszerkezeti Intézetében dolgozói kollégái szerveznek, a glasstec cégére, és egyértelműen mágnesként vonzza a látogatókat. Itt mutatkoznak be a következő évek termékei – közöttük gyakran az egyes felhasználási területek kiemelkedő újdonságai. A fő hangsúlyt az építészet jelenti.

A „Homlokzat és szerkezet" témakör egyik szembetűnő újdonsága volt 2012-ben például egy ablak, amelyet látható keretszerkezet nélkül építettek az üvegezésbe. A mintegy 2500 négyzetmétert elfoglaló különbemutató kiemelt témái 2014-benaz „Intelligens üvegek" jelmondathoz hűen az intelligens épületburok, a homlokzat és energia (napenergia), az üveg-innováció, valamint az üvegdizájn és a lakóterek lesznek. A látogatókat többek között innovatív kiállítási tárgyak várják a fényvezetés, az áttetsző üvegezések, homlokzati kompozit elemek, az üveg és az OLED-ek, valamint az építészeti és kijelzőknél használatos könnyített és vékony üvegek területéről.

glasstec10 5060M-kicsiA „glass technology live" különbemutatót rangos szakmai szimpózium kíséri, amely – a gtl kiállítási területébe ágyazva – számos előadást kínál a legújabb keletű témakörökben. Ezzel a lehetőséggel a szakvásár valamennyi látogatója ingyenesen élhet. Az előadások keretében neves kutatóintézetek, szakmai szövetségek, vállalatok és építészirodák nagyhírű előadói dolgozzák fel a kitűzött kérdéseket. A különbemutatóhoz hasonlóan a szimpózium is a üvegipar jövőjére vet egy pillantást. A gtl szimpózium programját minden vásárnapon más és más kiemelt területnek szentelik, ezeket pedig a HVG Német Üvegipar Olvasztástechnikai Egyesülése, a DGG Német Üvegtechnikai Társaság (az üvegolvasztás és alakítás témakörben kedden), a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (feldolgozási és megmunkálási technológiák szerdán), a Stuttgarti Egyetem (építészeti és technikai megoldások csütörtökön) és a BIV Üvegező Iparosok Országos Ipartestülete (a kisipar kiemelt témái, pénteken) közös kollokviuma határozza meg.

Az épületburokhoz kapcsolódó koncentrált tájékoztatás

glasstec-kep-kicsiA „glass technology live" tőszomszédságában találják a glasstec látogatói a homlokzatépítő központot, amelynek az üveghez kapcsolódó tematikus kínálata a homlokzatok tervezőit, az építőmérnököket és építészeket, valamint a feldolgozó kisipart szólítja meg. A központ a kiállítók bemutatkozását fogja össze a 11-es vásárcsarnokban, az innovatív homlokzati maketteket a szomszédos gtl különbemutatón az „Üveg + homlokzat kompetenciaközpont"-tal. Ez a kompetenciaközpont az intézetek és szakmai szövetségek, így többek között a BF Síküveg Országos Német Szakmai Szövetség, a VFF Ablak és Homlokzat Szakmai Szövetség, az ift Rosenheim – Ablaktechnikai Intézet, az UBF Független Homlokzattechnikai Tanácsadók Egyesülete, valamint a ZAE Bayern Bajor Alkalmazott Energiakutatási Központ tájékoztatási kínálatát fogja össze. A Homlokzatépítő Központ új eleme a European Fassade Network efnMobil-ja, ahol a kelet-vesztfáliai Lippe Főiskola diákjai élőben készítenek homlokzati maketteket.

Építészeti kongresszus: Üveg 5.0 – dizájn, funkció, érzelmek

glasstec-design2-kicsiAz építészeti célra szánt üvegtermékek széles kínálatával a glasstec számos építészt és épülettervezőt vonz. A kísérő rendezvények sorában az Észak-Rajna-Vesztfáliai építészkamara és a Delfti Műszaki Egyetem, valamint a Kelet-Vesztfáliai-Lippe Főiskola együttműködésével rendezett építészeti kongresszus pontosan ezt a célcsoportot szólítja meg.

A glasstec második napján (október 22-én) építészek, statikusok, klímatechnikai mérnökök és homlokzattervezők találkoznak az idei „Üveg 5.0 – dizájn, funkció, érzelem" jelmondat jegyében a vásárváros CCD Ost Keleti Kongresszusi Központjában. Az előadók között találunk olyan neves építészeket, mint például Graham Dodd/Arup Fellow, Winy Maas/MVRDV vagy Paolo Cruz/University of Minho.

„engineered transparency" tudományos szakmai konferencia

A műszaki-tudományos orientációjú „engineered transparency" konferencia kifejezetten a kutatás és fejlesztés, valamint a tervezés és kivitelezés célcsoportjait szólítja meg, hogy megvitassa az üvegszerkezetek építésének legújabb irányzatait és fejlesztéseit. Ezzel a rendezvény tudósokat, építőmérnököket, tervezőket, építészeket, formatervezőket, építőipari szakértőket, valamint építési hatóságok munkatársait szólítja meg.

A drezdai, valamint darmstadti műegyetemmel közösen, a glasstec kezdetén, október 21-én és 22-én szervezett konferencia mottója az „Üveg, homlokzat, energia" lesz. A vezérszónokok: Dr.-Ing. Winfried Heusler/SCHÜCO (Bielefeld, Németország), Prof. Dr.-Ing. Jan Knippers/ Knippers Helbig (Stuttgart, Németország), John Kooymans/RJC (Toronto, Kanada) és Christoph Timm/SOM (New York, USA). A konferencia kiemelt témái közé tartoznak többek között a laminált anyagok és hibrid szerkezetek, az ívelt üvegek, az energia és a fenntarthatóság, valamint az épületbe integrált napenergia-hasznosítás és a formaterv, általánosságban pedig a szerkezeti üvegek, a homlokzat és a napenergia-hasznosítás.

Változatos kínálat a kisiparnak

glasstec-kep2-kicsiA „Kis- és kézműipari központ" a glasstec esetében az a gyűjtőfogalom, amely összefogja az üveget feldolgozó kis- és kézműiparnak szóló változatos kínálatot. A BIV Üvegező Iparosok Országos Ipartestülete és a 9-es vásárcsarnok kiállítói standjai mellett itt kínálnak széles körű kísérő rendezvényeket ennek a célcsoportnak. Merőben új a „Kis- és kézműipar ÉLŐBEN" programpont, ahová az üvegfeldolgozó kisiparosokat várják, hogy eszközeikkel nekiveselkedjenek az anyagnak.

Emellett nyolc, a gyakorlati feladatokat tükröző állomáson lehet gyakorolni a szakmai fogásokat a vágás (vágás és tárolás), megmunkálás (fúrás és csiszolás), feldolgozás (festés és ragasztás), valamint a szerelés (pl. vasalatok szerelése) tekintetében. Az általános témák közé az anyagmozgatás, a szállítás és a munkavédelem tartozik. A gyakorlati munkaállomások mellett van egy bemutató terület is, ahol például egy üveghomlokzat felépítését, egy zuhanykabin építését vagy üveg tolóajtók felszerelését mutatják be. A Kis- és kézműipar ÉLŐBEN koncepcióját a BIV ipartestület mellett a Bohle és Hegla vállalatok dolgozták ki.

Autóüveg aréna

A kisiparosoknak szánt kísérő rendezvények kínálatát az „Autóüveg aréna" egészíti ki, ahol szintén a BIV ipartestület a főszervező. A kiállító gyártók kínálata mellett itt találjuk a nemzeti autóüvegező versenyt, amelyben a legjobb autóüvegezők mérkőznek egymással vonzó díjakért. A verseny győztese például 5000 eurónyi értékű díjban részesül a Hella Gutmann-tól. A megelőző glasstec-en tapasztalt sikereket követően az „Autóüveg Arénában" ismét megrendezik az autóüvegezők plénumát az ingyenes előadások és workshop-ok széles kínálatával. A glasstec első napján itt a műszaki témák mellett gazdasági információkat, például lízing koncepciókat vagy biztosítási kérdéseket világítanak rá. A nemzeti autóüvegező versenyt a csütörtöki és a pénteki vásárnapokon rendezik.

glasstec-design-kicsiA Kis- és Kézműipari Központ kínálatát az üveg műtárgyakat bemutató „glass art" különbemutató teszi teljessé. A nemzetközi hírű galériák, a Hentrich Üvegmúzeum, valamint az Észak-Rajna-Vesztfáliai Üvegművész Egyesülés kiállító művészei az üvegedényektől a szobortárgyakon át az üvegfestészetig mutatják be műveiket.

A csütörtöki vásárnapon adja át a BIV ipartestület ismét az „Üvegfeldolgozó Díj"-at és az „Üvegező Díjat" az egyes területeken leginkább sikeres vállalatoknak.

A napenergia és az üveg találkozása – a két ágazat kapcsolódása

glasstec-solar-kicsiOktóber 20-án és 21-én rendezik immáron negyedszer a CCD Ost Keleti Kongresszusi Központban a „solar meets glass – Industry Summit for Markets, Costs and Technology" konferenciát, ahol a glasstec kínálta egyedülálló környezetben vitatják meg az üveg- és a napenergia-ipar szakértői a két iparág közötti kapcsolódás kérdéseit. Az üvegiparnak ez egyrészről az új értékesítési lehetőségek felmérése és értékelése, a napenergia-iparnak pedig másrészről az üvegipar a kemény költségharcban szerzett szaktudása és tapasztalata előnyös.

A konferencia programját a Messe Düsseldorf vásártársaság az OTTI Kelet-bajorországi Technológia-átadási Intézettel közösen alakítja: a piaci és technológiai áttekintés mellett kiemelten foglalkoznak az üveg- és napenergia-ipar sikerét szolgáló üzleti modellekkel, valamint az épületburokba integrált napenergia-hasznosító alkalmazásokkal. A konferencia bizottság a vállalatok és a tudomány, valamint a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége Üvegtechnikai Fórumának, valamint a Fotovillamos Gyártóberendezések Munkaközösség képviselőiből áll.

Mindig célirányosan – ágazati ki kicsoda és trendfelmérő

A glasstec változatos kínálatának könnyebb áttekintése érdekében 2012-höz hasonlóan ismét célcsoportokra bontott áttekintést biztosítanak az érdeklődőknek a www.glasstec.de honlapon. Az ágazati ki kicsoda a kiállítói és a kísérő rendezvényekben megjelenő kínálatot fogja össze a „Gép- és berendezésgyártás", „Gyártás, megmunkálás, feldolgozás", „Kis- és kézműipar", „Építészet és építőipar", „Ablakok és homlokzat, valamint napenergia" célcsoportoknak.

Az innovációhoz a „trendfelmérő" mutatja az utat. A glasstec-et megelőzően ebből tájékozódhatnak a különböző témacsoportokban megjelenő újdonságokról. A piaci trendeket a „Üveggyártási folyamat- és termékminőség optimalizálása", „Technológiai újdonságok a vékony üvegek gyártásában", „Innovatív és okos építészeti, beltéri és járműipari üvegek", „Műszaki és különleges üvegek, valamint innovatív vékony üvegek (és száloptikai alkalmazások)", „Könnyű és szilárd öblös és csomagoló üvegek", „Új kis- és kézműipari termékek és ezek feldolgozása", valamint „Újrahasznosítás üvegipari szövetségekben" kategóriákban foglalják össze.

Ezzel az online kínálattal a „Cégek és termékek" alatt elérhető adatbázissal, valamint a vásárlátogatáshoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások kínálatával alaposan és célirányosan, az újdonságok egyetlen kattintással történő lehívásával készülhetnek a glasstec látogatására.

Változatos lehetőségek a felkészülésre

A további kínált szolgáltatások körébe tartozik például a szálláshely- és utaztatási információ, a testre szabott csarnoktérkép vagy akár a városlátogatási jótanácsok kínálata. Ezen kívül a www.glasstec.de címen kedvezményesen lehet megvásárolni a belépőjegyeket.

Az elektronikus belépőjegy ára 28 euró (a helyszínen váltott napi belépő 40 euró), a kétnapos elektronikus belépő44 euró (a helyszínen váltva 58 euró), a bérlet pedig elektronikus elővételben69 euróba kerül (a helyszínen 85 euró). A belépőkkel egyúttal a vásárvárosba és visszautazva további menetjegy nélkül lehet igénybe venni a VRR Rajna-Ruhr Közlekedési Szövetség közösségi közlekedési eszközeit. Mobil hozzáférésre optimalizált oldalakat is kínál a honlap az iOS és Android kisalkalmazások mellett.

 

Forrás: BD-Expo Kft.

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web