2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

glt1402 ak01 rgb01Bár a napenergia előállítási költségek jelentősen csökkentek az utóbbi időben, a napelemek még mindig nem tudják felvenni a versenyt a hagyományos energiaforrásokkal. A szektor versenyképességének növelése érdekében, a cellák és modulok racionalizált előállításán túl, egyre nagyobb szerepe van az alkalmazott nyersanyagok és alkatrészek fejlesztésének.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a globális fotovoltaikus piac két évig tartó konszolidációt követően ismét növekedésnek indult. Az amerikai székhelyű NPD Solarbuzz piackutató cég előrejelzése szerint a fotovoltaikus globális kereslet 45 és a 55 Gigawatt közötti értéket ér majd el ebben az évben a tavalyi 37 Gigawatt-tal szemben. A szakértők különösen Ázsiában, valamint Észak-és Dél-Amerikában számítanak erőteljes növekedésre. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő európai piacok mellett új régiók jelennek meg hamarosan a fotovoltaikus technológia térképén.

gt14 FA 1 Solar Bild Picture 1 Solarglas solar glass Solarworld-webA piacok növekedését segítik a német Megújuló Energia törvénnyel összehangolt napenergia átvételi-tarifák. 60 országban vezettek be az ilyen típusú támogatást egy időben, melynek köszönhetően a napelemes rendszerek egyre inkább megfizethetővé válnak. A pvXchange kereskedelmi portál szerint egy átlagos, kristálymodulos, kulcsrakész rendszer ára mintegy 25 %-kal, körülbelül 1500 EURO/kilowatt összegre csökkent Németországban.

Ez az árdömping a fotovoltaikus piacot jellemző éles versenynek tulajdonítható. Kínában különösen a napenergia alkatrész gyárak szaporodtak el gomba módra az elmúlt években az állami támogatások hatására. A kínai gyártók szeretnék ezt a piacot bármi áron uralni. A napelemes rendszerek túlkínálata viszont drasztikus árkedvezményekre kényszeríti a gyártókat.

gt14 FA 1 Solar Bild Picture 2 Glass Production F Solar-webNem versenyképes még

Az éles árverseny erős hatást gyakorol az európai napenergia piacra. A Német Statisztikai Hivatal jelenlegi adatai szerint a német napelemes modulgyártóknál a 10.200 munkahely több mint fele szűnt meg 2012 óta. Az elmúlt négy évben először esett az ezen a területen foglalkoztatottak száma az 5000-es küszöbérték alá.

Másrészt a földcsuszamlás szerű árcsökkentés hatására a fotovoltaikus energia termelés költségei megközelítették a hagyományos energiatermelés költségszintjét; néhány nagyon napos területen a napenergia már most is versenyképes alternatívát nyújt. Az USA dél-nyugati részén a nagy naperőművek képesek egy kilowattóra napenergiát mindössze 0,08 cent költségen előállítani, amely majdnem olyan alacsony, mint a gáz- és széntüzelésű erőművek előállítási költsége.

A költségek további csökkentése érdekében a napenergia iparnak még további komoly erőfeszítéseket kell tennie. "A cellák és modulok termelésénél realizálható várható megtakarítás nem lesz már olyan drámai, mint az elmúlt két évben" mondta Florian Wessendorf a VDMA Fotovoltaikus Elemekért Szövetség vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ez annak is betudható, hogy a technikai újítások már nagyrészt beépültek a gyakorlatba ezen a területen.

Ugyanakkor vannak más költségcsökkentési lehetőségek is az iparágban. Egyfelől az úgynevezett Balance-of-System költségek területén. Ebbe azon alkatrész- és szolgáltatási költségeket sorolják, amelyek az adott helyszínen a működőképes napelemes rendszerek telepítése során merülnek fel, leszámítva a napelemes modulok költségét. Ezek magukban foglalják az inverter, az alépítmények, a vezetékek és hálózati kapcsolatok költségeit. Jelenleg ezek a tételek egy adott projekt mintegy egyharmadát teszik ki.

Az üveg, mint a költségcsökkentés egyik eszköze

gt14 FA 1 Solar Bild Picture 4 Lager Warehouse Solarworld F Solar-webVan még néhány kiaknázatlan hatékonyság növelő az értéklánc folyamatában, mint például az üveggyártás. Heiko Hessenkämper, a freibergi Műszaki Egyetem (TU) Üveg és Zománc Technológia professzorának adatai szerint jelenleg a burkoló és a hordozó üveg ára 80 EUR-t tesz ki kilowattóránként a modul árából, vagyis az ár legalább 10%-át. Hessenkämper úgy véli, hogy ezt az arányt viszonylag egyszerű eszközökkel lehetne a kétharmadával csökkenteni, mintegy 30 euró /KWh-ra.

"Vannak olyan anyagok, amelyeket könnyen el lehet választani a gázhalmazállapotú fázistól és el lehetne raktározni az üvegbe. Ezek növelik az üveg szívósságát, ugyanakkor csökkenti a tükröződést", magyarázza Hessenkämpe. Ez az egyszerű felületmódosítás, amely az üveggyártás folyamatában nem is követel meg semmilyen változtatást, azt jelenti, hogy elhagyható a termikus elő-terhelés, amelyre eddig szükség volt az üveg megedzéséhez. Ettől az edzési folyamattól lesz az üveglap rugalmas, mégis ellenálló, amely megvédi az érzékeny napelemeket az időjárás viszontagságaitól sok éven át.

Ugyanakkor ez a folyamat az energia- és költségigényes: a lapokat először felmelegítik több mint 600° C -ra, majd gyorsan lehűtik az üveglapok felszínével kezdve, ezáltal a felületén feszültségi állapot marad.

Hessenkämper szerint, bár a gázhalmazállapotban való szétválasztás már alkalmas a kereskedelmi használatra, és jelenleg is tesztelik elsősorban az ázsiai üveggyártók, a Nürnberg- Erlangen-i Friedrich- Alexander Egyetem (FAU) és projekt partnerei által elérni kívánt műszaki megvalósítása még kutatási fázisban van. A tudósok olyan típusú intelligens szolár üveg kifejlesztésén dolgoznak, amely a napelemek spektrális érzékenységéhez fluoreszkáló anyagok segítségével igazítja a napfényt. Ezáltal javítható az elemek teljesítménye/hozama, és csökkenthetők az energiatermelés költségei.

Intelligens Szolár Üveg

A tudósok már évek óta ismerik annak a módját, hogy hogyan bővítsék a napelemek spektrális területét: a napfénynek azon részei, amelyeket a napelemek nehezen tudnak felvenni, egy úgynevezett „lumineszcenciás visszaváltó" alkalmazásával alakíthatók hullámhossz spektrumokká, ahol a napelemek rendkívül hatékonyan működnek. A FAU projekt kifejezetten arra irányul, hogy a magas energiatartalmú-, ultraibolya- és kék fényt átváltsa alacsony energiájú, zöld- és piros fénnyé egy ultra-vékony, fluoreszkáló réteg segítségével.

Miroslaw Batentschuk, a FAU projekt menedzsere szerint, nem kell teljesen lecserélni a meglévő szolár üveggyártási technológiákat – csak a bevonat képzést kell módosítani. Az előzetes projekt eredmények igen biztatóak: "A réz, indium, gallium és szelén alapú vékony filmű napelemek használatával akár 5%-os hatékonyság javulást is el tudtunk érni" mondja Batentschuk.

gt14 FA 1 Solar Bild Picture 3 Duennglaeser Thin Glass F Solar-webAddig, amíg az új technológiák, mint például az intelligens szolár üveg is használhatóak lesznek kereskedelmi méretekben, az ipar több kézenfekvő újítást is alkalmazni fog. Például, tavaly óta a német szolárüveg-gyártó F-Solar, az Interpane, valamint a holland Scheuten cégek közösen fejlesztették ki az úsztatott üveget (float glass), amelynek vastagsága fele a hagyományos szolár üvegének: két milliméter. "A csökkentett anyagigény leviszi az árat. Továbbá a modulgyártók is élvezik a vékonyabb üveglapok előnyeit új termékeiknél, mint például üveg-üveg modulok", mondja Thomas Keyser, az F -Solar vezérigazgatója. Az ilyen típusú modulokban egy ilyen üveglap helyettesíti az egyébként szokásos hátlapot. Ez ellenállóbbá teszi a beépített szolár cellákat az összenyomó- és a szakítóerőkkel szemben, így kevésbé lesznek törékenyek. Ráadásul a nedvesség sem hatolhat be olyan könnyen a modulokhoz, és nem károsíthatja az érzékeny cellákat – így nő a modulok élettartama, több energiát termelnek és csökken a KWh-ra eső költség.

gt14 FA 1 Solar Bild Picture 5 Glas Glas Module Glass Glass module Solarworld-webA gyártók az üveg-üveg modulokra fókuszálnak

2013-ban a Solarworld felajánlotta, hogy az üveg-üveg modulok neve legyen „Sunmodule Protect". A cég számításai szerint, annak ellenére, hogy ezek a modulok fele annyira vékonyak, mint a hagyományosak, lényegesen lassabban öregednek el. A modulok életkora 25 év helyett 30 év, és évente kevesebb, mint 0,35%-os a hozamveszteségük. Ma a gyártok általánosságban 0,7%-os hozamveszteséggel számolnak évente. Ezért a Solarworld azt fontolgatja, hogy tovább fejleszti az új üveg-üveg modulok műszaki jellemzőit, mert jelenleg a modulok még mindig a hagyományos polikristályos szilicium cellákból állnak. A jövőben a több mint 20%-al hatékonyabb Passivated Emitter Rear Cells-t (PERC) is lehet használni, amely a Solarworld egy másik új fejlesztése. Az ilyen magas hatékonyság érdekében a cella hátsó része további bevonatokkal van ellátva, amelyek csökkentik az elektromos és optikai veszteségeket.

A napelemes modulok hatékonyságának növeléséhez egy másik megközelítés az úgynevezett anti-reflex rétegek a felső üvegen. Ezek többsége egyrétegű nano-porózus szerkezet szilícium-oxidból. Csökkentik a bejövő fény visszaverődését, és növelik az üveg fényáteresztő képességét. Mivel több fény jut el a napelemekhez, a többletenergia 2-3 százalékkal növeli a modulok teljes hatékonyságát .

Saját bevallása szerint a Dél- Németországi Bürkle gépgyártó cég egy hatékony bevonási módot kínál a szolár üveg beszállítóknak: a gyakran használt permetező bevonással szemben a Bürkle "e.a.sy - Coater" nevű hengeres gépei különösen homogén film-felületet hordanak fel az üvegre mindössze 5-15 mikrométer vastagságban. Oliver Meisriemel, a Bürkle termék menedzsere szerint ezzel a folyamattal minimalizálható az anyagveszteség, és elérhető a meghatározott rétegvastagság. "A különböző rétegvastagságok könnyen azonosíthatók az eltérő színekkel. A mi görgős bevonónkkal egy technikailag és vizuálisan is tökéletes felületet lehet elérni."

Düsseldorfban, a 2014-es Glasstech alkalmával az olyan gépgyártók, mint például a Bürkle a legújabb gyártási technológiákat fogják bemutatni október 21-24. között. A „Nap találkozik az üveggel" konferenciasorozat központi témái is a szolár üveg valamint a szolár innovációk lesznek. Október 20-21. között napenergia- és üvegipari szakértők fognak eszmecserét folytatni arról, hova fejlődött az üveg- és a modulgyártás, valamint az anyagok és a gyártási költségek. A szakértők remélik, hogy a két terület szorosan együtt fog működni. Ezzel kapcsolatban Hessenkämper azt nyilatkozta: „az üvegben még mindig nagy az innovációs potenciál, és a PV ipar sem pörgött fel még teljesen".

További információ: www.glasstec.de 

 

Forrás: glasstec

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web