2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Mostantól Magyarországon is elérhetők a kifejezetten az „előreszigetelt" légtechnikai rendszermegoldásokhoz, valamint speciális hangelnyelő burkolati célokra kifejlesztett speciális termékek.

Az URSA szakemberei által létrehozott URSA AIR ásvány(üveg)gyapot termékcsoportba tartozó speciális termékek nemzetközi szinten már évtizedek óta elismert minőséget képviselnek.

nave techo-kicsi

ELŐNYÖK

Amikor egy épület légtömör és jól szigetelt, amely alapfeltétele annak, hogy alacsony energiabevitellel tudjuk üzemeltetni télen és nyáron egyaránt, abban nem jön létre az emberi szervezet számára szükséges mennyiségű friss levegő biztosításához a természetes légcsere. Erre nyújtanak megoldást a mesterségesen kiépített szel lőz tető rendszerek.

Az URSA AIR nagy testsűrűségű, merev ásvány(üveg)gyapot panelek használatának komoly előnye a hagyományos fém légcsatornákkal szemben, hogy használatukkal egy ütemben készül a légcsatorna gerinchálózata és annak elengedhetetlen szigetelése. Ezzel a választással nem utolsósorban komoly tárolási és szállítási költség is megtakarítható, mivel a panelek a helyszínen szerelhetők és emiatt nem okoz gondot lapra szerelt szállításuk, míg a fém idomok tárolási és szállítási helyigénye jelentős (nagy térfogatuk miatt esetükben a levegőt is figyelembe kell venni).

Szellőzőcsatornák építésekor a legfontosabb paraméterek, melyet a kész szerkezetnek teljesítenie kell: lehetővé kell tenni a légcsatornában a levegő nagysebességű áramlását minimalizált nyomásvesztés és magas fokú hangelnyelés mellett, minimális szintre kell csökkenteni a szennyeződések bejutását a légcsatornába, továbbá biztosítani a légcsatorna megfelelő tisztításának lehetőségét is.

URSA AIR-kicsiEGYEDÜLÁLLÓ TULAJDONSÁGOK

Az URSA AIR Zero és URSA AIR Zero A2 termékek egyedülálló hangelnyelő képessége lehetővé teszi a zajterjedés csökkentését a teljes légcsatorna felületén, ebből kifolyólag akusztikai méretezés függvényében a légkondicionáló berendezések által keltett zajhatások minimalizálását maga a szigetelt légcsatorna oldja meg, így elhagyható a külön erre a célra gyártott hangcsillapító dobozok beépítése.

A termékek belső felületének antimikrobiális kezelése megakadályozza a baktériumkolóniák növekedését a szerves részecskék lerakódásának gátlásával, így az URSA AIR gyapot nem nyújt táptalajt sem gombáknak, sem baktériumoknak, így nem segíti elő azok terjedését sem. Az URSA AIR panelek mindkét oldalán speciális kasírréteg található, melyek tűzbiztonsága kiváló, bevizsgálásuk Európai Uniós szabványoknak megfelelően történt: vagy a B s1 d0 nehezen éghető tűzveszélyességi kategóriába, vagy pedig az A2 s1 d0 éghetetlen tűzveszélyességi osztályba tartoznak.

KREATÍVAN FORMÁLHATÓ

A panelek természetesen alkalmasak különféle formák kialakítására: építhető belőlük az egyenes csatorna idomokon kívül bármilyen szükséges ív vagy csatlakozás. Feldolgozásuk megkönnyítésére speciális EASY TOOL kézi vágószerszámok biztosítják a precíz és könnyű vágást. Kiváló a hővezetési ellenállásuk – az EN 14303 szabvánnyal összhangban – minimum hőveszteséget, azaz maximum energiahatékonyságot biztosítanak.

A könnyű, mégis önhordó URSA AIR panelek olyannyira innovatívak, hogy nemcsak új építés esetén használhatók, hanem olyan típusú felújításoknál is, ahol már korábban kiépített fém légtechnikai rendszerhez kell csatlakozni: ilyen esetben a két különböző anyag összekapcsolása egy speciális elem közbeiktatásával oldható meg.

MI IS AZ A „HANGELNYELÉS"?

Amitől pedig az URSA AIR ásványgyapot termék igazán univerzális, hogy nemcsak légcsatornák építésére alkalmas, hanem ipari, gépészeti burkolatok készítéséhez is, valamint különleges akusztikai célokra, úgymint hangelnyelő mennyezeti és falburkolatok építéséhez!

Előfordul, hogy a „hangelnyelés" fogalmát néha összekeverik a „hangszigetelés" fogalmával, ám ez teljesen téves megközelítés. A hangelnyelés, azaz a beeső hangenergiából visszaverődő hang energiájának csillapítása általában rezonáns vagy porózus szerkezetekkel érhető el. A rezonáns szerkezetek jó hatásfokkal igazán csak rezonálás közben működnek, míg a porózus szerkezetek esetében sűrű szálszerkezetű anyaggal (pl. üveggyapottal) növelik a hanghullámok áramlásának súrlódását. Ebből következik, hogy a szálas hőszigetelő anyagok hangelnyelő tulajdonságúak, viszont önmagukban nem „hangszigetelők", mivel a hangot alapvetően áteresztik. Igaz, hogy a szerkezetek hangszigetelő képessége egyes esetekben növelhető az üregekben elhelyezett hangelnyelő anyagokkal – ám a két dolog nem ugyanaz.

REFERENCIA

1gstudio-01-kicsiAz URSA máris büszkélkedhet első szép referenciájával, az új Bródy Hangstúdióval, mely Puha Szabolcs hangmérnök indítványozására, Fürjes Andor akusztikus tervező bevonásával, a Nortec Épületgépész Kft. kivitelezésben valósult meg.

A megrendelő legnagyobb meglepetésére az URSA AIR ásványgyapot panelek felhasználásával olyan kitűnő akusztikájú terem jött létre, mely dinamikus és egyenletes lehallgatást biztosít – ez pedig a hangmérnöki szakmához szükséges kulcsfontosságú alapkövetelmény. A különböző területekről érkező, az akusztikai követelményeket más-más oldalról megközelítő szakemberek a több terület hosszú éves tapasztalatait összerakva és egy innovatív terméket felhasználva, együtt megépítettek egy nagyon magas technikai tudással rendelkező hangstúdiót.

1gstudio-02-kicsiA különleges szobát használatba véve kiderült, hogy a stúdió meglévő berendezései számottevően magasabb szintű teljesítményt nyújtanak ebben az új hangelnyelő környezetben, mint korábban más stúdiókban. A speciális hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező URSA AIR panelek hazai alkalmazása minél több stúdió és koncertterem létrehozásánál, illetve felújításánál elengedhetetlen volna – ebben a sikeres projekt lezárásával mind az akusztikus tervező, mind a megrendelő egyetértett.

További műszaki információ a termékről és a projektről:

URSA-logo-kicsi      Varga Tamás
alkalmazástechnológus
( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

Kiss Csaba
kereskedelmi igazgató
(06-20/343-7189)
NORTEC Épületgépész Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web