2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

PopSign-kicsiA folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az üvegtermékek újabb és újabb funkciókkal gazdagodnak. Már ma is át lehet alakítani az üvegtáblákat egy gombnyomással úgy, hogy reklámhordozóvá váljon, vagy – papírvékony változatban – nagyteljesítményű kijelzőként funkcionáljon.

Az üveg termékeket több területen használják mint valaha, és alkalmazási területük folyamatosan bővül. Az új alkalmazásokhoz szükség van a meglévő típusok optimalizálására, valamint új, speciális funkciójú üvegek kifejlesztésére. Az üveg átlátszó tulajdonsága továbbra is a legfontosabb szempont, de sokoldalú alkalmazását azok a kiegészítő tulajdonságok határozzák meg, amelyeket speciális gyártási és végső kezelési technológiákkal érnek el.

Évtizedek óta sokféle funkcionális üveg állta ki az idő próbáját a homlokzatokon és ablakokban, és az utóbbi tíz évben az üveg termékek iránti kereslet különösen a belsőépítészet területén nőtt meg az üveggyártó cégek, valamint az üveggyártó berendezéseket gyártó cégek nagyon sikeres fejlesztéseinek köszönhetően. Így mind a külső mind a belső használatra készült nagyteljesítményű funkcionális üvegek maximálisan igazodnak az ügyfelek igényeihez.

Homlokzati alkalmazások esetén olyan jellemzők kerültek előtérbe, mint a hőszigetelés, árnyékolás, hangszigetelés és biztonság. Az innovatív bevonat- és laminálási technológiáknak köszönhetően az ebben a szegmensben található termékek feszegetik a műszaki megvalósíthatóság határait. Ezzel szemben a belső építészetben a design szempontok játszanak meghatározó szerepet. A pozitív fejlesztések itt is főként az új feldolgozási és kezelési technológiáknak tulajdoníthatók az üveggyártó cégek innovatív ereje és intenzívebb marketing tevékenysége mellett.

KInterpane AGC-kicsiapcsolható üvegezés

Vonzó lehetőség lehet mind kültéri, mind beltéri alkalmazásokhoz a kapcsolható üvegezés. Számos változata érhető el a piacon: például az LC vagy PDLC üveg (folyadékkristály/polimerrel diszpergált folyadékkristály) egy gombnyomásra átláthatatlan lesz. Ez a tulajdonság egy polimer-folyadékkristály filmen alapul, amelyet két üveglap közé laminálják és csatlakoztatva van egy áramforráshoz. Ameddig nincs feszültség alá helyezve, az üveg nem lesz átlátszó, amint elektromos feszültség alá helyezzük, átlátszóvá válik. A feszültség változtatásával szabályozható az átlátszóság pillanatok alatt. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező üveg ideális válaszfalaknál vagy tárgyalótermek esetén a bizalmas légkör megteremtéséhez. Lehetőség van integrálni a hőszigetelő homlokzatokba és ablakokba is. Ugyanakkor ez a fajta üveg nem alkalmas árnyékolásra.

Econtrol-kicsiHatékony árnyékolást az elektrokromatikus üveg biztosít. Az alkalmazott egyenáramtól függően az üveg a kék különböző árnyalatait veszi fel, ami lehetővé teszi a változó árnyékolást. Ebben az esetben az elektrokromatikus bevonat nem vált egyből színt, a folyamat néhány másodperctől akár percekig is eltarthat. Amint a feszültség polaritása megváltozik, az üveg újra átlátszó lesz. Üveg homlokzatok és ablakok számára is terveztek elektrokromatikus üveget, és már több éve sikeresen alkalmazzák ugyanúgy mint az LC üveget.

A kapcsolható üvegek harmadik csoportját a termokróm üvegek alkotják. Ez az üveg emberi beavatkozás nélkül változtatja meg fényáteresztő jellemzőit/tulajdonságait. Működése a termokróm anyagokon alapul, amelyek reagálnak a hőmérsékletváltozásra. Amint az üvegtáblák felmelegszenek a napsugárzás hatására a két üveglap közé laminált film, amely termokróm anyagokat tartalmaz, automatikusan megváltoztatja színét. Ha csökken a napsugárzás, a laminált üveg lehűl és újra átlátszóvá válik. Ezt a fajta üveget is lehet integrálni a hőszigetelő üvegbe.

Világító üveg a LED-nek köszönhetően

Új lehetőség világítási koncepciók megvalósítására, vagy ahhoz hogy egyedi légkört teremtsünk a szobában, ezt teszi lehetővé a LED-es üveg. Az üveg és a fénykibocsátó diódák kombinációja nemcsak látványos fényhatást nyújt, de a LED-ek nagyon kevés energiát is fogyasztanak. Napjainkban különböző LED-es üvegrendszerek találhatók a piacon. Az egyik változat lehetővé teszi, a LED-ek szabad elhelyezését az üvegfelületen, így egyedi motívumok és megoldások alakíthatók ki. Ahhoz, hogy a fénykibocsátó diódákat megvédjék a külső hatásoktól, két üveglap között elhelyezett műgyanta ágyba helyezik őket és egy láthatatlan áramot vezető üvegbevonaton keresztül látják el árammal. Ezekkel a fehér vagy különböző színekben elérhető LED-ekkel egyszínű vagy színes motívumok hozhatók létre. Számítógépes vezérléssel akár mozgó motívumok is létrehozhatók.

Egy másik megoldás a felületek LED-es megvilágítása. Itt a fénykibocsátó diódák nincsenek a két üveglap közé laminálva, hanem az üvegtábla széléről bocsátják ki a fényt. Ez a termék a teljes felületen meg van világítva, szemben az üvegpolcok megvilágításánál bevett gyakorlatnál, ahol csak a szélek környéke van megvilágítva. Ezt a hatást lézervágott, fénysugarakat szétszóró/diffundáló üveggel érik el. Ilyen LED képernyők készülnek üveg panelek egyedi megvilágítására. Az előlapra nyomtatott minták ezen a háttérvilágításon keresztül jelennek meg. Mivel ezzel a technológiával megvilágított üvegpanelek nagyon vékonyak, kiválóan alkalmasak arra, hogy utólag kerüljenek fel a mennyezetre és a falfelületekre. Ennek a terméknek a létrejöttéhez szükség volt arra, hogy megjelenjenek a nagy üvegfelületek gravírozására alkalmas új lézertechnológiák.

A homlokzati kijelzők dizájnja iránti nagy érdeklődés miatt alakult ki egy másik típusú termék, ahol LED csíkok vannak beágyazva az üvegegységekbe PVB filmmel. Mivel minden egyes LED önállóan szabályozható, színes mozgóképek (videók) vetíthetők erre a médiaüvegre, csakúgy mint egyedi ábrák és motívumok, például márkanevek vagy írott szöveg. A legnagyobb előnye ennek a technológiának az, hogy az egyes LED csíkok utólag kicserélhetőek, vagyis nem kell a teljes üvegezést egy csík hibája miatt cserélni.

Új LED Generáció

Osram-kicsiSzakértők óriási lehetőséget látnak az organikus LED-ek széleskörű alkalmazásában az elektronikán kívül a belsőépítészeti üvegek területén is. Az Organikus Fénykibocsátó Diódák – röviden OLED-ek (Organic Light Emitting Diodes) – világító, vékony rétegű komponensek, szerves, félvezető anyagból, amelyek elektromos stimuláció hatására gyulladnak ki. Az OLED-ek tetszőleges számú szín előállítására képesek, magas energiahatékonyságúak, és – összehasonlítva a nem organikus LED-ekkel – alkalmazhatóak a vékony rétegű technológiáknál. Ez lehetővé teszi, hogy extra vékony termékeket hozzanak létre, ragyogó színekben. Ez az új technológia, amelyet a szakértők több milliárdos piacnak tekintenek, különösen alkalmas az önmegvilágító kijelzős okos telefonok és TabletPC-k számára. Sőt OLED technológiával készült nagyképernyőjű TV-ket is kínálnak már. Az LCD-s kijelzőkkel szemben az OLED kijelzők nem igényelnek háttér megvilágítást. Ennek köszönhetően jelentős energiamegtakarítás érhető el, és a termék még vékonyabb lehet. A szerves anyagot kipróbált és tesztelt nyomtatási technológiákkal (tintasugaras vagy offset nyomtatás) viszik fel műaynagra, üvegre és más anyagokra. Ha megfelelően vékony anyagot választunk, az OLED színes kijelzők könnyen összehajthatók vagy akár feltekerhetők.

Jelenleg az elektronikai cégek nagyon elégedettek azzal, hogy extrém lapos OLED TV-ket tudnak kínálni, szerény 140 cm átmérővel. Amennyiben a jövőben nagyobb méretek is megvalósíthatókká válnak, teljesen új alkalmazási lehetőségeket nyílnának meg ezzel a technológiával. Gondoljunk csak az épületekben és homlokzatokon alkalmazott média üveg-felületekre vagy a nagy felületű belső megvilágításokra. OLED tapétát vagy függönyt is vízionálnak, amelyek színét és mintázatát gombnyomásra meg lehet változtatni. Ahogy ez a technológia utat talált az üvegiparhoz látható lesz a 2014-es düsseldorfi glasstec kiállításon. Október 21-től 24-ig a világ legfontosabb üvegipari kiállításán nem csak a nemzetközi üvegipar legfontosabb termék innovációit fogják bemutatni, hanem a gyártástechnológia teljes területét és a legújabb alkalmazásokat.

Schott-kicsiUltravékony üveg az ipari alkalmazásokhoz

Miközben a homlokzati és ablaküveg ipar a 2-3 milliméteres üveget tekinti vékonynak, a villamosmérnökök és labormérnökök teljesen más mértékegységekben gondolkodnak. Itt a speciális alkalmazások számára egy milliméternél jóval vékonyabb üvegre van szükség. Például a kijelző üvegeknél a finom üveg felületeknek nemcsak nagyon vékonyaknak, de nagy szilárdságúnak és karcállónak kell lenniük.

 Forrás: Messe Düsseldorf/Glasstec

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web