2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

A közel négy hónapja zajló, és minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a nyáron hőszigetelt házban élő család ezen időszak alatt nagyjából fele annyi energiát használt fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő család.

Több mint 80 000 Ft megtakarítás a hőszigetelt házban. Ez már figyelemreméltó különbség, számottevő rezsi-megtakarítás!

Mit jelent mindez a lakók számára?

A Lengyel Ágoston építészmérnök vezette Pannon Építőműhely Kft. szakemberei a felmérés indulása óta eltelt közel négy hónap alatt - szeptember 27. és január 20. között - figyelemmel kísérték, hogyan alakult a két épület által felhasznált fűtési energia mennyisége.

Mára az is látszik, hogy nem csak a gáz, de az áramfogyasztásban is megtakarítás várható. A Knauf Insulation Kft. szakmai partnere elemzései alapjául szolgáló adatok a www.nalamszigetelnek.hu oldalon online nyomon követhetőek.

1. A hideg idő beálltával a különbség csökkent

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a szigetelt és szigeteletlen épület fűtési célú energiafogyasztásának abszolút különbsége egyértelműen tovább nőtt, de a százalékos eltérés valamelyest csökkent. Ennek oka, hogy a hidegebb idő beálltával a kazán bekapcsolása nélkül a szigetelt épületben sem tartható fenn a kívánt hőmérséklet.

Knauf-futes-kicsi

2. A napi fűtési célú energiafogyasztás is átlagosan a fele a szigetelt házban

A vizsgált időszakban, december 11 és január 20. között a napi átlaghőmérséklet -2 és +10 ̊ C között változott. Az adtok napi szintű elemzésén továbbra is megfigyelhető hogy a szigetelt ház a szigeteletlen épülethez képest, ebben az időszakban is mintegy fele mennyiségű fűtési célú hőenergiát fogyasztott.

Knauf-futes2-kicsi

3. A hőszigetelt házban a kazán naponta csak háromszor kapcsol be

Az adatok órás felbontású, részletesebb elemzésével megállapítható, hogy leghidegebb napon, december 11-én, amikor a napi középhőmérséklet -2 ̊ C körül volt, a hőszigetelt házban szokás szerint a kazán mindössze 3 alkalommal kapcsolt be. Napi összesítésben a szigeteletlen ház 0,439 GJ energiát, míg a szigetelt ház 0,188 GJ energiát használt fűtésre.

A korábbi elemzésekhez hasonlóan a szigeteletlen épületben a napközbeni időszakban és az éjszakai időszak nagy részében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban a reggeli felfűtés után csak egy déli és esti periódusban kapcsolt be.

Knauf-futes3-kicsi

4. A gázfogyasztás mellett az áram felhasználás is csökken

A kíséret indulása óta eltelt közel négy hónapot figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a szigeteletlen házban majdnem háromszor több ideig üzemel a kazán, mint a szigetelt házban. Így például a december 8-i napon a szigeteletlen házban 48 negyedórában kapcsolt be a kazán, míg a szigetelt házban csupán 17 negyedórában.

Ezen tény az energia-megtakarítás és a kazán élettartamának meghosszabbodása mellett további költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ugyanis ennek a működésnek köszönhetően a keringtető szivattyú is mintegy harmada elektromos energiát fogyaszt, ami ugyan egy-egy óra alatt elenyésző költséget illetve költségmegtakarítást jelent, ám a teljes fűtési szezon alatt a különbség már 10.000 Ft-os nagyságrendű is lehet.

Kazán üzmidejének aránya

És mi történik az épülettel? Épületfizikai kérdések

A kísérlet épületfizikai vonatkozásainak vizsgálata során szó volt már a falszerkezetek és a födémszerkezetek utólagos hőszigetelésének lehetséges hő- és nedvességtechnikai buktatóiról, a rétegrend légzáróságának és a rétegek páratechnikai tervezésének fontosságáról, áttekintettük a legfontosabb tervezési ökölszabályokat (pl. légzáró alapvakolatok, légzáró fóliák alkalmazása, stb.).

De mi a teendő, amikor a tervezési gyakorlatban olyan összetettebb szituációkkal, szokatlan rétegrendekkel és megoldásokkal találkozunk ahol az egyszerű szabályok már nem elegendőek?

Az elemzést ezúttal is Bakonyi Dániel, okl. építészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének munkatársa, a program szakértője készítette.Ahol a kézzel is könnyen elvégezhető, de ennek megfelelően rengeteg egyszerűsítést és elhanyagolást tartalmazó számítások (pl. egyszerű hőfokesési görbék szerkesztése, egyszerűsített páradiffúziós ellenőrzések az MSZ 04-140/2 alapján, stb.) érvényüket vesztik, ott jöhet szóba az ún. Higrothermikus modellezés. Angol betűszóval HAM (Heat Air Moisture), azaz Hőtechnikai Nedvességtechnikai és Áramlástani modellezés.

Nyugat-európában a számítástechnika fejlődésével ezek a már komoly gépigényű számítások immár évtizedek óta az épületfizikai tervezés részét képezik. A szakirodalomban számos HAM modell megtalálható. Az alábbiakban a kísérlethez
kapcsolódó érdekességként, a BME Épületszerkezettani Tanszékén kifejlesztett, a „Künzel [1] disszertációban" leírt modellre épülő számítógépes programot mutatjuk be.

A hajdúnánási épület padlásfödém rétegrendjének vizsgálata a HAM modellel

Elkészítettük a hajdúnánási ház padlásfödémének HAM modelljét, amellyel a ténylegesen megépült változat mellett más kialakítási módokat is megvizsgálhattunk. A következő két ábrán egy hibásan, lég- és párafékező fólia nélkül kialakított rétegrend látható.

1.ábra: Lég és párafékező rétegrend nélküli hibás megoldás tipikus relatív páratartalom és  nedvességtartalom ábra a fűtési időszakban

Knauf-kondenzacio2-kicsiBármennyire is alacsony a külső fólia páradiffúziós ellenállása a fűtési idény egy részében a fafödém alacsony páradiffúzió ellenállása miatt a páratartalom eléri a telítési értéket a fólia alatt. A lecsapódó nedvesség egy szinten túl a hidrofóbizált hőszigetelést is károsítja, ill. a födémre „visszaszivárogva" az agyagtapasztásban, illetve egy idő után akár a faszerkezetben is veszélyes szintre növelheti a nedvességtartalmat. A födémszerkezet légzárósági hibái tovább ronthatnak a helyzeten, a páradiffúziós nedvességáramon túl konvektív nedvességáramot is juttatva a kritikus zónába. A program használatával a különféle megoldások és peremfeltételek mellett nem csak az esetleges kondenzáció ténye, hanem annak tényleges hossza (lásd 2. ábra), gyakorisága, a szerkezet kiszáradási potenciálja is modellezhető.

Az előző helytelen kialakításmóddal szemben a következő két ábra a ténylegesen megépült, helyes rétegrend szimulációs eredményeit mutatja. Az alkalmazott változó páradiffúziós ellenállású lég- és párafékező fólia a téli időszakban a relatív alacsonyabb relatív páratartalmú zónába kerül (a hőszigetelés és a födém között), és így anyagtulajdonságainak megfelelően relatív magas ellenállást képez a páradiffúzióval szemben (lásd 3. ábra), szakszerűen (légzáróan) kialakított toldások esetén pedig meggátolja a konvektív nedvességáramok hidegebb zónákba jutását.

Knauf-kondenzacio3-kicsi

4.ábra: Változó páradiffúziós ellenállású lés- és párazáró fóliával kialakított rétegrend relatív páratartalom éves alakulás a külső oldali fólia alattA program külső és a belső fólia megfelelő méretezése (megválasztása) a födémszerkezet nedvesség tehetetlenségének figyelembevételével és valós klímaadatok figyelembevételével lehetséges, és elkerülhető a káros kondenzációs jelenség kialakulása (lásd 4. ábra).

További információ: www.nalamszigetelnek.hu

 

Forrás: Knauf Insulation Kft.

__________________________________________________________________________

[1] Künzel, Hartwig M. Verfahren zur ein- und zweidimensionalen Berechnung des gekoppelten Wärme- und Feuchtetransports in Bauteilen mit einfachen Kennwerten. doktori disszertáció, Universität Stuttgart, 1994.

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web