Az ÉMI 2021-ben írt ki pályázatot építőipari ágazati szereplők számára energiahatékony és korszerű családi lakóépületek komplex megvalósítására. A felhívásra 27 vállalkozás jelentkezett, melyek közül a hét elején hirdették ki azt a 12 pályázót, aki felépítheti mintaházát. A két hektáron megvalósuló, prototípus házakat és egy rendezvényközpontot is magában foglaló ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont várhatóan 2023 nyarán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Tavaly ősszel hirdettet pályázatot az ÉMI Építésügyi Innovációs Nonprofit Kft. az építőipari ágazati szereplők számára innovatív építőipari megoldásaik, termékeik, rendszereik bemutatására alkalmas mintaház tervezésére és megépítésére a vállalat által létesített Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpontban. Az ÉPÍTŐ-6-MHÁZ-2021 támogatási program keretén belül meghirdetett pályázatot 720 millió forintos keretösszeggel hirdette meg az ÉMI, kérelmenként legfeljebb 100 milliós támogatással.

A kiírást az építési ágazatban működő cégek, szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények számára hirdették meg. A beérkezett 27 pályamunkát előre meghatározott értékelési rendszer alapján bírálták el. Ezek alapján 12 pályázó részesül mintegy 38-77 millió forint közötti támogatásban az általuk tervezett mintaház megépítéséhez, amelyeknek 2023. május 31-ig kell elkészülniük. A támogatottak körét a hét elején tették közzé az ÉMI a weboldalán. Tartaléklistára 6 cég került a támogatási programban.

A támogatott cégek és pályaműveik:

  • BERGER Házak Zrt. – Innovatív, öko Berger Mintaház
  • MERKBAU Zrt. – MerkWood CLT Mintaház
  • Platánplán Mérnöki Iroda Kft. – Innovatív technológián alapuló mintaház készítése a Platánplán Mérnöki Iroda Kft. által
  • MASTERPLAST – Modulhouse Kft. Mintaház létesítése, a Masterplast Moduláris Építési rendszerrel
  • KP Sales House Kft. – “Szentendre-Green Dream”
  • Németh-Fa Kft. – Családi lakóépület építése az ÉMI szentendrei mintaház parkjában
  • Leier Hungária Építőanyaggyártó Kft. – Leier Rába Mintaház
  • Passzívház Magyarország Egyesület – Nemzeti Passzívház
  • Király-Panel Kft. – Király Házak Balboa mintaház
  • Nebraska-Ház Építési Kft. – Családi lakóépület komplex megvalósítása a Nebraska-Ház Építési Kft. Tervei alapján
  • CLT Innowood Hungary Kft. – CLT mintaház az ÉMI területén
  • Café Plusz Kft. – Öko Kender Mintaház
Solar Decathlon Europe 2019 verseny házai (Forrás: sde19.hu)

A támogatási program keretében felépült házakat is magában foglaló ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont a 2019-es Solar Decathlon Europe (SDE19) nemzetközi innovációs házépítő verseny helyszínén valósul meg. A rendezvényt lebonyolító ÉMI a szemléletformálást és széles körű tájékoztatást célozva kezdte meg a mintaházpark kialakítását, több versenyépületet a helyszínen tartva. Utóbbi, nulla energiás prototípusházak teljesítményére vonatkozó méréseket a tervek szerint folytatja a vállalat, amivel az építéságazat szereplőinek nyújtanának hasznos információt.

A meglévő és az újonnan épülő mintaotthonok feladata a kiírás értelmében, hogy bemutassák a piacon elérhető építészeti, energetikai, okos otthon technológiákat, rendszereket, megoldásokat. Az ÉMI elképzelései szerint ennek a hosszabb távú közvetett célja, hogy a prezentált jó példák nyomán élénküljön a lakossági kereslet is a leginkább hatásos, esztétikus, fenntarthatóságot szolgáló és megfizethető lakóépület-innovációk iránt.  Mint írják, Magyarországon jelenleg nincs olyan építéságazati központ, amely egész évben összefogja a piaci szereplőket és lehetőséget ad a korszerű ágazati megoldások, termékek, szolgáltatások bemutatására. Az ÉMI területén kialakított központ pedig erre kíván megoldást nyújtani.

Rendezvénycsarnok is épül ágazati rendezvények, kiállítások számára

A mintaházaknak otthont adó területen egy csarnok is kialakításra kerül, ami a tervek szerint ágazati rendezvényeknek – kiállítások, konferenciák, egyéb szakmai események –, valamint innovatív és fenntartható építőanyagok kiállításainak adna helyet. Jenei Dávid, a projekt vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a csarnok építése zajlik, előrehaladott állapotban van.

ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont rendezvénycsarnokának látványterve (Forrás: ÉMI pályázati kiírás)

Kiemelte, szeretnék, ha a Mintaházpark és Látogatóközpont egyfajta XXI. századi skanzenként is működne, ahol kézzel foghatóan mutatkoznának meg a szakma és a laikus látogatók előtt is a legkorszerűbb és a fenntartható építést támogató építőanyagok, technológiák. Cél egy lakossági, szakmai és oktatási, egy kutatás-fejlesztési, innovációs és szemléletformálási feladatokat ellátó tudásközpont megvalósítása – tette hozzá a projektvezető. Hangsúlyozta: a látogatóközpont legfőbb célkitűzése a fenntarthatóbb és élhetőbb épített környezet, a kapcsolódó tudatos erőforrás- és energiagazdálkodás, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás bemutatása és társadalmasítása.

A tervek szerint a mintegy két hektárnyi területen megvalósuló komplexum 2023 nyarán nyílik meg a nagyközönség előtt, ekkorra a 12 új mintaház is felépül az SDE19-ből maradt nulla energiás otthonok mellé.

Magyar Építéstechnika