2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az odoo ház kívülről

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból verbuválódott Odooproject csapata nagy léptekkel halad a madridi nemzetközi megmérettetés felé. Februári, negyedik kötelező teljesítésüket a szakmai zsűri kiemelkedően magasra értékelte.

A verseny célja egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos lakóépület létrehozása, bemutatása, majd működésének igazolása mérési eredményekkel. A kétéves felkészülési időszakban minden csapatnak előre meghatározott időközönként számot kell adnia a tervezés előrehaladtáról. A beérkezett rajzos és írásos dokumentációk alapján a zsűri lépésről lépésre nyomon követi a csapatok munkáját. Igen nagy jelentőségű volt a legutóbbi leadás, hiszen a verseny utolsó olyan szakaszát zárta, melynek értékelése csak visszajelzésként szolgált számunkra. A soron következő, májusi már pontozott értékelés ugyanis beleszámít a végső eredménybe is.

FEBRUÁRI TELJESÍTÉS

Odoo belső szobájaA megközelítőleg 900 oldalnyi szöveges anyag és 180 darab tervrajz az építészeti és tartószerkezeti megoldásokról részletes építészeti és kiviteli terveket, konszignációs rajzokat és gyártmányterveket is tartalmazott. Nem csupán az épület szerkezetét kellett bemutatnunk: a leadott dokumentáció fontos részét képezte a megvalósításhoz szükséges helyszíni organizációs és munkavédelmi terv, illetve a szállítási útvonalterv. A ház működéséért felelős gépészeti és épületvillamossági rendszereket is bemutattuk energetikai, épületgépészeti, világítástechnikai, gyengeáramú és elektromos hálózati tervek és a tervezést igazoló szimulációk formájában. A részletes műszaki dokumentációt kiegészítették a projekt megjelenése szempontjából fontos kommunikációs tervek.

A CSAPAT

Az Odoo lelkes 70 fős csapata A pozitív értékelés a csaknem 70 főt számláló, hallgatókból és pártfogó tanárokból álló csapatunk kitartó munkájának eredménye. A tanulmányaink mellett is aktívan dolgozunk, a közös munka egy lelkes hallgatókból álló, vidáman és lendületesen működő közösséget kovácsolt össze. A nagy létszám és a verseny komplex követelményrendszere miatt munkacsoportokat alkotunk, azonban a hatékony munkához, a szakmai és felelős döntések meghozásához feltétlenül szükségesek az állandó megbeszélések, a szakágak közötti egyeztetések, tanácskozások, a csapaton belüli folyamatos kommunikáció és a gyors információáramlás. Ezt nagymértékben megkönnyíti, hogy a BME K Épületben kaptunk egy tantermet irodahelyiségként. Ezen a „főhadiszálláson" napi rendszerességgel folyamatos munka zajlik, valamint itt tartjuk találkozóinkat, megbeszéléseinket is. A negyedik szakasz sikeres teljesítése után azonban nem sok időnk volt szusszanni: szinte azonnal nekifogtunk a végleges gyártmánytervek megrajzolásához, ami elengedhetetlen feltétele a kivitelezés előkészítésének.

SZPONZORÁLÁS

Csapatunk óriási energiákat mozgósít annak érdekében, hogy felkeresse azokat a cégeket, piaci szereplőket, akikkel együttműködve az innovatív ötletekből termékek, a fejlesztési stratégiákból működő rendszerek és az álmokból valóság, a terveinkből egy ház legyen, azaz megszülethessen az Odoo! A műszaki megoldásokhoz illeszkedően több építőanyag- és gépészeti rendszert gyártó, forgalmazó céggel vettük és vesszük fel a kapcsolatot jelenleg is. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tavaly decemberben főszponzori szerződést írtunk alá a Siemens Magyarország Zrt.-vel és azóta a következő cégeket is sikerült biztos támogatóként magunk mellé állítani.

Az Odooproject szponzorai

Mindezek mellett fontosnak tartjuk, hogy együtt dolgozhassunk olyan hazai, fiatal feltalálókkal, tervezőkkel és művészekkel, akik hozzáadott munkájukkal emelik a ház színvonalát és segítenek külföldre is eljuttatni hazánk hírét, bemutatni kultúránkat, tudásunkat.

MEGVALÓSÍTÁS

A tervezési időszak végéhez közeledve mindenki türelmetlenül várja a kivitelezés kezdetét, hogy végre formába önthessük az eddig csak papíron, papírból és képernyőn formálódott épületünket. Az ÉMI jóvoltából Szentendrén kaptunk egy csarnokot, ahol nekifoghatunk majd az Odoo megvalósításának, ami az egyik legnehezebb, de egyben a legizgalmasabb része lesz a versenynek. Az építkezés kezdetét május első napjaira tervezzük. Addig azonban még rengeteg előkészületre van szükség: pontos időtervet készítünk, az eszközök és szerszámok beszerzésén dolgozunk, szállítmányozó cégeket keresünk és építő csapatot is toborzunk. A megvalósításhoz nagy lépéssel visz közelebb minket, hogy megszületőben van a végleges tartószerkezet, az utolsó simításokat végezzük a gyártmányterveken. Természetesen a partnercégeink, szakkivitelezők és a tanáraink segítségére és közreműködésére is számítunk az építkezés alatt, ami hatalmas élmény és tapasztalat is lesz számunkra.

A zsűri tanácsait megfontolva szakmai konzultációk során fejlesztjük tovább a projektet a tervezés, a terveket alátámasztó gondolatmenetek, a szimulációk, és a feltételrendszerek ismertetése szintjén is. Folyamatosan tanulunk, fejlődünk mi magunk is. Szívvel-lélekkel dolgozunk, hogy minél magasabb színvonalon teljesítsük a következő, május végi leadást, hogy az Odoo minél előnyösebb pozícióból indulhasson a madridi világverseny szoros mezőnyében.

További információ: www.odooproject.hu

Az Odoo mindennapjai új blogunkon: blog.odooproject.com, valamint a facebook-on.

Áts Árpád

Tóth Emese

Leskó Zsuzsanna

A BME Építészmérnöki Kar hallgatói,

a Solar Decathlon Odooproject csapat tagjai

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web

 

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web