2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Rendszerben gondolkodni: a megnyugtató megoldás

Tronsole TA megfelelő zajvédelem az ingatlan minőségének egyik fő ismérve, amelyre a bérlők és tulajdonosok is nagy hangsúlyt fektetnek. A Schöck cég Tronsole® nevű lépcsőházi lépéshangszigetelő rendszerét kifejezetten vasbeton lépcsőkhöz fejlesztették ki. Szakszerű kivitelezéssel könnyedén túlteljesíti az épületakusztikai követelményértékeket.

A különféle szerelvények és alátétlemezek gondoskodnak a lépcsőkarok és pihenők épületről történő hangtechnikai leválasztásáról. Ahhoz, hogy a zajvédelemre vonatkozó törvényeknek és előírásoknak megfeleljen az épületszerkezet, ügyelni kell a beépítendő lépéshangszigetelő anyagok magas minőségére. A hazánkban kialakult építési gyakorlat nem nyújt kellő biz-tonságot, mert magas a kivitelezési hibák lehetősége. A létrejövő hanghidak miatt még az alapkövetelmények teljesítése is veszélybe kerül. Ezzel szemben a Schöck Tronsole® egy bevizsgált, igazolásokkal rendelkező rendszer, melynek alkalmazásával a tervező a biztonságot választhatja a leendő tulajdonosok megelégedésére. A szakszerű elhelyezés egyszerű (a termékhez mellékelt képes elhelyezési útmutatónak köszönhetően), a magas minőségű elasztomer-betét pedig meggyőző és ellenőrzött akusztikai teljesítményt biztosít.

Tronsole Z-VÉLETMINŐSÉG-JAVÍTÁS LÉPÉSHANG-SZIGETELÉSSEL

Lakóterekben a zajterhelés a fejfájás mellett ingerlékenységet, a koncentrálóképesség csökkenését, alvászavarokat és ezáltal kimerültséget okozhat. A lépcsőházak kiemelt zajforrások! Ezért már a tervezés fázisában át kell gondolni a lépcsők akusztikai elválasztását a környező tartószerkezetektől. Érezhető tendencia, hogy a lakók tudatossága és igényessége a zajvédelem terén folyamatosan növekszik, és ugyanez elmondható az akusztikai előírásokról és a törvényekről is.

KÖVETELMÉNYEK

Eloregyartott-lepcsoAz aktuális szabványok (DIN, MSZ) szerint az elvárt hangnyomásszint-érték többlakásos lakóépületeknél és irodáknál L'n,w ≤ 52-55 dB, ikerházaknál és sorházaknál pedig L'n,w ≤ 45-46 dB. Megemlítendő, hogy az alapkövetelmény mellett létezik emelt/elvárt követelményszint is (pl. a német DEGA 103 ajánlás). Az alapszint az egészségvédelmet célozza, ezért ezt nem szabad alulteljesítenie a szerkezetnek. Minden projektnél a beruházó döntése, hogy melyik követelményszintnek kíván megfelelni. Belátható, hogy jobb hangszigeteléssel hosszabb távon marad korszerű az épület.

RENDSZERMEGOLDÁS A HATÁSOS HANGSZIGETELÉSÉRT

Lepeshangszigetelt lepcsoszerkezetHa hangszigetelésről van szó, az építkezéseken sok próbálkozással és rögtönzött megoldással találkozhatunk, amelyek hatékonysága megkérdőjelezhető. A gumi alátétek nem töltik ki a csatlakozás teljes szélességét, vakolat és egyéb szennyeződés kerülhet a fugákba, ami hanghidakhoz vezet. Hanglágy, puha anyagok (a kőzetgyapot alkalmazásának hatásossága nem igazolható) elhelyezésével és szigorú, tiszta kivitelezéssel is csupán az alapkövetelmények teljesíthetők, kemény anyagok (polisztirol és más habok) használatával pedig még ez sem érhető el.

A Schöck cég átfogó, igazolható, szabványokat túlteljesítő megoldást kínál lépcsőházak lépéshang-szigetelésére: ez a Tronsole® rendszer. Mielőtt rögtönzött megoldásokat terveznénk és építenénk, gondoljunk arra, hogy a zajvédelemben is a leggyengébb láncszemen múlik minden. Egyetlen kavics-szem a fugában kb. 10 dB-lel rontja a hangszigetelés értékét! Ezzel ellentétben a Tronsole® rendszer a jellegzetes „kék vonallal" körbeveszi az egész lépcsőt, így a hanghidak végleges és megnyugtató módon kiküszöbölhetők.

 

További információ: www.schoeck.hu

 

 

 

Keresés