2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

grabarics gaborAz elmúlt két és fél évtizedben folyamatosan talpon maradni és fejlődni a magyar építőiparban: ezt a nem kis teljesítményt tudhatja magáénak többek között a 25 éves fennállását ünneplő Grabarics Építőipari Kft. Grabarics Gábor cégvezetővel a vállalat múltjáról és jövőbeni elképzeléseiről beszélgettünk.

A hazai építőipar egyik meghatározó vállalataként jegyzett Grabarics Építőipari Kft. száz százalékig magyar tulajdonú vállalkozás, tulajdonosa Grabarics Gábor, aki 1990-ben egyéni vállalkozóként kezdte tevékenységét Dunaújvárosban. Ma is ott van a cég telephelye. Bár székhelyük Budapest, igazi otthonuknak és legnagyobb bázisuknak a korszerű dunaújvárosi központot tekintik.

 

ELŐRE, SOHASEM HÁTRA...

A céget 1993-ban alapították, ma már mintegy 200 fős, összeszokott, magasan képzett munkatárssal látják el feladataikat belföldön és külföldön. Generáltervezőként az elmúlt évek alatt mintegy 200 épületet, köztük logisztikai központot, köz- és lakóépületeteket, bevásárlóközpontokat, hoteleket építettek. Ezek minőségi színvonala és sikere jelzi a megrendelők elégedettségét.

Az elmúlt 25 évben számos sikert könyvelhettek el, ebbe az is beleértendő, hogy túlélték a 2008-tól induló válság öt évének minden nehézségét, amikor csak fenntartani tudták magukat és további fejlődésre nem is tudtak gondolni. Mégsem küldték el a dolgozókat. Ennek is köszönhető volt, hogy a csapat kitűnően együttműködött, konfliktusmentesen kötötték meg a kompromisszumokat. 2014-től pedig újra a fellendülés időszakát élik, növekvő termeléssel és árbevétellel. Így már különböző fejlesztésekre is lehetőségük van. Nagyon jelentős lépés volt, amikor 15 évre kibérelték a hevesi előregyártó üzemet, ahol jelentős fejlesztéseket hajtottak és hajtanak végre, részben uniós pályázatból, részben pedig saját erőből. Így hoztak létre egy komplett betonacél-megmunkáló gépsort, amelynek segítségével a Grabarics kivitelezésein felmerülő monolit szerkezetépítéshez szükséges acélmennyiséget is le tudják szállítani a többi megrendelésen kívül is.

A cég külhoni tevékenységét 2011-es piacnyitáskor indította el Baden-Würtemberg tartományban. A többéves németországi jelenlét, az ott elvárt magas minőség, a megbízhatóság, a kiválóan végzett munka újabb és újabb megbízásokat jelent a német piacon, ahol folyamatosan igényt tartanak a szakértelmükre. Németországi telephelyüket 2011-ben alapították, kifejezetten avval a céllal, hogy a vállalkozás meghatározó legyen a Svájchoz és Ausztriához is közeli régióban. A cég mára elérte, hogy meghatározó szerepet tölt be ezen a területen.

A JELEN KIHÍVÁSAI

Jelenleg a legtöbb problémát a krónikus szakemberhiány okozza. Égető szükség lenne jó szakképzésre. Az építőipari kivitelező cégek fontosnak tartják, hogy a jelenlegi helyzeten mielőbb változtassanak, hiszen az építőiparnak egyre több szerelőre, gépkezelőre lenne szüksége, mivel az előregyártás egyre több szerelőmunkát igényel. Sajnos a jelenlegi oktatási rendszer teljesen alkalmatlan arra, hogy ezeket a feladatokat ellátni képes, jó szakembereket bocsásson ki az iskolapadból.

Nemcsak szakemberekből van kevés, az eszközpark bővülése is nehezen tud lépést tartani az igényekkel, bár a gépek iránti igény gyorsabban kielégíthető. Az építőipari eszközök bérbeadása egyre hosszabb határidőkkel lehetséges. Ezek közé tartozik a daru is. Enyhíti a daruhiányt, hogy a Grabarics Kft. lett a spanyol SÁEZ darugyártó kizárólagos hazai disztribú-tora. Nemcsak értékesítik a toronydarukat, hanem bér-daruparkot is üzemeltetnek. A bérbeadás profi szakértelemmel rendelkező gépkezelővel együtt történik. Vállalják az üzembe helyezést, munkavédelmi előírásoknak megfelelő ügyintézést, a karbantartást, szervizelést.

Jelentős változás a cég életében, hogy elérkezettnek látták az időt, hogy saját ingat-lanfejlesztésbe kezdjenek. Nemcsak lakóprojektre gondoltak, hanem például az M0-ás mellett levő területükre egy 10 ezer négyzetméteres csarnokot építenek, amit terveik szerint vagy eladnak vagy bérbe adnak majd. Ezen kívül a XV. és IX. kerületben vásároltak ingatlanokat, amelyeknél folyik a tervezési és engedélyezési eljárás. Ennek az üzletágnak a vezetője Karacs László lett.

Jómagam pedig – mondta el Grabarics Gábor – az elkövetkezendő időben egyre inkább a klasszikus tulajdonosi feladatokat kívánom ellátni. Kicsit az operatív programoktól hátrébb, hogy legyen időm az üzletre, hogy tudjak stratégiával foglalkozni, mert ha az ember benne van a napi folyamatokban, akkor már nincs elég ideje a további tervekre."

 

Máté Klára

 

 

Keresés