2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Fél év alatt építenék fel egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson Magyarország első kenderbeton-intézményét, egy Waldorf-óvodát. A Kenderház Magyarország szakemberei a tervek szerint augusztusban kezdik az alapozási és szerkezetépítési munkálatokkal, 2019 januárjában pedig már át is adnák a kenderovit.

A Kenderház Magyarország szakemberei 2018. június elején voltak műszaki egyeztetésen az óvodaépületről, amit a megrendelők az ökologikus szemlélet mellett szeretnének felépíteni, ezzel is minél ideálisabb környezetet biztosítva a gyerekek számára.

A kenderbeton egyébként a nyugat-európai országokban már ismertebb megoldásnak számít; előnye, hogy természetes anyagból és olcsón építhető magas energetikai minőségű épület. A kenderbetonból épült házaknak jó a páraáteresztő képessége, és a falszerkezetben található hidraulikus mésznek köszönhetően fertőtleníti is a levegőt.

Magyarországon a rendszerváltás és persze a műanyagok elterjedése tönkretették a kenderipart, a hevesi Ecséden viszont nemrég újraindították a termelést. A szigorú előírások miatt 2016 nyaráig nem is lehetett kenderből házat építeni.

 

www.kenderhazmagyarorszag.hu/blog

 

 

Keresés