2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep2Az új kormány is a lakosság otthonteremtésének segítésére és az ország demográfiai mutatóinak javítására törekszik, hiszen ez a két elem szorosan összefügg – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Lakás Konferencia 2018 című rendezvényen.

A portfolio.hu által szervezett konferencián az államtitkár hozzátette: a KSH május 4-én kiadott adatai azt mutatják, hogy az idén, az előző évekhez hasonlóan, az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani.

Az első negyedévben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 3,4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Igaz, ez már nem olyan jelentős emelkedés, mint a korábbi hónapokban.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint a magyar piacon nincs nagy veszély, de kockázati tényezőnek nevezte az építőanyagok árának emelkedését, a munkaerőhiányt – az MNB felmérései szerint 40 000 szakképzett dolgozó hiányzik az ágazatból –, valamint azt is, hogy a beruházók a következő másfél évre koncentrálták az általuk fejlesztett ingatlanok többségének átadását.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen több résztvevő azt szorgalmazta, hogy a kormány minél előbb vizsgálja meg az 5 százalékos áfakulcs további, 2019. december 31. utáni fenntartásának lehetőségét. A mielőbbi döntésre az ágazat helyzetének normalizálódása miatt van szükség, hiszen a kedvezményes áfakulcs fenntartása meg-nyugtatná az ágazat szereplőit, és további bővülést idézne elő az építőiparban, vélték a felszólalók.

 

Forrás: hvg.hu/MTI

 

 

Keresés