2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

Számos épületszerkezetünknél felmerülő probléma hőszigetelésnél a helyhiány. Erre jelenthetnek megoldást a PIR keményhabok.

Sok esetben a rétegrendi kialakításban nem áll rendelkezésre elegendő vastagság a hőszigetelés számára. A megoldás vagy a szerkezeti kialakítás áttervezése, mely többletköltséggel és sokszor kellemetlen, hátrányos kompromisszumokkal jár, vagy kedvezőbb hőszigetelő képességgel bíró anyagok használata, mint például a PIR keményhabok, melyek akár 50%-al jobb hővezetési tényezővel rendelkeznek a hagyományosan használt termékekhez képest (hővezetési tényező, λ-érték: 0,022 W/mK).

P6190253-wKülönösen problémás terület a felújítandó épületek megfelelő hőszigetelése. A leginkább érintett épületszerkezetekre: erkélyek, teraszok, padlók, magastetők hőszigetelésére néhány megoldás látható a következőekben.

ERKÉLYEK, TERASZOK

Erkélyek, teraszok hőtechnikai követelményeinek a lapostetőkre vonatkozó értékeknek kell megfelelnie. Az 1. táblázat a hazai és a nemzetközi követelmények teljesítéséhez szükséges hőszigetelő anyag vastagságokat mutatja.

 1-tablazat

P6190263-wA táblázat adataiból is jól látszik, hogy terasztető esetén PIR keményhabból (az 1. képen látható módon) 14 cm vastagság elégséges az alacsony energiafelhasználású épület szintjéhez, míg hagyományos hőszigetelésekből – ezen hőtechnikai szint eléréséhez – 25-31 cm vastagság szükséges, ami teraszok esetén vagy megoldhatatlan, vagy a vasbeton födémszerkezet módosítását igényli.

TALAJJAL ÉRINTKEZŐ PADLÓK

A 2. táblázat a talajjal érintkező padlókra vonatkozó hazai és nemzetközi követelmények teljesítéséhez szükséges hőszigetelőanyag vastagságokat szemlélteti.

2-tablazat

P6240002-wTalajjal érintkező padlók esetén PIR keményhabból – a 3. képen látható módon – 6 cm vastagság elégséges a jövőbeni magyar követelményekhez, míg hagyományos hőszigetelésekből – ezen hőtechnikai szint eléréséhez – 11-13 cm vastagság szükséges, ami főként felújításoknál lehet megvalósíthatatlan feladat.

A PIR keményhabok alkalmazásának a kiváló hővezetési tényezőn túl további előnyei vannak: magas szilárdsági paraméter, minimális nedvességfelvétel – zártcellás sejtszerkezet, kedvező hőreflexiós képesség – kétoldali alufólia kasírozás miatt, hőhídmentes elemkapcsolat – lépcsős vagy nútféderes élképzés.

 

Bachl logo-webSzatmári Zoltán
alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó
BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.
www.bachl.hu

 

 

 

 

Keresés