2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Baumit nyitokep-wA hideg- és a melegpadló-szerkezetek aljzatképzésére a hagyományos megoldás általában a cementkötésű esztrichek alkalmazása, mivel – sajnálatos módon – még ma is csak kevéssé ismertek a gipszes kötőanyagú esztrichek, illetve azok alkalmazásának előnyei, pedig a jövő a gyárilag előkevert esztrich-rendszereké.

Az esztrich tulajdonképpen egy gyárilag előkevert aljzatképző habarcs, amit 20-80 mm vastagságban földnedves vagy képlékeny állapotban kézzel vagy géppel dolgoznak be, és ez az esztrich közvetlenül (vagy aljzatkiegyenlítő réteg közbeiktatásával) hideg-, illetve melegburkolattal burkolható. A hagyományos aljzatbetonhoz képest kisebb szemszerkezet (max. 4 mm) jellemzi, és a gyárilag hozzáadott adalékszerek miatt könnyebben bedolgozható és simítható.

A hagyományos, gyárilag előkevert esztrichek kötőanyaga a betonhoz hasonlóan a cement. Magyarországon még kevéssé ismert és viszonylag ritkán alkalmazott megoldás a különféle kalcium-szulfát kötőanyagú önterülő esztrichek családja (Alfa 2000, 3000). A kötőanyag ebben az esetben a gipsz, ezért a hagyományos aljzatbetonokhoz és cementesztrichekhez képest számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Alkalmazható kötő-, csúszó- és úsztatott esztrichek készítésére, valamint padlófűtéshez is.

BAUMIT ÖNTERÜLŐ ESZTRICH

Mivel hazánkban a gipsz természetes, bányászható formában alig-alig fordul elő, ezért a Baumit Kft. az önterülő esztrich kötőanyagaként a széntüzelésű erőművek füstgáz-kéntelenítésekor keletkező REA-gipszből előállított alfa-félhidrátot használja, melyet a Visontai gyárában állít elő.

Az anyag önterülő, ami azt jelenti, hogy a friss esztrich konzisztenciája jóval hígabb, mint a hagyományos betonoké. A megfelelő sűrűség pontos beállítása után az anyag egyenletes elterítése nagyon könnyű, különösebb szaktudást nem igényel. Egy egyszerű szintezőműszerrel állítható be a kívánt rétegvastagság. A megfelelő mennyiségű anyag bedolgozása után egymásra merőleges két irány mentén az esztrichet el kell egyengetni, így biztosítható a teljesen sík felület, valamint az esetleges légbuborékok eltávolítása.

Az önterülő esztrichhel átlagos esetben akár 300 m2-es felület is készíthető egyben, mivel az anyag nem zsugorodik, ezért zsugorodási fugák kialakítására sincs szükség.

Az elkészült felület 24 óra múlva már járható, 3 nap múlva terhelhető. A kötés-száradás ideje alatt a felületet erős huzattól, tűző napsütéstől vagy hidegtől óvni kell! A padlófűtés a hagyományos esztrichhez képest kb. 10 nappal korábban beindítható. A jó minőségben kivitelezett felületre már nem kell padlókiegyenlítő réteget készíteni, a megfelelő felület-előkészítés (alapozó használata) után burkolható.

A gipszes önterülő esztrichek anyagszükséglete csak 18 kg/m2, az alkalmazandó rétegvastagságok is kisebbek, mint a hagyományos esztrich esetében. Bedolgozása különösebb szakmunkát nem igényel, az előírások betartása mellett szinte lehetetlen elrontani.

A kivitelezés teljesen gépesíthető, az anyag bedolgozható egy átalakított vakológéppel, silós kiszerelés esetén a silóra szerelt SMP berendezéssel. Megfelelő felület-előkészítés esetén a bedolgozás kb. tizedannyi időt igényel, mint a hagyományos cementesztriché.

Az anyag alkalmazásával jóval hatékonyabb és gyorsabb munkavégzésre van lehetőség: egy megfelelően előkészített alapfelület esetében naponta akár 800-1000 m2 felület is készíthető vele.

Fontos tudnivaló, hogy a gipszes kötőanyag miatt ez az esztrich csak beltérben alkalmazható. A nedvességre annyiban érzékeny, hogy nagy terhelések esetén (pl. üzemi konyhák, zuhanyozók) nem javasolt, de a hagyományos konyhákban, fürdőszobákban, megfelelő kenhető szigetelésekkel kombinálva nyugodtan beépíthető.

 

Baumit-logo-w

 

Kékesy Péter
építész, alkalmazástechnikai vezető
Baumit Kft.

 

 

 

 

 

 

Keresés