2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

REGIO-EARTH2017. augusztus 19–20-án rendezték meg a REGIO EARTH - 1. Közép-európai Vályogépítészeti Fesztivált az oszkói szőlőhegyen a vándorfesztivállá alakult Gyüttment Fesztivál előeseményeként. Hazánkban és a tágabb európai térségben is egyre többen érdeklődnek a vályogépítészetben rejlő lehetőségek iránt. Ki építtetőként, ki kivitelezőként, ki kutatóként, oktatóként. 2017 nyarán a szervezők elérkezettnek látták az időt arra, hogy együttes erővel megvizsgálják hol is tartunk most.

Céljuk a hazai és regionális vályogépítészet helyzetének feltárása és kortárs arcának bemutatása volt. A fesztivál beharangozójában így fogalmaztak: „Meghatározó szempontunk, hogy a vályogot, mint építőanyagot közelítsük meg, melynek létjogosultsága kell, hogy legyen napjaink építőiparában! Szeretnénk, ha a vályogra és az azt használó építészetre nem úgy tekintenénk, mint letűnt korok, letűnt építőanyagára, hanem ellenkezőleg: mint napjaink igényeinek legkiválóbb kortárs megoldására."

fesztivalkepA REGIO EARTH Fesztivál a jövőben szintén vándoresemény lesz, 2018-ban Temesváron (Erdély, Románia) kerül megrendezésre. Az esemény ötletgazdái és szervezői: a SÁRKOLLEKTÍVA csapata (Bakos Piroska, Bihari Ádám, Holczer Veronika, Medvey Boldizsár, Radev Gergő) és a TERRApia csapata (Alina Negru, Alessandro Serra).

Az esemény legfőbb támogatói és szakmai partnerei: Bíró Árpád vályogépítő kézműves-mester; Gáspár János vályogfalépítő mester, vállalkozó; Etienne Samin vályogkutató építész; a Gyüttment Fesztivál; a Hegypásztor Kör egyesület; a Hagyományos Házépítő Kft.

A fesztiválon elhangzó szakmai előadások, konzultációk és gyakorlati műhelyfoglalkozások az alábbi kérdésekkel foglalkoztak:

  • Mi az a vályog?
  • Kik dolgoznak vályoggal ma Magyarországon és a Közép-európai régió országaiban?
  • Hol tart ma a hazai vályogépítészet építésügyi szabályozása? Építhetünk vályogból?
  • Hol kellene tartanunk? Mit tegyünk, hogy a vályogépítészet népszerűbb legyen?
  • Mi történik Franciaországban, az európai vályogépítészet-kutatás egyik fellegvárában?
  • Milyen vályogépítési technikák léteznek?

 

 

Forrás: http://gyuttmentfesztival.hu/regio-earth

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240