2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

DJI 0031-wAz építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes elvakolandó monstrum, ami régen volt. Ma már lényegében bármi készülhet és készül is a stabil, nagy teherbírású, időtálló betonból.

A beton a 20. században vált egyre finomabbá, plasztikusabbá, amikor az építészek és a technológia a maga saját valósághű felületével az építészeti esztétika részévé emelték, ami végül a látszóbeton megjelenéséhez vezetett. A beton a design egyéb elemeibe is beszivárgott: bútor, ékszer, dísztárgyak, köztéri installációk formájában világszerte hódítani kezdett. Bár még sokan nem így gondolnak a betonra, de ma már akár kizárólagosan használt építőanyaga is lehet egy háznak, hiszen az alapozás, tartószerkezet, födém, külső és belső falak – maghőszigetelt vasbeton technológia felhasználásával –, burkolatok, bútorok és tető is készülhetnek belőle.

BETONBÓL KÉSZÜLT TETŐCSEREPEK

A betonból készült tetőcserepek ugyanis átlagosan 50 százalékkal nagyobb törőszilárdságot mutatnak az égetett anyag tetőcserepekkel szemben, és jóval hosszabban ellenállnak az időjárás szélsőséges hatásainak és a Nap fakító erejének, így jobban megőrzik eredeti színüket más tetőfedőanyagokhoz képest. Gyártásuk energiahatékonyabb és 50 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké, továbbá rendkívül vízálló és mérettartó is: egy-egy betoncserép mérete kevesebb mint 1 milliméterrel tér el a sablonmérettől, szemben a kerámiával, ahol egy átlagos, 400 milliméter hosszúságú tetőcserép esetén 8 milliméter eltérés is megengedett.

DJI 0047 2 fuvesitett-w°COOL TETŐRENDSZER

A beton rendkívül jól tartja a hőt is, ezt a tulajdonságát kihasználva fejlesztette ki a Bramac a legújabb, idei Construma Nagydíjas °Cool Tetőrendszerét, amellyel nemcsak a nyári klímahasználat 80 százalékát, de a téli fűtés 50 százalékát is meg lehet spórolni, ráadásul kellemes, egyenletes klímát biztosít az év minden napján, amit a 2017 januárjában végzett németországi tesztek is bizonyítanak.*

A nyári hőséget már a mindenki számára elérhető °Cool SMART csomaggal is csökkenthetjük, a szakszerű átszellőzéssel ugyanis már 5 °C-os hőmérséklet-csökkenést is elérhetünk a tetőtérben. Ezt fokozza a COMFORT csomag Bramac Tectura Thermo Protector vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel, amivel akár 7 °C-ra emelhetjük a hőmérséklet-csökkenést. A SMART és COMFORT csomag °Cool hőszigeteléssel kombinálva alkotja a PRÉMIUM csomagot, ugyanis a hővisszaverő tetőcserepek hatását nagy mértékben növeli a tetőrendszerek alkalmazása és a szakszerű beépítés. Ezzel a technológiával akár több mint 11 °C-kal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában is.

ELŐNYÖK

A °Cool PRÉMIUM másik nagy előnye, hogy a cserepek külső és belső hőmérsékletének csökkenésével a szoba hője is megváltozik, ráadásul a csúcshőmérséklet is 7 órával kitolódik. Ez azt jelenti, hogy míg a nyári hőségben 18 órakor volt a legmelegebb a szobában, a °Cool Tetőrendszerrel ez hajnal 1 órára tolódott. Ekkor viszont már kint is sokkal hűvösebb a levegő, könnyebben hűl le a cserép is, szabályozva ezzel a benti hőmérsékletet. Mivel a cserép kevesebb hőt tárol és sugároz vissza éjszaka a levegőbe, a város mikroklímájára is hatással van. Így nemcsak a háztartások tehetők energiahatékonyabbá és pénztárcakí-mélőbbé, hanem a környezetre is komoly hatást gyakorolhatunk pusztán egy jól megválasztott tetővel.

Persze ezzel még koránt sincs vége a fejlődésnek, a felhasználás sokszínűségében vannak még új irányok. A fejlesztések most a beton anyagában történő színezését és könnyítését célozzák a stabilitásának megőrzésével, illetve a 100 százalékban vízzáró beton kifejlesztését.

 

bramac logowww.bramac.hu

 

____________________________________________________________________________

* Tesztek által bizonyítva, Heusenstamm, Németország 2017. január

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240