2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

MARKOVICH-BELAMagyarországon az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője a Mapei Kft. Az elmúlt évek alatt jelentősen csökkent az építőipar termelése, mely számos cég tönkremenetelével és jelentős szakemberhiánnyal járt együtt. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a Mapei Kft. számos olyan lépést tett a cég továbbélése érdekében, mely biztosította a cég kereskedelmi sikerét és azt, hogy az építőipari élénkülésnek köszönhetően a 2017-es év első negyedévében már 36 százalékos növekedést ért el. Markovich Bélát, a Mapei Kft. ügyvezetőjét arra kértük, hogy mutassa be azt az életpályamodellt, melynek segítségével megfelelő számú szakembert tudnak képezni.

Epitestechnika logo transparent-web  Miként tudják a fiatalokkal megszerettetni az építési szakmát?

 

Markovich Béla: Olyan életpályamodellt dolgoztunk ki a Mapei Kft.-nél, melynek segítségével vonzóvá kívánjuk tenni a fiatalok számára az építő szakmát. Elsőként egy felmérést végeztünk, mely egyértelműen kimutatta, hogy a szülők 51 százaléka nem szívesen adná gyermekét építőipari szakembernek. Véleményük szerint alulfizetett szakma, piszkos és nehéz fizikai munkának látják. Még maguk a szakemberek is így vélekednek. Véleményük szerint hiányzik a szakma megbecsülése mind anyagi, mind pedig erkölcsi szempontból. Így nem csoda, hogy egyre kevesebb fiatal választja az építőipari szakmát.

bemutatoElsőként az a feladatunk, hogy megváltoztassuk a szakmáról kialakított negatív képet. Kampányt indítunk általános és középiskolákban az építési szakmák népszerűsítésére. A Magyar Építőipari Szakember Közösség legjobb szakembereit kérjük fel, hogy az iskolákban mutassák be a szakma szépségeit és perspektívát. Fiatal, végzés előtt álló szakmunkások segítségével ismertetjük meg a fiatalokkal az egyes szakterületeket.

Az életpályamodell részeként a Mapei útjára indítja az Ideális Szakember Képzést, melynek célja egy kimagasló szintű szakmai továbbképzési rendszer megteremtése. Új témaként pedig nemcsak szakmai, hanem vállalkozási ismereteket is nyújtunk. Így a képzés végeztével a szakember alkalmas lesz professzionális megoldást adni egy családi ház építési problémáira, valamint használhatja a Mapei szakember védjegyet.

Epitestechnika logo transparent-web A 2015-ben megalapított Mesterek Mestere milyen szakmai sikert hozott?

Vancso Istvan-wM. B.: Cégünk elkötelezett híve az építőipari kultúra fejlesztésének. Ezért alapítottuk meg a Mesterek Mestere díjat, amelynek célja elismerni a kiemelkedő építőipari szakmunkát, evvel is példát mutatva a jövendő szakemberei számára. 2016-ban pedig a Magyar Építőipari Szakember Közösségét hoztuk létre, amelynek segítségével fejlődési lehetőséget és támogatást biztosítunk a szakemberek számára.

Epitestechnika logo transparent-webAz igényes szakképzésen túl milyen kapacitásbővítő intézkedéseket tesznek, milyen fejlesztések várhatók a Mapei Kft.-nél?

M. B.: A múlt évre tervezett sóskúti gyár bővítése most indul. A 2,4 milliárd forintos beruházás keretében a vállalat raktára mintegy duplájára bővül, valamint egy új gyártósort is munkába állítunk, ahol már ősszel beindul a termelés.

Epitestechnika logo transparent-web  Milyen reményt fűznek az életpályamodell beindulásával?

 

MAPEI elsoreveglegesM. B.: Elsősorban az a legfontosabb, hogy a képzést elvégző szakemberek képesek lesznek magas szintű kivitelezési feladatok ellátására, valamint – amint ezt már említettem – egy családi ház szintjén minden építési problémára professzionális megoldást tudnak adni. A szakmai tudás mellett egy kisvállalkozás vezetésére is alkalmassá válnak azáltal, hogy a képzés része a vállalkozási ismeret is. Azt szeretnénk, ha egyre több, szakmáját szenvedélyesen szerető, mesteri szinten művelő, modern szemléletű szakember lenne, aki igényes munkájával, környezetével és önmagával szemben is kivívja a megbecsülést.

Epitestechnika logo transparent-web  Még egy nagyon fontos kérdés. Számos alkalommal hallottunk arról, hogy a társadalmi felelősségvállalási program keretében a Mapei Kft. jelentősen támogatta a gyerekeket ellátó egészségügyi és oktatási intézményeket. Továbbra is segítik a hátrányos helyzetben lévő fiatalokat?

Suhanj-fitnessM. B.: Társadalmi felelősségvállalási programunk keretében a Mapei Kft. jelentősen hozzájárult Magyarország első akadálymentes edzőterme, a Suhanj! Fitness kialakításához. Nem csak nagyon megindított ez, hanem inspirált a Suhanj! Alapítvány tevékenysége. A tavalyi év másik meghatározó élménye volt, hogy amikor úgy döntöttünk, hogy támogatjuk egy sérült fiú kezelését, valamint megosztjuk vele a mozgás örömét. Zalka Noel a Mapei-csapat tagjaként egy speciális kerékpárral, visziklivel teljesítette a 33 kilométeres családi távot a Mapei Tour de Zalakaros kerékpárversenyen, melynek névadó szponzorai vagyunk már évek óta.

Siofok-korhaz-korteremEmellett a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztály kis betegeit leptük meg tavaly Karácsony előtt a munkatársaink által összegyűjtött ajándékokkal, de számos egyéb ilyen felújítási projektünk volt még a tavalyi évben, mint például a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő „Nyaralj Nálunk Ingyen" Egyesület támogatása, vagy a Siófoki Kórház Gyermekosztály egyik kórtermének felújítása. Részt vettünk továbbá egy nagyszabású programban is, mely során több hátrányos helyzetű iskola mosdójának felújítását támogatta vállalatunk és ezt folytatjuk az idei évben is.

Siofok-korhazTerveink között szerepel további segítségnyújtás is, így 2017-ben továbbra is gyermekeket ellátó egészségügyi és oktatási intézményeket támogatunk a szociális felelősségvállalás keretében.

 

 M. K.

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240