2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

DebrecenSpeciális összetételű tetőburkolati síklemezt fejlesztettek ki a Lindab mérnökei. Szántó László, a SZÁNTÓ Fivérek és KOZMA Kft. ügyvezetője foglalta össze kérdésünkre a PLX-szel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A legelegánsabb és impozánsabb tetőfedéseket – gondoljunk a kastélyokra, a templomokra – régebben vörösrézből és horganylemezből készítették. Bár ezek manapság szinte megfizethetetlenek, a síklemezek letisztult, klasszikus eleganciájáról mégsem kell lemondanunk. A PLX termékcsaládot ugyanis a Lindab mérnökei által kifejlesztett egyedi alapanyagok ötvözetei alkotják.

A 0,6 mm-es lemezek magja olyan svédacél, amelynek folyáshatára 180 N/mm2, azaz – az ún. mélyhúzásos eljárás miatt – lágysága a horganyéval vetekszik, miközben mechanikai szilárdsága kiváló. Az alapanyagot kétoldali tűzihorganyzásnak vetik alá. Ennek során a PLX Elite-re m2-enként 350, a PLX Prémium esetében 275 gramm cinket visznek föl. A burkolat karakterét, színét azonban egy három rétegből álló, speciális műanyag bevonat adja (Premium esetén 35 ym, az Elite-nél 50 ym vastagságban), amely egyszersmind a termék tartósságát és rozsdaállóságát is fokozza. A fenti összetételének köszönhetően a PLX acéllemez hőtágulása a legkisebb a manapság használt, fémanyagú síklemezek között.

Hajd-utcaA fenti adatok beszédesek a szakemberek számára, mert egyértelműen kijelölik a PLX legfontosabb tulajdonságait: (1) lágyság, (2) mechanikai szilárdság, (3) tartósság, (4) többféle színárnyalat.

Mi következik ezekből?

1. Mivel a PLX könnyen megmunkálható, 5 fok feletti hajlásszögű tetőknél – tökéletes vízzáróság mellett – szinte bármilyen geometriai alakzat fedhető vele. Kialakíthatók íves vagy homorú, esetleg körcikkekből álló, kónuszosan szűkülő felületek, sugárfedések, de az is megoldható, hogy a tetőburkolat a homlokzatra függőlegesen leforduljon. A 2,5 cm magas korcolások iránya lehet vízszintes, függőleges vagy ferde. Könnyen alkalmazhatók az áttörésekkel, a szinteltérésekkel, kiugró ablakokkal, kéményekkel, teraszokkal tagolt tetőkön is. Olyan, egyedi struktúrákon is használható, ahol a hagyományos cserép szóba sem jöhet.

2. Annak következtében, hogy a PLX hőtágulási mutatója nagyjából fele a horganyénak, vagy az alumíniuménak, a korcolásokban a meleg hatására jóval kisebb feszültség jön létre, tehát nem kell az illesztések szakadásától tartani. Mechanikai szilárdsága okán az anyagban nem tesznek kárt az olyan drasztikus külső hatások, mint például a jégeső. A fedés nem törik, nem karcolódik.

Fay-utca3. Mivel a cinkréteg és a műanyag bevonat nem engedi az acélmaghoz jutni a vizet, nem indul meg annak oxidációja, azaz nem korrodálódik. Egy PLX tető szavatosságát – természetesen a megfelelő kivitelezést feltételezve – 80-100 évre taksálom.

4. A Lindab PLX Premium, illetve a PLX Elite síklemezekből művészi tetők valósíthatók meg: a világos színekkel, puritán formákkal operáló minimalista vagy az eredeti mintákkal ékes, designra épülő, modern stílus jegyében. A gazdag színválaszték ugyanakkor megengedi a mediterrán jelleghez illeszkedő, élénkebb árnyalatú textúrákat is. Ott ahol pl. egy klasszikus épület tetőfelújítása megkívánja a patinás rézéhez közelítő hangulatot, tökéletes választás a PLX Premium.

A jó tetőhöz azonban nem elég a minőségi termék, de szakszerűség igényeltetik a kivitelezésben is.

A PLX öt foknál alacsonyabb hajlásszögű tetők esetében nem használható. Az e fölötti tartományban azonban szinte bárhol, a megfelelő rétegrend kialakításával.

VogueA belső burkolatra (pl. gipszkarton) kerül a párazáró fólia, ezt követi a teherhordó szerkezet (pl. szarufa vagy betonfödém), ami elsőként a méretezett hőszigetelő réteget tartja, vagy éppen fogja közre (pl. szarufák esetében). Itt támaszkodnak a hosszlécek (ellenlécek), amelyek keresztmetszete (3-5-8 cm) határozza meg a légrés vastagságát. Minél laposabb a tető, annál magasabb légrést kell biztosítani a megfelelő szellőzés érdekében. Az ellenlécekre illesztendő hézagmentesen a deszkázat. A felületre érdemes egy üvegfátyolbetétes, homokolt, bitumenes lemezt teríteni a fában lévő kitüremkedések elegyengetésére. Ha ez a szerkezet elkészült, jöhet a korcolt lemezfedés.

Az alacsonyabb hajlásszögű tetők esetében (5-10 fok) a tökéletes vízzárósághoz tömítő anyagokat használunk. Adott az impregnált szivacsos réteggel ellátott, öntapadó TBA tömítő szalag, ami a két lemez korcolásakor tömörítődik stabilan a felületek közé. A másik változat, amikor ugyanitt tömítő olajjal szigetelünk (ABRATEX 80 Falcolaj).

BudagyongyeAzoknak a bádogosoknak, akik nem rendelkeznek a lemezek formára hajlítására képes gépekkel, az építés helyszínén felmért korckiosztás alapján a Lindab előállítja a kért módozatokat, és elvégzi az előkorcolást is.

Fontos a kéziszerszámok minősége is, mert a PLX-hez csak a megfelelő ollót, fogókat és a műanyag bevonatú kalapácsot szabad használni a bevonat épségének megőrzése és a csomópontok professzionális szerelése érdekében.

Mint látjuk, a lehetőségeknek legfeljebb a tervező fantáziája és a bádogos ügyessége szab határt. A PLX biztosan nem!

 

www.lindab.hu

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240