2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

07 algapavilonChlorella-PavilionA légszennyezés az egész világban súlyos problémát jelent, erre próbál megoldást adni Miklósi Ádám Chlorella algapavilonja, mely elnyerte a 2016-os Inhabitat Biodesign nagydíját. Az Inhabitat online magazin nemrégiben építészeket és dizájnereket invitált a világ minden tájáról, hogy elküldjék legmerészebb elképzeléseiket a témában.

A WHO 2016-os felmérése szerint a Föld lakosságának 92%-a él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket. Az algapavilon tervezője, Miklósi Ádám javaslata szerint az oxigéntermelő algák tudnának ezen a helyzeten változtatni. Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotoszintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik.

A tórusz alakú pavilon váza bükkfából készült és félig áttetsző filmbevonat fedi. A vázat műanyagcsatornák szövik körül, melyekben az algás víz kering, úgy, hogy a váz külső oldalán minél több napfény érje, a belső felén pedig árnyékban maradjon. A középső részen a csatornákból „algaszökőkút" alakul, ahonnan friss oxigén kerül a levegőbe. A pavilonok a nyugalom templomai lehetnek a hektikus városi környezetben. Az algapavilon tulajdonképpen olyan, mint egy „oxigénbár". Az algapavilonokat bárhol fel lehet állítani, üzemeltetéséhez nem kell plusz energia, mivel az egész rendszer napelemmel működik.

Miklósi Ádám szerint az innovációnak fontos üzenete van. Nap mint nap tapasztaljuk a bolygónkon lejátszódó káros folyamatokat, melyeket mi, emberek okoztunk és okozunk. Sőt, tisztában is vagyunk azok lehetséges végkimenetelével, a küszöbön álló teljes kihalási hullámmal. Ugyanakkor minden lehetőségünk megvan ahhoz, hogy Földünket megmentsük. De már nem elégséges, ha az emberiség változtat környezetromboló szokásain teljes paradigmaváltásra van szükség.

Kötelességünk, hogy a környezetet ne csupán óvjuk, hanem építsük is! Ehhez pedig hasznosítanunk kell kreativitásunkat, képzelőerőnket, a rendelkezésünkre álló összes tudásunkat és technikai lehetőségeinket.

 

 

Forrás: impressmagazin.hu/Tihanyi Petra; ecolo unge.hu

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240