2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 0199A Magyar Kéménygyártó Kft. pár éve a Mórahalmi Ipari Parkban egy közel egyhektáros területet vásárolt, ahol zöldmezős beruházásba fogtak. Elsődleges céljuk egy betonüzem létesítése, ahol a jelenleginél jobb minőségű beton köpenyelemeket tudnak gyártani. Az új köpenyelemek valamivel könnyebbek és szebbek lesznek a jelenleginél.

Mindkét változás elsősorban a kivitelezők kedvéért történik. A kéményépítés során ugyanis nem mindegy, hogy 27 vagy 22 kg súlyú elemekkel kell dolgozni. A tervek szerint ennyi lesz a különbség a régi és új elemek tömege közt. A szépség alatt azt kell érteni, hogy az élek simábbak, a méretek pontosabbak lesznek. Egy ilyen elemet könnyebb lesz kézbe fogni és kevesebb igazgatással lehet a helyére tenni.

IMG 0541Ezen célok elérése érdekében a cég új gépsort vásárolt, amelyet kifejezetten kémény köpenyelem gyártására terveztettek és gyártattak. A próbaüzem nagyon kedvező eredménnyel zárult.

A folyamatos gyártás elkezdéséhez még hátra van az aprító üzemrész beindítása. Ebben az üzemrészben történik a megfelelő szemcseméretű alapanyag előállítása. Ehhez különböző őrlő és osztályozó gépeket kell szállítószalagokkal összekötniük és működtetniük.

A beruházást (a szűkös anyagiakon túl) hátráltatja, hogy a telekhatártól 34 méterre lévő trafószekrényből lehet vételezni a szükséges árammennyiséget, azonban az ehhez szükséges kb. 40 méter földkábel lefektetését (amit csak a szolgáltató végezhet) 12 hónapos határidőre vállalja a szolgáltató.

IMG 0008A másik probléma a szakképzett munkaerő hiánya. Géplakatos, gépésztechnikus, gépészmérnök lámpással sem található. Nagyon úgy tűnik, hogy a szakembereket a cégnek kell házilag kiképezni jelentős idő- és pénzráfordítással.

Minden nehézség ellenére abban reménykednek, hogy jövő tavasszal már üzemelni fog az új betonüzemük, és a Magyar Kéménygyártó Kft. kéményei nem csak jók és olcsók, hanem tetszetősek is lesznek.

 

 

Forrás: Magyar Kéménygyártó Kft.

 

 

Keresés