2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Emerson-ref-webA több évtizedes tapasztalat és a fejlesztéssel járó vizsgálatok alapján választhatjuk ki a projektnek megfelelő szál típusát és szükséges mennyiségét. Visszamentünk néhány érdekes helyszínre, hogy megnézzük, mi történt a használatbavételt követően.

A svájci Brugg Contec AG több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik a szintetikus mikro-, makro- és fibrillált szálerősítésű betonszerkezeteket illetően, ami számszerűsítve több, mint 20 millió négyzetméter elkészült, használatban lévő ipari padlót, térbetont és egyéb speciális betonszerkezetet jelent világszerte.

TESCO BUDAÖRSI HIPERMARKET

A technológia legrégebbi magyarországi referenciája a budaörsi Tesco hipermarket közel 20.000 négyzetméter nagyságú ipari padlója, amelyik 2000-ben készült el, és azóta is hibátlanul működik. A High Grade fibrillált szálerősítés sikerének elsődleges kulcsa a betonszerkezetek vasalatának komplett elhagyásában vagy nagyobb terhelés esetén a vasalat és a szálerősítés kombinálásában, ezzel a vasalat optimalizálásában rejlik.

EMERSON GYÁRAK IPARI PADLÓI ÉS KUTATÓKÖZPONT

Az Emerson közép-kelet-európai gyárait és kolozsvári kutatóközpontját azért fontos megemlíteni, mivel itt készült el a legrégebbi nagytáblás ipari padló High Grade fibrillált szálerősítéssel 2006-ban 20 × 30 méteres táblakiosztással, amit az Emerson gyár azóta is standarndként használ.

Lego gyar2-webLEGO GYÁR INNOVATÍV IPARI PADLÓJA

Közel 120.000 négyzetméter ipari padló készült el 2013-ban, majd egy kisebb bővítés során 2016-ban High Grade szálerősítéssel, amit azóta is üzemszerűen használnak a nyíregyházi LEGO játékelem gyárban. Az épületkomplexum méretei és ezáltal a műszaki megoldások sokszínűsége miatt különlege a fibrillált szálerősítésű ipari padlók között. A technológia alkalmazásának fő okai egyrészről a nagy felület gyors kivitelezhetősége volt, továbbá a technológia CO2 lábnyoma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos vasalaté.

MELECS GYÁR ANTISZTATIKUS, POLÍROZOTT IPARI PADLÓJA

melecs-webA társaság 1500 négyzetméterrel növelte meg termelési területét, az újonnan épített csarnokban elsősorban új autóipari, ipari és háztartás – elektronikai termékek gyártását tervezik. A statikai tervezést követően az ipari padló High Grade szálerősítéssel készült el. A Melecs gyár esetén a tevékenységéből adódó fő szempont az antisztatikus ipari padló elérése volt. A High Grade műszál semleges anyaga miatt kiváló az antisztatikus betonpadlók készítésekor. További pozitív tulajdonsága, hogy a csiszolt betonfelületbe nem ég bele a speciális fibrillált műszál, így esztétikus felületképzést biztosít.

Maerklin-ref-webA MÄRKLIN GYŐRI GYÁRTÓEGYSÉGE

A 2014-ben épült gyárban modern környezetben, de továbbra is tradicionális módon készítik a gyűjtők által kedvelt Märklin modellvasutakat. A 6100 négyzetméter hasznos alapterületű üzemcsarnok a technikai berendezésekkel együtt kilenc hónap alatt 9,4 millió eurós beruházással készült el. „A magas minőségi követelmények és ügyfeleink folyamatos ellátásának garantálása érdekében elengedhetetlenné vált az összes különböző nyomtávú modellcsaládunk gyártásának visszatelepítése Európába" – mondta Florian Sieber, a Märklin vezérigazgatója. A magas minőség természetesen a padlóépítés kapcsán is elvárás volt a német beruházó részéről.

AUDI ARÉNA MULTIFUNKCIÓS TERE

Audi-Arena-ref-webHigh Grade szálerősítésű padlórendszerrel készült például Magyarország egyik legmodernebb sportarénája, a 2014-ben átadott 5500 fő befogadására alkalmas győri Audi Aréna is. A multifunkcionális csarnok újdonsága többek között abban rejlik, hogy küzdőtere az eltolható mobil lelátóknak köszönhetően átalakítható, keresztben három szabályos méretű kézilabdapálya fér el. A 9 centiméter vastag felső pályalemezbe került High Grade szálerősítés, így a projekt során ebben a részben az acélháló teljes mértékben kiváltásra került.

avers fiber highgrade szal VÁRKERT BAZÁR MULTIFUNKCIÓS TERE

Mindent a tökéletes akusztika érdekében! Ez volt a Várkert Bazár multifunkciós terének tervezési mottója. A szálerősített padlólemez és a rugalmas ágyazatú, zsalupaneles
rendszer tette lehetővé – kívánt terhelések felvétele mellett – a zaj- és rezgésvédelem (gépészet, külső út zaja, stb.) követelményeinek teljesítését a térszín alatti bővítés során. Továbbá az építésnél alkalmazott további hang- és zajvédelmi anyagok (hangelnyelő, hanggátló burkolatok, hanggátló előtétfalak, álmennyezetek, úsztatott aljzatok, rugalmas dilatációk) teszik kompletté a multifunkcionális tér akusztikáját. A többcélú nagyterem további
különlegessége, hogy 1/3–2/3 arányban kettéosztható egy akusztikailag méretezett motorosan mozgatható mobil falrendszerrel.

Ezzel a megoldással lehetővé válik, hogy a terem mérete a rendezvény nagyságához igazodjon vagy akár több rendezvény egyidejűleg megszervezhetővé váljon.

VPI CROMA 004 Varga-Peter-ICROMA ARCHITIZER A+ AWARDS 2016 KÖZÖNSÉGDÍJAS DESIGN BETONPADJA

A CROMA betonpad rendszer kifejlesztése során a cél egy olyan köztéri objektum létrehozása volt, amely elsősorban találkozási pontként működik. A rendszer öt alapelemből áll, az alapelemek felhasználásával számtalan izgalmas térbeli kompozíció hozható létre. A CROMA több mint pad: expresszív formájú köztéri objektum.

Olyan ülőfelület, ami sokféleképpen használható. Nem szabja meg, hogyan kell használni, inkább lehetőséget ad a különféle használatokra: lehet rajta ülni, napozni, uzsonnázni, mogyorót törni, beszélgetni. VPI CROMA 009 Bakonyi-ZsuzsA VPI Betonmanufaktúra szerint ilyen egy jó köztéri tárgy. A CROMA pad speciális, egyedi fejlesztésű nagyszilárdságú szálbetonból készült.

Ez a beton amellett, hogy tartósan ellenáll az időjárás hatásainak, rendkívül finom, emberközeli felületek létrehozását teszi lehetővé. Ezt a betonfelületet jó megérinteni. A sima betonfelületen egy saját fejlesztésű grafikai eljárással egyedi betongrafika helyezhető el.

FALPANELEK ELVÉKONYÍTVA, KORRÓZIÓMENTESEN

2014 HABAU-FassadenelementeEgyszerű megoldást kínál a bikomponensű Concrix polimer makrószál. Egy egyszerű megoldás a szokásos acélbetétek komplett elhagyására vagy legalábbis masszív csökkentésére a Concrix használata.

Alkalmazásával a hagyományos vasalat szerelésének teljes költsége kieshet vagy nagy mértében csökkenhet, miután a szálakat a betonhoz keverték, azzal egyszerűen csak a zsalut ki kell önteni. Mivel a Concrix hihetetlenül nagy szálszáma (120.000 darab szál minden kg Concrixban) és igen kis keresztmetszete (csupán 0,5 mm átmérő) a betont a legkisebb sarokig és élig megerősíti, azok a kizsaluzás után nem okozhatnak olyan kellemetlen meglepetéseket, mint vasalt alternatívái. A gyártó mindig is az adott célnak megfelelő legvékonyabb szálak híve volt. (Lásd ipari padlóknál a High Grade fibrillált mikroszál.)

Mivel ezek a relatíve vékony szálak egészen a beton felületéig érnek, anélkül, hogy láthatóvá válnának, minden egyes pici keresztmetszetben ott vannak, erősítenek anélkül, hogy korróziós problémát okoznának.

A korróziós hajlam például az egyre növekvő számban gyártott polimerszál erősítésű falpaneleknél óriási problémát jelentene. Az ultravékony filigrán elemek készítésének lehetőségei az építészek, tervezők fantáziáját is meglódíthatja.

Mindezek a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mikro-, makroszálak és a fibrillált szálak helyes használata a kulcsa a jó minőségű betonszerkezetek tervezésének és kivitelezésének. Ugyanez a folyamat zajlott le a betonadalékszerekkel az 1990-es évektől napjainkig. A professzionális felhasználók mára tisztában vannak azzal, hogy mikor melyik adalékszert alkalmazza a betonreceptúra összeállítása során. Remélhetőleg a különböző típusú szálak alkalmazásában is ugyanez a tisztulási folyamat következik be a közeljövőben a betonszerkezetek megerősítése során.

Avers Fiber Kft.
www.avers.hu 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240