2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 6971Ugyan Budapesten ez a mondat több térre vonatkozóan elhangozhatott volna, ám ezúttal a Széll Kálmán tér tervezői érezték úgy, hogy a tér nem a régi az emblematikus obeliszk nélkül. A teret igazán kedvelő emberek nagy örömére a tér felújítási munkálatai során elbontott ikonikus vas óraoszlop helyére MEVA zsaluk segítségével új került. Az S'39 Hybrid Design Kft. tervezte innovatív és modern köztéri elem méltó utódja a tér egykori, közkedvelt vas oszlopának.

A tér felújításának tervezői Hőnich Richárd és Fialovszky Tamás, az Építész Stúdió vezető építészei voltak, akik az új óra megfogalmazására az S'39 Hybrid Design Kft. munkatársait kérték fel. A fiatal építészeket, formatervezőket tömörítő csapat Baróthy Anna művészeti vezető irányításával kezdte el a munkát, majd egy 6 méter magas, modern és innovatív vasbeton óraoszlopot hoztak létre, amelynek kivitelezési munkáihoz a MEVA Zsalurendszerek Zrt. műanyag zsaluhéját használták.

IMG 7044ÓRAOBELISZK

A Széll Kálmán téri metró kijáratával szemben álló új beton „óraobeliszk" különlegessége, hogy keresztmetszete pontosan a háromszög alaprajzú tér formáját követi, így harmonizál a tér egyéb elemeinek formai megoldásaival is.

Az óraobjektum alapanyaga nagyszilárdságú (C70), fagyálló beton. Az óraoszlop felső, egy méteres, „okos" szerkezeti egységében vezérelt LED-es elektronikai rendszer biztosítja a betonba beépített üvegcsapokon keresztül a nappal is látható óra, dátum és hőmérséklet kijelzését. Az órát körülveszi egy 5 méter átmérőjű aktív aura, ami a járófelületre is kiterjeszti az időmérő szerkezet akcióterét.

IMG 6993Az oszlop megalkotása kihívást jelentett a „Kalef" teljes gyártói stábjának. Mind a designerek, betontechnológusok, betonozók, mind pedig a zsaluzatot gyártók számára sok-sok egyeztetéssel járt a magas és rendkívül hegyes szögben záródó forma összes technológiai igényének megvalósítása.

 

AZ ÓRAOSZLOP GYÁRTÁSA

Az óra betonoszlopának gyártásával a SZeBeton Zrt.-t bízták meg, akik szentendrei gyárukban, üzemi körülmények között készítették el az óratestet. Az álló helyzetben betonozott oszlop zsaluzata a legmagasabb minőségű anyagok és zsalurendszerek felhasználását kívánta meg, ehhez pedig a tervező csapat választása a MEVA Zsalurendszerek Zrt. megbízható termékeire esett.

IMG 7056A betonozás alulról felfelé történt öntömörödő speciális betonkeverékkel, a sűrű folyadékként viselkedő beton nyomását és a tökéletes formatartást pedig egy robusztus, többszörösen biztosított, a MEVA szakemberei által felügyelt zsalurendszerrel érték el.

A zsalufelületre erősített matricák, a nagy gonddal elkészített élsarkítások, a tökéletesen sima MEVA műanyag zsaluhéj, a hosszas, gondos előkészület végül egy nagyszerű öntvényt eredményezett.

IMG 6980Látványos volt a kész „betonmű" helyszínre szállítása és beépítése is. Egy lépésről lépésre megkomponált darukoreográfiára emlékeztető műveletsornak köszönhetően sérülésmentesen, sikeresen zajlott le a beépítés.

Örülünk, hogy fővárosunk egy igazi kortárs designbeton elemmel gazdagodott. Élmény volt a színes összetételű csapattal folytatott közös gondolkodás és munka. Elmondhatjuk, hogy közösen teremtettünk egy modern köztéri értéket. Az új „betonszobor" egy nagy forgalmú téren járul hozzá hangulatunk, komfortérzetünk észrevétlen javításához" – nyilatkozták a Széll Kálmán téri óramű tervezői.

 

www.meva.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240