2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Baumit1 nyitokepAz épületek kreatív „felöltöztetésére" számos modern megoldást alkalmaznak, például fa, kő, fém vagy üveg homlokzat-burkolatot, mégis a felületképzés leggyakoribb és legismertebb módja a vakolás, amelyben számtalan, kevéssé ismert lehetőség van az egyedi épület kialakításához.

A felületképzés legrégebbi módja a teljesen simára vakolt falazat festése. Az építőanyagok fejlődésével megjelentek a színezett vakolatok, amelyekkel a bennük található szemcsék nagyságától és a felhordás módjától függően már sokféle felületi struktúrát lehetett készíteni.

Baumit2ABEzt még ma is sokszor kőporozásnak nevezik. A fröccsentéssel, felcsapással vagy szórással felkerülő anyagot simítóval, szöges léccel, kőműveskanállal vagy kefével, seprűvel formázták, így alakultak ki a tájegységenként egyedi, jellegzetes épületarculatok.

VÖDRÖS VÉKONYVAKOLATOK

Az utóbbi két évtizedben a kőporos vakolatot kiszorították a könnyen és gyorsan bedolgozható vödrös vékonyvakolatok. Ezek feldolgozásra készek, akril- vagy szilikongyanta, illetve kálivízüveg kötőanyaggal kerülnek forgalomba. Vastagságukat meghatározza a bennük található maximális szemcseméret, legtöbbször 1,5; 2 vagy 3 milliméteres vastagságban. Felületi megjelenésük a vakolat adalékanyagát adó különböző nagyságú kőszemcsék arányától függ.

Baumit5 tartalekA kapart hatású struktúra sok nagyméretű szemcsét tartalmaz, melyek az anyag simításakor egyenletesen egymás mellé rendeződnek. A dörzsölt (vagy gördülőszemcsés) vakolatokban a nagy szemcsék száma csekély, ezért ezek a felület simításakor elmozdulhatnak a helyükről, jellegzetes kis árkokat hagyva maguk mögött.

MODELLEZŐ VÉKONYVAKOLAT

A Baumit által kifejlesztett CreativTop modellező vékonyvakolat különleges és szokatlan felületi megjelenés létrehozására alkalmas. Speciális kötőanyaga és hosszú nyitott ideje jóval szabadabb alakíthatóságot, formázhatóságot tesz lehetővé, felhordási vastagsága nem függ a szemcsemérettől. A hatféle szemcsenagyság (0,2; 0,5; 1; 1,5; 3 és 4 milliméter), valamint a különféle szemcseméretek kétrétegű felhordásának lehetősége számtalan kombinációt rejt.

Baumit6 szemcsekA gyártó által ajánlott felhordási és felületmegmunkálási technikák inkább csak induló ötletek, hiszen az ezekből kialakítható variációk száma szinte végtelen. A hagyományos felhordás mellett az anyag szórható, alakítható hengerrel, ecsettel, kefével, seprűvel, szivaccsal, sűrített levegővel vagy bármilyen más szerszámmal vagy sablonnal. A variációk számát tovább növelheti az egymásra hordott két réteg színeinek változtatása, hiszen a változatos feldolgozási technikákkal megoldható az is, hogy a finomabb felső réteg csak helyenként fedi el teljesen az alatta lévő réteget. Ennek különösen nagy jelentősége van az úgynevezett látszóbeton hatású homlokzat kialakításánál.

Baumit4 logo

Kékesy Péter
alkalmazástechnikai vezető
Baumit Kft.
www.baumit.com
Fotók: www.challenge66.com

 

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240