2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

1kepA modern, lapos tetős családi házak térhódításával egyre több tudatos építtető élvezi az extenzív zöldtetők által nyújtott épületenergetikai előnyöket már hazánkban is.

A modern lapos- és alacsony hajlásszögű tetők megjelenése új ötleteket és technikai megoldásokat hozott magával. A cserepet felváltotta a bitumen, műanyag vagy a gumi alapanyagú csapadékvíz-szigetelés, amely anyagok UV sugarakkal szembeni rossz ellenálló képessége megköveteli azok takarását. Az általánosságban használt 8–10 centiméter kavicstakarás, mint vízszigetelést védő- és leterhelő réteg megfelelő, de további előnye nincs.

Ezzel szemben egy 12 centiméter rétegvastagságú extenzív zöldtető megvédi a vízszigetelést, jelentősen növeli a lakók komfortérzetét (főleg nyáron biztosít kellemesebb hőmérsékletet), és még a természetnek is visszaadunk egy darabot a beépített területből. Hazánkban is egyre több extenzív zöldtetőt építenek könnyű fenntarthatóságuk és szerényebb kialakítási költségük miatt, ezért jelen cikkünkben ennek rétegrendjéről és kiegészítőiről írunk bővebben.

AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐK ELŐNYEI A KAVICSTAKARÁSSAL SZEMBEN

Ezt az ökológiai védőréteget már meglévő vagy új építésű tetőre is telepíthetjük, szükséges azonban, hogy a vízszigetelés gyökérálló legyen, és a födém statikailag megfeleljen a 120–150 kg/m2 többlettehernek (a kavicsleterhelés általában ennél nagyobb terhet jelent). A növényzete alapvetően önfenntartó, az alkalmazott szárazságtűrő, évelő pozsgások csak a telepítéskor és nagy szárazság esetén igényelnek öntözést, a fenntartás évente 2-3 alkalommal történő gyomlálásban és egyszeri tápanyag-utánpótlásban kimerül.

  • Kiváló hő- és hangszigetelő. A fűtési és hűtési energiafogyasztást akár 10–15 százalékkal csökkenti. Kellemesebb belső klímát biztosít a nagy nyári forróságban.
  • Megvédi a vízszigetelést a fizikai behatásoktól, hőmérsékleti szélsőértékektől és az UV-sugárzástól (megduplázza a szigetelés élettartamát).
  • Véd a hőmérsékleti szélsőértékektől, az éves hőingadozást 90 Celsius-fokról 34-36 Celsius-fokra csökkenti.
  • A lehulló csapadékmennyiség 60–70 százalékát megtartja, és visszapárologtatva javítja a mikroklímát.
  • Megköti a szálló port, fotoszintézissel CO2-megkötéssel oxigént termel.
  • Növeli az ingatlan értékét. (1. kép)

AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐK VÍZMEGTARTÁSA

A zöldtetők nagy előnye a víztároló képesség. A speciálisan összeállított ültetőközegnek (irányelvek szerint minimum 35 térfogatszázalék) és a nagy vízmegtartó kapacitású szivárgólemeznek (több mint 10 l/m2) köszönhetően akár 30 liter csapadékot képes megtartani négyzetméterenként már a 12 centiméteres rétegrend is, amely nem terheli a csatornarendszert – csökkentve a városi árvíz effektust –, hanem visszapárologva javítja a mikroklímát. Kisebb intenzitású esők esetén akár a teljes lehulló mennyiséget képes megtartani.

A speciálisan zöldtetőkhöz fejlesztett szivárgólemezek abban különböznek a piacon található más dréntálcáktól, hogy két oldalon formázott technológiával készülnek, és magas víztartó képességük mellett jó vízelvezetők. A minimálisan 2 százalékos lejtéssel kialakított tetőkön, a felületszivárgó lemezeket lejtésirányban haladva 1-2 hullám átlapolással fektetve helyezzük el az összefolyók irányába cserépfedésben, a magasabban fekvő táblák ülnek rá az alacsonyabban fekvőkre, így a csapadékvíz az egyik tábláról a másikra átfolyva, a lefolyást késleltetve jut el a tetőösszefolyókhoz. Amennyiben a rétegrend vízzel telítődött, úgy a többletvíz a szivárgólemez alsó csatornáin, a vízszigetelésen jut el az összefolyókhoz.

AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐK VÍZELVEZETÉSE

Az irányelvek szerint minden tetőnek – a felület nagyságától függetlenül – legalább két lefolyóval, vagy egy lefolyóval és egy túlfolyóval kell rendelkeznie. Az FLL* irányelvei szerint a víznyelőket és a túlfolyókat a feltöltések (kavics) takarásától szabadon, és mindenkor hozzáférhetően kell kialakítani, a vegetáció a víznyelőket nem nőheti be, funkcióját nem korlátozhatja.

2kep1abra

A vegetációs mezőbe eső víznyelők hozzáférését, szennyeződésektől, és a bemosódó
részektől történő védelmét zárt kontrollaknák biztosítják, amelyek a vízelvezetést nem korlátozhatják. Az aknák elhelyezésénél 30-50 cm széles, az ültetőközeggel megegyező vastagságú kavicssáv készítése javasolt, amely biztosítja a felületi vizek gyorsabb elvezetését és távol tartja a vegetációt a lefolyótól (2. kép, 1. ábra).

Egy adott lefolyón kívül, a második akár egy attikába elhelyezett túlfolyó is lehet. A homlokzaton elhelyezett túlfolyóként működő vízköpő észrevehetőségének köszönhetően felhívja a figyelmet a vízelvezető rendszer esetleges hibájára (3. kép, 2. ábra).

3kep2abra

AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐK SZEGÉLYEZÉSE

A 16–32 milliméteres coule kavicsból a tetőszegélyek és tetőáttörések mentén kialakított 30–50 centiméteres kavicssávok a felületi vizek gyorsabb elvezetése mellett olyan további fontos feladatokat látnak el, mint a drénréteg kiszellőztetése a szegélyek mentén, megvédik az épületet a felcsapódó eső ellen, távol tartják a vegetációt az épületszerkezetektől, védenek a szélszívással szemben, tűzvédelmi sávként is funkcionálnak, valamint közlekedési
útvonalak is a fenntartási munkák esetén.

4kep5kep

A közegek elválasztásához minden esetben érdemes alumínium kavicsléceket alkalmaznunk, amelyekkel rendezett kontúrt biztosíthatunk a tetőnek, megakadályozhatjuk a közegek keveredését, valamint a vegetáció terjedését a kavicssávokba (4. kép, 5. kép).

 

Somogyi Mihály, Hatim Sami
www.archigreen.hu

 

 

____________________________________________________________________________

* Bonnban alapított szervezet, amely a zöldtetők tervezésének, építésének, és fenntartásának irányelveit gyűjti össze már több mint 35 éve.

Keresés

mehi-banner-media 120x240