2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Feszített homlokzati membrán burkolatok

1-kep... nagy szakítószilárdságú, nagy fényáteresztésű, műszaki textíliából, azaz a hagyományos építőanyagok mellett megjelenő új, ötödik építőanyagból.

A XXI. század építészete voltaképpen egy rendkívül kiélezett versenyhelyzetbe sodródott, hiszen az azonnali „posztok" és „kommentek" erőteljes sugallatára, mindnyájan kényszerhelyzetben vagyunk, hogy állandóan új, izgalmas (közösségi érdeklődésre méltó) dolgokat műveljünk, vagy találjunk ki. Így van ez az építőiparban is: keresni kell a kihívásokat, állandóan szinten kell tartani a beruházók adrenalin szintjét, ugyanakkor meg kell felelni a környezettudatos elvárásoknak is.

2 kepHála a magyar építészek és tervezők nyitottságának a műszaki textíliából készült tető vagy homlokzati burkolatok már egyre tágabb körben válnak ismertté, elfogadottá és „megszerethetővé", hiszen nagy szakítószilárdságú textilanyagok bármekkora fesztávú épületek idő- és időjárásálló borítására betervezhetők.

Koncepció kidolgozása előtt elsősorban a felhasználni kívánt anyag tulajdonságait kell megismerni, hogy annak műszaki adottságai teljes mértékben illeszkedjenek a funkcióhoz.

A MŰSZAKI TEXTÍLIÁK TULAJDONSÁGAI

A legismertebb és legelterjedtebb műszaki textília mindkét oldalán PVC bevonat található, felülete lakkozott, illetve különböző adalékanyagok hozzáadásával UV állósága, szennytaszító képessége, élettartama növelhető. Bármilyen jellegű épület tető vagy homlokzati részének fedésére kínál megfizethető opciót.

3-kep

Ennek egyik változata az ún. PVC szitaszövet, mely szintén egy nagy szakítószilárdságú PVC-vel bevont anyag, de bizonyos százalékban nyitott, így ezt a szövetet inkább belső terek fedéséhez, vagy homlokzati borításként alkalmazzák.

A műszaki textíliák egyik minőségibb kategóriája az üvegszövet alapú, teflonbevonattal ellátott membrán anyag. A felületre ugyanúgy felhordhatók az élettartamot és minőséget növelő adalékok, mint a PVC membránoknál, de élettartama 10-15 év helyett jelentősen hosszabb, akár 25-30 év, ezért alapvetően drágább kategóriájú, hosszú távon fenntartható épületek, stadionok, lefedésére használják.

Alternatívaként ez az anyag is létezik szitaszövet változatban, mely szintén belső borításként vagy homlokzati membránként funkcionálhat.

Alapvető szempont az anyagválasztásnál a szakítószilárdság figyelembevétele, mely szitaszövésű anyagoknál általában 2500-5000 N/5 cm-ig terjed, tele anyagoknál viszont ez felmehet akár 10000 N/5 cm-ig is, biztosítva ezzel a négyszeres biztonsági tényezővel figyelembevett meteorológia terhek elviselését.

4-kepMEGVALÓSULT ÁLMOK

Mielőtt a tekercsben legyártott anyagból feszített membrán lesz, „át kell esnie" a tervezési, tesztelési és gyártási folyamaton. Feszített jellegből adódóan már az alszerkezetnél figyelembe kell venni a membránból a szerkezetre adódó erőket, a szerkezeten kialakítandó membrán fogadó elemeket, valamint a membrán rögzítéshez szükséges profilokat, bilincseket, acél alkatrészeket. Az aprólékos tervezési munka azonban több területen is megtérül: feszített membrán alkalmazásánál várhatóan csökken a tartószerkezet súlya, gyártási határidő rövid, a kivitelezési határidők pedig szintén jóval rövidebbek, mint az egyéb burkolati elemek alkalmazásánál.

Tehát mindenképpen érdemes mérlegelni az ötödik elemből eredő előnyöket, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni a megálmodott épületből.

5-kepAz épületek egyik legmeghatározóbb eleme a homlokzat. Ennek feszített membránnal történő burkolata olyan további lehetőségeket ad a kezünkbe, mellyel akár több alkalommal is új külsőt adhatunk az épületnek, kihasználva a membrán anyag speciális tulajdonságait.

Amennyiben a koncepció már kész, és a homlokzat nagyközönség számára sugallt üzenete is megfogalmazódott, ennek közléséhez számos technológia közül választhat a tervező. A PVC szitaszövet ugyanis nagy fényáteresztő képességgel és rendkívül jó fényvisszaverő képességgel rendelkezik, fénytechnikai elemek, kivetítők alkalmazásával variálható a külső megjelenés.

Ilyen például a Wroclawban készült „Al Slaska" Stadion homlokzati membránja, melynek alapja teflonbevonatos szita üvegszövet. A debreceni stadion tető- és homlokzati része teflonbevonatos anyagból, a győri „Audi" kézilabdacsarnok PVC bevonatos szitaszövetből készült.

6-kepElegáns megoldás lehet olyan egyszerű, letisztult homlokzat kialakítása is, mint például a berlini reptéren található parkolóház homlokzata, ahol különböző méretű alumínium keretekre feszített, ezüst színű teflonbevonatos szitaszövet alkotja a több mint 40 000 m2-nyi homlokzat borítását.

Az Audi Aréna anyagválasztásánál rengeteg szempontot kellett figyelembe venni annak érdekében, hogy az épület ne „csak" egy kézilabdacsarnok érzetét keltse, hanem megjelenésében is utaljon a kulturális és multifunkciós használatra.

Az Audi Arénánál sikeresen alkalmazzák mind a fénytechnika, mind pedig a nyomtathatóság előnyeit, mivel PVC szitaszöveten digitális nyomtatással különböző grafikai elemek is megjeleníthetők, továbbá az anyag megvilágítása is variálható. Az épület megjelenése rendkívül hatásos és változatos, hiszen nappal a szürke szitaszövetre nyomtatott foltokat lehet látni, mely meglepő módon rendkívül jól illeszkedik a környezetbe. Messziről nézve stabil, modern jellege tűnik fel, éjszaka pedig a beépített lámpáknak köszönhetően változatos színekkel nyújt izgalmas látványt az aréna.

7-kep8-kep

A nyomtathatóság és a megvilágíthatóság mellett fontos szempont, hogy a membrán borítás alkalmas szél- és hóterhek elviselésére, maradó nyúlás nem keletkezik az anyagban, tehát szerelés után további utánfeszítést, karbantartást nem igényel, leszerelés után az anyag újrahasznosítható.

A feszített membrán anyagból készülő homlokzati megoldások hazai elterjedésére másik jó példa a jelenleg épülő Dagály uszoda homlokzata. Itt a homlokzati látványelem szintén nyomtatott szitaszövetből készül, melynek leglátványosabb eleme a 2017-es Úszó Világbajnokság logója, illetve a vizes hatást visszaadó grafika.

GYORS ÉS RUGALMAS

9-kepTervezés, gyártás és kivitelezés szempontjából homlokzati membránok átfutási ideje 5000 m2 nagyságú membrán esetén várhatóan 3-4 hónap, ami rugalmasan alakítható a főépület aktuális építési ütemének megfelelően, mivel a gyártás és a szerelés egymással párhuzamosan is folyhat, a megrendelő igényeihez igazítva.

Ha már világosan megfogalmazódott a homlokzattal közvetíteni kívánt üzenet, akkor bátran mérlegeljük a feszített homlokzati membrán alkalmazásának lehetőségét, hiszen mindamellett, hogy a membrán UV álló és szennytaszító, változatos formában készíthető, fényáteresztő, nyomtatható, világítható, árnyékolóként vagy reklámfelületként használható... – azaz szárnyalhat a fantázia! Ez az, amiért a nagy szakítószilárdságú, nagy fényáteresztésű, műszaki textíliából készült membránok ötödik elemként beépültek a hagyományos építőanyagok mellé.

 

Graboplan Kft.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240