2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az épületek faanyagát károsító gombák minden esetben valamilyen emberi mulasztás következtében képesek megtelepedni a beépített faanyagokon. Sokszor olyan apróságok a kiindulási forrás okai, amelyekre senki nem gondolt.

2015 februárjában egy többlakásos, századfordulós villaépülethez hívott ki minket egy rémült nagymama, akinek gyerekkori emlékei között megelevenedett egy több héten keresztül tartó kiköltöztetés emléke, a családi bútorok egy részének elvesztése és az otthonuk teljes feldúlása, mindez a könnyező házigomba (Serpula/Merulyus lacrimans) megtelepedésének köszönhetően.

konnyezo-hazigomba-web

A nagymama beszámolója alapján szinte biztosak voltunk abban, hogy ezzel az épületek legveszélyesebb károsítójaként ismert gombafajjal fogunk találkozni, a kérdés csak az volt, hogy a lakóház mely részéből indult ki a fertőzés, és mi volt a kiváltó oka a közel 100 éve lakott épület megfertőződésének.

OKOK

Az épületek faanyagát károsító gombák minden esetben valamilyen emberi mulasztás következtében képesek megtelepedni a beépített faanyagokon. Sokszor olyan apróságok a kiindulási forrás okai, amelyekre senki nem gondolt. Például a falazatban bentmaradt fadarab, egy kis szellőző rés vagy ablak eltakarása, egy szivárgó vezeték, egyetlen törött vagy elcsúszott cserép stb.

termotest-butoron-webAz épületek faanyagát károsító gombák ellen a leghatékonyabb védekezési mód az, hogy szárazon tartjuk a faanyagot (18 százalékos nedvességtartalom alatt), legyen az bárhol az épületben.

Ha ez nem oldható meg, akkor biztosítjuk a folyamatos szellőzést és kémiai védelemmel is ellátjuk a fát, de tudnunk kell, hogy nem lesz örök életű a beépített faanyag, ezért rendszeresen ellenőriznünk kell az állapotát.

A faanyag 20-22 százalékos nedvességtartalma esetén már könnyen megtelepedhetnek a felületen a penészgombák, melyek a felület PH-értékének megváltoztatásával előkészítik a területet a már műszakilag is károsító gombafajok számára.

A GOMBA TERMÉSZETE

A mikroszkopikus méretű gombaspórák a levegő áramlásával szinte mindenhol jelen vannak, és az élettelen környezeti tényezők megfelelő alakulásának hatására megtelepszenek a faanyag felületén, és elkezdik lebontó tevékenységüket, ami egyébként a természetes anyagkörforgás része. Gondoljunk csak a penészedő ételekre az általunk teljesen tisztának vélt hűtőszekrényben. A faanyagok felületén a gombaspórák lassabban kezdik meg károsításukat, de gombafajtól függően akár néhány hónap alatt is jelentős szilárdságcsökkenést idézhetnek elő.

A gombák optimális életfeltételeiket 18–60 százalékos nedvességi viszonyok között találják meg, kifejezetten aktív élettevékenységet általában 10–30 °C között mutatnak. A tartós magas hőmérséklet (40–60 °C) a gombák pusztulását idézi elő, de csak abban az esetben, ha ez a faanyag teljes keresztmetszetében érvényesül és nem csak a léghőmérsékletben.

Beépített faanyagaink nedvességtartalma folyamatosan változik a levegő relatív páratartalmának függvényében, de kritikus értéket csak valamilyen hiba miatt ér el. Néhány példát láthatunk az 1. táblázatban az általunk mért értékek közül.

tablazat-1-web

termotest-deszkan-webKONKRÉT PÉLDA

A helyszínre érkezve a fertőzött lakás tulajdonosa elmesélte, hogy már több kísérletet tett a fertőzés felszámolására. Pontosan nem tudta, mivel áll szemben, de különböző háztartási tisztító- és fertőtlenítő szereket alkalmazott a parkettán megjelenő sárgásfehér bevonat és karfiolszerű képződmények ellen, majd letakarta szőnyeggel, végül részben felbontotta az aljazatbetonra ragasztott keményfa parkettát, de a "lény" növekedése nem szűnt meg. Pókhálószerű fonalak jelentek meg a falazaton, a pincéből felnyúló kéményen és az aljzatbetonon is.

A helyszíni szemle során első utunk a pincébe vezetett, ahol vöröses barna spórapor borított mindent, de maga a gomba sehol. Éppen ezért állt előttünk értetlenül a tulajdonos, aki néhány nappal ezelőtt már benézett a pincébe, de rozsdán és poron kívül ő sem látott semmit.

A REJTÉLY MEGOLDÁSA

sporapor-es-fiatal-termotest-webA részben alápincézett földszintes épülethez egy teraszt építettek 2014 nyarán, bővítve ezzel a pincét is. Az eredeti pinceablak ezáltal beltérbe került, szellőzése megszűnt. Az új pincerészbe tökéletesen záró műanyag nyílászárókat helyeztek. A régi pincerészt lomtárként használták.

Az új terasz burkolata alá nem, vagy szakszerűtlenül építették be a vízszigetelést, ezáltal ez az épületrész folyamatosan beázott. A két pince közös légterében a természetes légcsere hiányában olyan állapot alakult ki, melyben a könnyező házigomba spórái a felhalmozott fabútorokon és egyéb szervesanyag tartalmú lomon könnyedén csírázásnak indultak, és mindössze 4 hónap leforgása alatt eljutottak a bezárt pincéből a födémen és a falazaton át a pince feletti szoba parkettájáig.

A könnyező házigomba kiirtására nem alkalmasak a háztartási fertőtlenítőszerek, a mentesítésnek speciális technológiája van, a spórával fertőzött tárgyakat, építőanyagot meg kell semmisíteni. A gombamentesítést érdemes szakkivitelezőre bízni, de legjobb átgondolt tervezéssel és szakszerű kivitelezéssel elkerülni a gombák megtelepedését, mert egy 60 négyzetméteres lakás gombamentesítésének költsége is meghaladhatja a több százezer forintot.

 

Varró Beáta
okl. kertészmérnök
faanyagvédelmi szakértő

Keresés

mehi-banner-media 120x240