2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

HoterkepA Cemflow beton egy vékony padlóréteg, mely hideg- és melegburkolatok aljzataként egyaránt használható. Számos előnnyel bír a hagyományos betonnal szemben, többek között nem igényel külön tömörítést, valamint szép, egyenletes felület és struktúra alakítható ki általa.

A Cemflow beton vékony, 4–8 centiméteres padlóréteg, más néven folyós cementesztrich, mely hideg- és melegburkolat közvetlen fogadására alkalmas. A vízszintes, síkfelületű betonpadlóba vezetékek és padlófűtési csövek helyezhetők el, felcsiszolás után pedig közvetlenül használható.

A CEMENTESZTRICH ALKALMAZÁSÁNAK KÖRNYEZETI FELTÉTELEI

1. A fogadószerkezet, a környező levegő és az esztrich hőmérséklete nem lehet +5 °C-nál alacsonyabb, és bedolgozása 25 °C felett nem ajánlott.
2. Az esztrich beépítésének helyszíne legyen zárható, huzatmentes.
3. A helyiségek falai legyenek bevakolva.
4. A szintjelölések legyenek egyértelműek és láthatóak.
5. A fogadószerkezet (nyersbeton padló) legyen egyenletes, sík, portól, zsírtól, olajtól, repedésektől, habarcsmaradéktól és víztócsáktól mentes.

A Cemflow főbb tulajdonságai
• szemszerkezet: 0-4, 0-8 milliméter
• összetétel: cement, homok, kavics, vegyszerek
• testsűrűség: 2130 kg/m3
• tapadószilárdság: 1,6-1,8 KN/mm2
• szilárdság: C12/15-08/F5-C25/30-08/F5
• terülés: 28-29 centiméter
• légpórustartalom: 7,2%

A CEMFLOW BETON ELŐNYEI

  • Könnyű bedolgozhatóság, gyors építhetőség.
  • Nem igényel külön tömörítést, vízszintesen közel teljesen kiegyenlítődik.
  • Élőmunka igénye kevesebb, ezért csökkennek a kivitelezés költségei.
  • Szép, egyenletes felület és struktúra.
  • Teljes szerkezetben egyenletes minőség.
  • Nincs szükség alapanyagok tárolására az építkezés helyszínén.
  • Erősen folyós állaga miatt tetszőleges alakú szerkezet önthető.
  • Kedvező szilárdbeton-tulajdonságok, nagy hajlító-húzó szilárdság.

A BETON BEKEVERÉSE

A Cemflow a beépítés helyszínére üzemi keverés után, felhasználásra készen, mixerautóval érkezik. Előtte a betonüzemben ügyelnek arra, hogy a keverés megkezdésekor a betonkeverő és a puttony tiszta legyen (a keverőben maradó kavicsok eldugítanák a pumpa csövét). A beton terítésének megkönnyítésére a felhordás 100-ról 50 milliméterre szűkített átmérőjű csövön történik.

cemflow 1A kimért összetevőket több percen át keverni kell, hogy jól elvegyüljenek, és az adalékszerek is kifejtsék hatásukat. Az ilyen típusú beton nagyon érzékeny, többletvíz esetén a keverék széteshet, ami a cső eldu gulását is eredményezheti. Keverés közben a konzisztencia szigorú ellenőrzése mellett a terülés és a légtartalom mérését is el kell végezni, valamint törekedni kell a folyamatos szállításra. A cementesztrich habarcsot a keverési folyamat befejezése után haladéktalanul a beépítés helyszínére kell juttatni, elteríteni, lehúzni. A kész felületet azonnal permetezzük le párazáróval; a helyiségben a nyílászárókat zárva kell tartani, hogy a pára bent maradjon. A felület 72 óra elteltével kismértékben terhelhető. A dilatációs hézagok másnap bevághatók a padlóba.

A PADLÓRÉTEG ELKÉSZÍTÉSE

cemflow 2A Cemflow betont speciális szigetelőanyag (10 milliméter vastag szigetelőcsík) választja el a nyers födémtől és a falaktól. Az ezen a szigetelőrétegen elhelyezett esztrichet nevezzük úszó esztrichnek. (Az úszó kifejezés azt jelenti, hogy az esztrichet méretezett hanggátló réteggel, oldalfaltól 10 milliméter polifoam réteggel választjuk el a nyers födémtől, nincs közvetlen kapcsolat a két réteg között.)

cemflow 3Polietilén fólia kerül az aljzatra, mely megakadályozza a nedvesség szivárgását. Az alapfelület előkészítése során a vízzáró fóliaterítés mellett a legfontosabb a fűtés- és elektromos csövek rögzítése felúszás ellen, ezzel megelőzhető – többek között – a repedések kialakulása. A fóliát a falnál felvezetjük a végleges szint fölé; a beton megkötése, valamint burkolás után a felesleges peremszigetelő levágható. E módszer alkalmazása legfőképp belső aljzatok, különösen padlófűtéssel ellátott aljzatok készítésénél előnyös, de az építőipar számos más területén is használható.

cemflow 4A PADLÓFELÜLET MEGMUNKÁLÁSA

Ha ragasztott burkolat kerül a Cemflow felületére, akkor minimális felületcsiszolás szükséges a pórusok megnyitására és a cementtej eltávolítására. Burkolat nélkül a megmunkálása a HTC Superfloor eljárás során több lépésben, a HTC gépeivel és gyémántszerszámaival történik. A padlót három rétegben megcsiszolják (kereszt- és hosszirányban), színezik és polírozzák, majd a megrendelő igénye szerint impregnálják. A csiszolás miatt láthatóvá válik a betonban lévő folyami kavics, ezzel együtt a beton belső, rendkívül kemény struktúrája kerül felszínre, ami egyenletesen sima. A teljes folyamat száraz technológián alapszik, nem keletkezik sem iszap, sem szállópor. A kész betonfelület pedig hosszú ideig, gazdaságosan fenntartható.

 

Papp József
Duna-Dráva Cement Kft.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240