2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Bemutatjuk egy tető drámaian gyors lefolyású tönkremenetelét, mely rendkívül látványosan zajlott le. Mind ez idáig ilyen típusú kár csak a papír hordozóanyagú tetőfedő zsindelyeknél volt tapasztalható, az üvegszálas és poliészter hordozóanyagoknál ez a hiba még nem fordult elő.

A kár feletti kétségbeesését humorba csomagolta az a tulajdonos, aki így mesélte el a döbbenetes folyamatot: „Tavaly nyáron a háztetőnk táncra perdült. Táncolt az egész tető! Pénteken még csak egy zsindely, de vasárnapra már az egész tető. Hogy vinné el az ördög az egészet!" (1–2. kép)

1-web2-web

A „felperdülési" jelenség, azaz a látványos tönkremeneteli szakasz nagyon rövid idő alatt végbemegy. Előfordul, hogy az első zsindelylebeny alakváltozását követő 2–10 nap alatt akár le is zárul az egész tetősík felperdülése. A károsodási jelenség általában a tavasz közepén kezdődik, a melegebb napokkal együtt (25 Celsius-fok körüli léghőmérséklet = 40–60 Celsius-fok közötti felületi hőmérséklet) és a nyár elejével lezárul.

OKNYOMOZÁS

A kőzúzalék szórású bitumenes zsindelyek öt rétegből épülnek fel, melyek a látszó oldal felől haladva a következők: hintett kőzúzalékréteg, modifikált bitumenréteg, hordozóanyag, modifikált bitumenes réteg és kvarchomok hintés. A meghibásodás bekövetkezésének fő okozója a bitumen és a hordozóréteg.

Vizsgáljuk meg a bitument. A bitument ma mesterségesen állítják elő kőolajból, lepárlással. Összetétele az alapanyagot képező ásványolaj függvényében igen változó.

3-webHosszú szénláncú szénhidrogének keveréke, amit a gyártó módosítani tud az elérni kívánt olvadáspont, viszkozitás függvényében. Minőségét meghatározza az előállítás technológiája és a kőolajban lévő paraffinok, aszfaltgyanták, olajok és aszfaltének mennyisége. A bitumen nem UV-álló. UV hatására öregszik, ezért kap zúzalékszórással fényvédelmet. A levegő oxigénje a bitumen felső rétegeiből hidrogént választ le, továbbá az oldószer elpárolgása után a bitumen megkeményedik, rideggé válik és egyre több hajszálvékony repedés lesz a felszínén is. Amennyiben a repedések mélysége és mérete nő, a víz eljuthat a zsindely hordozóanyagáig.

4-web

5-webA hordozóanyag a mechanikai védelmet biztosítja, és növeli a húzószilárdságot, fokozza az alakíthatóságot, csökkenti a zsugorodást. Anyaga papír, üvegfátyol, üvegszövet vagy műanyagszövet. A papír/karton hordozóanyag telítéséhez 90–200-as penetrációjú lágy bitument használnak. A papírt először impregnálták, telítették, majd felhordták rá a magasabb lágyuláspontú fedőréteget. Az üveg- és műanyag szálú termékeknél előzetes telítésre nincs szükség.

Amennyiben a rétegek közé bejutó nedvesség eléri a karton hordozóanyagot, az a nedvesség hatására duzzad, száradás hatására zsugorodik, mely folyamat tovább növeli a felületi repedéseket. A jelenség ezt követően egyre nagyobb „amplitúdóval" megy végbe. A repedéseknél darabosan kezd leszakadni a zúzalékréteg, illetve a papír rétegei is kezdenek szétszakadni az anyagon belül. Ebben a stádiumban a kartonpapír hordozóréteg már maradandó alakváltozást szenved, így annak vastagsága száraz állapotban is többszöröse marad a gyári vastagságnak.

6-webA fenti folyamat lassan kezdődik. A bitumen rideggé válása és a hajszálvékony repedések megjelenése a teljes felületen hosszú évek alatt megy végbe. Amikor ez a folyamat elér egy kritikus szintet, lezajlik az általam „látványos tönkremeneteli szakasz"-nak nevezett folyamat, amikor a valamelyest átnedvesedett tetőfedő anyag a hirtelen erős napsugárzás hatására aszimmetrikusan változtatja alakját, azaz a zsindelylebenyek felperdülnek. A vizsgált papír-betétes zsindellyel fedett tetők tulajdonosai a tetőfedést körülbelül 10–14 éve készíttették el. Beázás az esetek többségében nem volt, a hirtelen tönkremenetelig a fedőanyag jól teljesített. Jellemző az is, hogy ez a tönkremenetel nem egyszerre megy végbe a tető egészén. Tipikusan nem zajlik le az északi és keleti oldalakon, míg a déli oldalon minden lebeny felemelkedik (3., 4., 5., 6., 7. kép).

7-webMIT TEHETÜNK?

A tető javításának lehetőségeit minden esetben helyszíni vizsgálattal kell kezdeni. Megoldást jelenthet a teljes csere – akár fedőanyagváltással is, de szóba jöhet az újbóli ráfedés, újabb bitumenes zsindelyréteggel. Egy-egy tetőfelületet egységesen kell kezelni. Azokon a felületeken, ahol felperdült és tönkrement zsindely, el kell távolítani azt (a bontott zsindely veszélyes hulladéknak minősül). Más tetőfelületeken, ahol nem perdült fel a tetőfedő anyag, rá lehet fektetni az új zsindelyréteget. Ennek a ráfedésnek nagy hagyománya van Észak-Amerikában és Kanadában, ahol két-háromszor is ráfednek az eredeti tetőfedő anyagra. Mérlegelni kell azonban, hogy hosszú távon megéri-e a tetőszerkezetben hagyni papírt tartalmazó anyagokat és rétegeket, melyek korhadó, rothadó anyagok. Meg kell vizsgálni, hogy alátéthéjazatot építettek-e be, és ha igen, annak mi az anyaga. Jellemző, hogy a papír hordozóanyagú bitumenes zsindelyek alá beépített alátétlemez is papír hordozóanyagú, mely köznyelven a kátránypapír. Ereszeknél, vápáknál, mohás helyeken és ahol beázási panasz volt, meg kell vizsgálni a deszkázat és a tetőszerkezet állapotát is.

Papír hordozórétegű kőzúzalék szórású bitumenes zsindelyeket már néhány éve nem árusítanak Magyarországon. Érdemes jól megvizsgálni a kiválasztott terméket, hiszen rendkívül nagy a választék. A hosszú távra szóló jó döntés meghozatalához ajánlom áttekintésre a vonatkozó MSZ EN 544:2011-es rendeletet.

Garai-Szabadi Renáta
okl. épületszigetelő szakmérnök

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240