2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Pali-bacsi1-web90 éves korában meghalt az építőanyagipar Pali bácsija.

1949-ben – 65 éve! – kapta meg az építészmérnöki oklevelét. Az Észak-Magyarországi Építőipari Vállalatnál helyezkedett el. A Magyar Építő Rt.-nél, majd a Bányászati Építő Vállalatnál, a Vegyépszernél dolgozott.

1973–1984 között a Könnyűbeton és Szigetelőanyagipari Vállalat műszaki igazgatója volt. A Vállalat szilikátbázisú, szervetlen hőszigetelő anyagok (duzzasztott perlit, salakgyapot, kőzetgyapot, gázbeton) gyártásával és azok fejlesztésével foglalkozott. Pali bácsi részt vett a vállalat hét gyárának alapításában, a hőszigetelő anyagok fejlesztésében.

Ő irányította már akkor a hőszigetelő anyagok marketingtevékenységét, a tájékoztató anyagok írását, az előadások, konferenciák szervezését. Hat nemzetközi perlitkonferencia szervezőbizottságának elnöke volt. Szakcikkeivel hozzájárult a perlit elterjesztéséhez. 1949-től az Építéstudományi Egyesület alapító tagja. 1964-ben műszaki doktori címet szerzett.

1985-ben az Épületszerkezettani Tanszék javaslata alapján címzetes egyetemi docensi címet kapott. 1997-től tíz éven át vezette és irányította a kárpátaljai építőipari szakembereket oktató delegációt. A munkácsi várban megszervezte a Petőfi - és Rákóczi-emlékszobák helyreállítását. 1998-tól a Szilikátipari Tudományos Egyesület társelnöke.
1998-ban a Nemzetközi Perlit Intézet (USA) tiszteletbeli tagjává választották. 1999-ben aranydiplomát kapott. 2010-ben gondozásában megjelent „A magyar perlit 50 éve" című könyv.

Szakmai tevékenysége elismeréseként számos állami kitüntetésben részesült, többek között megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, az Alpár Ignác-díjat két alkalommal, a Szilikátiparért Emlékérmet, a MTESZdíjat, az Eötvös Lóránd-díjat (2004), a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét (2006). Két alkalommal pedig (1997, 2012) kiváló munkásságáért miniszteri elismerésben részesült.

Egész életében az építőanyag-ipar, a duzzasztott perlit fejlesztését, előrevitelét segítette. Nyugdíjasként sem állt le, nem tudott pihenni. Folyamatosan szervezte a konferenciákat, előadásokat. Mindenkor a szakmai tájékoztatás fontosságát tartotta szem előtt.

A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemtől „Vasdiplomát", a Szilikátipari Tudományos Egyesülettől a „Szilikátiparért Emlékérmet, az amerikai Perlit Intézettől „Elismerő és köszöntő oklevelet" kapott, a XIII. kerületi Önkormányzat Díszpolgárnak választotta. Valamennyi elismerés örömmel és boldogsággal töltötte el, mert úgy érezte, nem élt hiába.

Munkája során felkarolta és támogatta az új kezdeményezéseket és a fiatalokat. Mindig önzetlenül segítőkész volt. Emberi és szakmai tekintélyével mindig a magyar emberek és az ország fejlődését akarta elősegíteni. Munkásságát bel- és külföldön egyaránt elismerték és becsülték. Személyét szeretet és megérdemelt tisztelet övezte. Felesége, aki csaknem 65 évet élt szeretetben mellette, mindig segítette és támogatta munkájában.

Június 5-én töltötte volna be 90. életévét, melyet a halál megakadályozott. Gazdag életútját az örökös tenni akarásának köszönheti. Sok szakember példát vehetne aktivitásáról.

Pali bácsi! Nem felejtünk. Nyugodj békében.

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240