2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Világszerte komoly siker az energiatakarékos acélszerkezetes építési rendszer

latvanyterv01-webVárhatóan jelentős áttörés következik be a könnyű acél vázszerkezetű építési rendszer használatában Magyarországon. Szerzőnk a világ számos pontján szerzett gyakorlati tapasztalatai alapján ismerteti e világszerte elismert, energiatakarékos technológiát.

A 2008-ban induló gazdasági válság megnehezítette és feltartóztatta az acélszerkezetes építési rendszer hazai elterjedést, pedig ez az árérték arányt tekintve kiemelkedő rendszer joggal tarthat igényt a magyarországi beruházók, kivitelezők figyelmére is. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a könnyű acél vázszerkezetes építési technológia akár szélsőséges időjárási viszonyok között is megállja a helyét. Feltétlenül érdemes tehát megismerkedni további előnyeivel és felhasználási módjával, valamint a rendszer magyarországi képviselőjével és továbbfejlesztőjével.

AMERIKÁBÓL JÖTTEM...

kep-01-web2000-ben mint magyarországi tapasztalatokkal már felvértezett mérnök New York-i mérnöki-tervezői munkakezdésem után gyorsan meg kellett tanulnom együtt dolgozni ezzel az építési rendszerrel, hiszen a tengerentúlon már mindenki ismerte ezt, ha gyorsan, pontosan és nem utolsósorban helytakarékosan akart építeni. Akár egy queensi sorház, egy brooklyni orvosi rendelő vagy egy manhattani lakásátalakítás volt a feladat, szinte csakis ezzel a rendszerrel dolgoztak a kivitelezők, s ezt kérték tőlünk a megrendelők is.

Ki gondolná, hogy sok luxusvilla is ezzel a tartószerkezeti rendszerrel készült? Érdemes ellátogatni a New York-i mérnökirodánkkal együtt dolgozó Alexander Zaretsky építész weboldalára, ahol jól látható, hogy amerikai és orosz milliárdosok némelyike milyen villát építtetett acélszerkezetből.

kep-02-webA rendszer népszerűsége nem véletlen, hiszen számos előnye van. Többek között sokoldalú és tartós, nem éghető, könnyű és mégis nagy teherbírású, pontos, ugyanakkor szabadságot ad a tervezőknek, s nem utolsósorban drasztikusan lecsökken a helyszíni kivitelezési idő és költség.

2002-ben jöttem haza Magyarországra, s helyezkedtem el egy kanadai cég magyarországi leányvállalatánál, ami az ázsiai, afrikai és európai piacot lefedve nagy olaj-, gáz-, bánya- és egyéb ipari beruházások megvalósításához szállított ideiglenes és végleges épületeket. Az ATCO Structures piacvezető ebben az építőipari szegmensben. A társaság a több milliárd dolláros bevétellel rendelkező ATCO cégcsoport része, mégis a kliensei mellett maga is eltörpül. Az Exxon, BP, Shell, Alcoa nevek mindenki számára ismerősek, minőségi követelményeik igen magasak. Az általuk megrendelt épületek tartószerkezeteinek tartósnak, sok esetben nem éghetőnek, könnyűnek, pontosnak és a lehető legkevesebb helyszíni munkaerőt felhasználónak, sőt jelentős távolságra szállíthatónak kellett lenniük. Természetesen ilyenkor csakis a könnyű acél vázszerkezet jöhetett szóba.

Akep03-web MEGBÍZHATÓ PARTNER

Az ATCO olyan megbízható magyarországi beszállítót keresett, aki a fenti kritériumoknak megfelelő komplett rendszert szállítani tudja. Így találkoztunk Dienstmann Tamással, aki nemcsak hogy meghonosította a könnyű acél vázszerkezetes építési rendszert Magyarországon, de tovább is fejlesztette, és sikeresen adaptálta az európai viszonyokra. Cége, a Horizont Global Kft. által gyártott és szerelt acélszerkezetek segítségével sikeresen kiszállítottuk és felépítettük a létesítményeket, legyenek azok az algériai sivatagban, az orosz tajgán, a mongol sztyeppén vagy éppen Szibérián túl. A Szahalin-szigeten például egy földrengésveszélyes zónában az EXXON Oil-nak építettünk fel 2006-ban egy négyezer négyzetméteres épületet kevesebb mint két és fél hónapos helyszíni munkával –25 Celsius-fokos hidegben, tökéletes minőségben, amely a mai napig kiválóan működik.

kep-04-webkep-05-web 

HORIZONT GLOBAL KFT.

A Horizont Global Kft. nemcsak Magyarországra, de Európa-szerte is szállít komplett tartószerkezeti rendszereket, és szolgál ki kivitelezőket, illetve vevőket. A Horizont Global Kft. munkatársai bármely rendszerben megtervezett épületek terveit adaptálni tudják, s ezek alapján milliméterpontosan legyártják az így megtervezett acélszerkezeti elemeket, majd igény szerint a helyszínen felállítják a kész szerkezetet, de természetesen be tudják tanítani kivitelező partnerek munkatársait is a helyszíni összeszereléshez.

A technológia online referenciái világszerte

USA - www.marinoware.com

Alexander Yaretsky építész - www.zaretskyarchitect.com/en/projects

Atco Structures - www.atcostructures.com

Atco - www.atco.com

A cég tulajdonosa folyamatosan bővíti gyártókapacitását, de már így is képes évente 25 ezer négyzetméter épület szerkezetének gyártására. Elmondása szerint a közeljövő célja pedig, hogy ennek a többszörösét tudják előállítani.

A rendszer olyan flexibilis, hogy nem csak a fent említett példákra, de a legtöbb építőiparban felmerülő problémára választ ad. Jól használható például egy budapesti belvárosi ház tetőtérbeépítése esetén vagy egy többszintes iroda- és lakóépület építésekor, de megfelelő óvoda, iskola, gyógyászati klinika, esetleg egy moduláris épületrendszer kivitelezése esetén is.

A fentiek alapján ajánlom az eddig elterjedt építési rendszerek mellett a beruházók, kivitelezők vagy éppen a tervezők figyelmébe, hiszen több mint félmilliárd észak-amerikai, és oly sok világvállalat ezt a rendszert választja.

BognarCsaba-web

Bognár Csaba

2007 óta az ÓBUDA–ÚJLAK Zrt. projektigazgatója,
2002 és 2006 között az ATCO Európa Kft. mérnöki-árkalkulációs osztály vezetője, 2000–2002 között pedig G&R Consultants Inc. vezető szerkezettervezője, közlekedéstervezője

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240