2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Allianz-Areana-kicsiA szárazépítés alkalmazási köre dinamikusan fejlődik, s szerkezetei az egyre szigorodó szakmai műszaki követelményeknek a megszokott magas színvonalon tesznek eleget – immár az épület külső homlokzatán is.

Ma már uszodák, szaunák, wellness helyiségek 100 százalékos relatív páratartalmú tereiben is gond nélkül alkotnak belőlük falakat, álmennyezeteket, íves vagy akár perforált megjelenéssel. A sokféle paneles, kész felületű homlokzati kialakítás között már nem számít meglepetésnek az építészek, tervezők fantáziájának szárnyat adó szerelt homlokzat, amely a beltéri szárazépítési szerkezetek formaszabadságát nyújtja immár az épület külső megjelenésében is.

Anyagfelhasználásában természetesen eltérő, ám építési technológiája, a szerelés egyszerűsége változatlan. A kültér felé a gipszkarton építőlemezeket cementkötésű építőlemez váltja fel, a vázrendszer korrózióvédelme pedig a kültéri igényekhez igazodik, vastagabb védőbevonattal készül, mint a beltéri szerelt szerkezetek fémprofiljai.

SZERKEZET

A szerkezet alkalmas régi épületek olyan esztétikai megújítására, amelyeknél – mint például panelépületek homlokzata esetében is – a hőtechnikai és páratechnikai tulajdonságok javítása komoly műszaki igény. A szerkezet két fő alkotóeleme a fém vázrendszer és annak külső oldalára csavarozott cementkötésű építőlemez, a Knauf Aquapanel, amely szabadon festhető, burkolható – ragasztott vagy szerelt technológiával egyaránt vagy közvetlenül vakolható. A lemez formailag jól alakítható: síkváltások, íves felületek, függőlegestől eltérő síkok igényesen kivitelezhetők.
A vázrendszer a meglévő homlokzat elé olyan távolságban szerelhető, hogy a szükséges mértékű hőszigetelés és a teljes rétegrend – amelyben akár egy kiszellőztetett légrés is lehet – elférjen. A cementkötésű külső borítólemezzel 200–250 m²-es méretben, mozgási hézag nélküli felület készíthető.

SZÁRNYALHAT A FANTÁZIA

E technológia és szerkezeti megoldás mégis az új épületek – elsősorban a vázas szerkezetű, homlokzati kitöltő fallal készülő – homlokzatainak felületképzésénél nyújtja a legnagyobb szabadságot tervezésben, kivitelezésben egyaránt. Elmondható, valóban, hogy szárnyalhat a tervezői fantázia. Döntött síkú vagy íves homlokzat jól és elegánsan készíthető. A szerelt technológiánál ismert fémprofil vázszerkezet, mint a homlokzat tartórendszere a statikai igények – szélteher, önsúly, burkolatteher – szerint tervezhető és méretezhető. A belső oldal a megszokott szárazépítési technológiával készül.

Új épületnél a vázszerkezet elfuthat a födémek síkja előtt, amely a hőhidak elkerülésének tekintetében a legelőnyösebb. Állhat a váz a födémek között, ezzel a mechanikai stabilitás nagyobb. Lehetséges e kettő kombinációja, ahol a váz kettős, az egyik profil a födémek között, míg a másik a födém széle előtt fut el. A hőtechnikai képesség homlokzatoldali kiszellőztetett légréssel még tovább fokozható. Bármely szerkezeti variáció egyszerűen szerelhető, méretezhető és az építészeti megjelenés szabadságát minden esetben megadja.

MŰSZAKI MEGFELELŐSÉG

A Knauf Aquapanel külső falrendszerrel a tervezői szabadság mellett a műszaki követelmények, a hőtechnika és páratechnika legszigorúbb előírásai is teljesülnek. A szerkezet homlokzatképző alkotóelemei az A1 tűzállósági osztályba tartoznak, ezzel valamennyi épülettípus homlokzatképzésére alkalmasak, a váz teherbírását tekintve pedig bármely burkolat – legyen szó üvegről vagy kőburkolatról – hordására alkalmas. A többrétegű vázas kialakítás egyszerű szerkezeti átjárást biztosít a különböző falrendszertípusok között, a szerkezeti vastagság, a teherbírás, a hőszigetelés vastagsági igénye, a tűzvédelmi követelmény teljesítése rendkívül sok variációs lehetőséget kínál, amely a legkedvezőbb bekerülési költségű változat kiválasztásánál rendkívül nagy előny.

A szerelt homlokzat egy családi ház nagyságrendjén is kiváló, de a legnagyobb kihívásokat rejtő közösségi épületek homlokzatainál is igazoltan jól működik. A müncheni Aréna példája jól bizonyítja ezt, ahol a magas tűzvédelmi, hőtechnikai követelmények kielégítése mellett a formai gazdaság lehetősége legalább olyan fontos szempont volt. Készülhet alacsony épületen, tengerparti magasházakon vagy a legmagasabb hőtechnikai igényeket is megkívánó passzívházakon is.

Wiesner György
műszaki vezető
Knauf Kft.

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240