2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1-kicsiA Nagyerdei Stadion építésének egyik legnagyobb újdonsága a CNC technológiák alkalmazása a sablonok gyártásánál.

A BIM (BIM = Building Information Modellinng) magyarul mint ÉIM = Épület –információ modellező) lassan kerül be az építési technológiák szótárába. A Nagyerdei Stadion esetében mindjárt az induláskor világos volt, hogy ezen technológia alkalmazása nélkül Bordás Péter építész koncepciója megvalósíthatatlan. Az íves lelátó elemek térben görbült testek, melyek nagy pontosságú gyártásához nagy pontosságú gyártósablonok szükségesek.

kep2-1-kicsiZsaluzatok készítése a 21. században

Mint korábbi cikkünkben is említettük, nagy vitát váltott ki a debreceni stadion íves lelátó elemekkel megálmodott építészeti koncepciója.

Ismeretes, hogy a stadionok lelátó elemei többnyire egyenes vonalvezetéssel készülnek, az íves részeken is, tört vonallal követve az íves stadionrészeket. Az íves vonalvezetés természetesen sokkal szebb, és a 21. századi igényeknek jobban megfelel, de a gyártási kultúra még hiányzik az ilyen elemek gyártásához.

kep2-2-kicsiAz előregyártásban szokásos szériagyártások jellemző sablonjai az acélsablonok. Az ilyen íves lelátó elemekből nem készülnek nagy sorozatok, a 12 –20 darab gyártásához a fából készült sablonok a kedvezőbbek. A sablongyártás kulcsa a robottechnika alkalmazásában van. Az egyes táblákat ívesen ferde vágási metszésekkel csak a robot CNC vezérlésű gépek képesek nagy pontossággal leszabni.

kep2-3-kicsiSablongyártók

Az előregyártott vasbeton elemek nagy sorozatú gyártásaihoz a sablongyártók ismertek:
NUSPL, HOWAL, AVERMANN, PASCHAL, EBAWE, sok más mellett. A debreceni stadion esetében a drezdai ÍGBFB mérnöki iroda, valamint a K@S asztalos manufaktúra által a drezdai és augsburgi stadion építéséhez tervezett és gyártott fa héjazatú sablonok, formák adtak jó kiindulási alapot. A lelátó elemeinek formái fa alapanyagú lemezekből készültek. A leszabások a Holz-Her cég CNS szabászgépeivel történtek.

kep2-4-kicsiHolz–Her géppel dolgozik az osztrák Oberndorfer és Rauter cég. Egyik cég sem ad szívesen segítséget magyar betonelem gyártó cég számára. Először olyan magyar cégeket kerestünk, melyek rendelkeznek hasonló szabászgépekkel. Elég sok ilyen cég van, a legtöbb a Holz-Her gyártmányokkal dolgozik. A fémipari cégek sokkal több gyakorlattal rendelkeznek a CNC technológiákban. Így kerültünk kapcsolatba a kecskeméti Metach céggel. A Metach cég homlokzati fémlemez burkolatokat készít. A probléma az, hogy semmi gyakorlatuk a faanyaggal dolgozásban. Ugyanakkor a CNC robotok számára az Autodesk cég Inventor szofverével készítik az elektronikus adatokat.

kep3-web

Fémsablonok

Miután nagyon lassan haladt a fasablon gyártás, alternatív megoldásként az acélsablonokkal is próbálkoztunk. Az algyői telephelyen működő Metkon DS Kft. már korábban is készített az ASA Építőipari Kft. részére acélsablonokat. Ezen acélszerkezeti üzem rendelkezik a Kjelberg CNC plazmavágó géppel, melynek segítségével – lényegében a fa-sablon konstrukciójával – Kovács D. Barna készítette el az acéllemezek vágási tervét.

kep4-kicsi kep5-kicsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A debreceni stadion lelátó elemeinek gyártáshoz példaképül szolgált a drezdai és augsburgi stadion. Ezek lelátó elemei hasonlítanak legjobban a Debrecenbe letervezett formákhoz. A lelátó elemek fa sablonokban készültek. A sablonokat a drezdai K&S bútorkészítő manufaktúra készítette.

Falemez vagy fémlemez vágási terv a CNC szabászgépek számára nagyon hasonló. A falemez vastagsága 21 milliméter, a fémlemezé 4 milliméter.

Milyen a fasablon szabási terv?

Első ránézésre semmi különbség a fém szabási terv és a fa szabási terv között. Ezek a szabási tervek a Rhino 3D szoftverrel készültek. A másik cég, ahol gépészmérnök készítette a szabási tervet, még bekottázták az egyes elemeket, mindegyik elemről készült külön tervlap.

kep6-kicsi

kep7-kicsi

Szükséges a kottázás? Mint kiderült, senki nem képes a méretek hagyományos ellenőrzésére. Ám a végeredmény ellenőrzése, nevezetesen az elkészült sablonok méreteinek az ellenőrzése a fontos.

Kész sablonok ellenőrzése

A sablonok elkészítése után a következő nehéz feladat a kész sablonok bemérése. Az autógyár-tásból ismert, hogy a karosszéria elemek esetében is az egyik legnehezebb feladat azok méret-pontosságának az ellenőrzése. Ezen feladat megoldásában robbanásszerű változást hoztak a 3 dimenziós lézer szkennerek. Ezek közül is kitűnnek a FARO Focus 3D szkennerek.

Polgár László
műszaki tanácsadó, ASA Építőipari Kft.

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240