2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

zeneakademia1-kicsiLezárult a Zeneakadémia történelmi felújításának tízévnyi fejezete és az intézmény a magyar, valamint a nemzetközi zenei élet élvonalába tartozó központtá válhat. A Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémia október 22-én, a világhírű magyar zeneszerző és alapító születésének 202. évfordulóján eredeti szépségében nyitotta meg újra kapuit.

A Zeneakadémia 1907-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Az épület vonzerejét – az intézmény története mellett – páratlan miliője, építészeti értéke adja. Az épületet gazdag külső és belső iparművészeti és képzőművészeti anyaga a magyar és a közép-európai szecesszió kiemelkedő példája. Képzőművészeti értékeihez tartozik Strobl Alajos Liszt Ferenc-szobra, Telcs Ede fríze, Maróti Géza géniuszai.

A belső tereket a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, Róth Miksa mozaikjai és színes üvegablakai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói határozzák meg. Kevésbé ismert tény, hogy az épület Magyarország első vasbetonvázas középülete, a szerkezet tervezője Zielinski Szilárd. Tartószerkezeti megoldásai ma is figyelemre méltóak.

A rekonstrukció előkészítéseként elkészült az épület műemléki tudományos dokumentációja (2002-ben Hild-Ybl Alapítvány, Bor Ferenc), valamint az előzetes szakági restaurátori kutatások.

2003-ban építészeti tervpályázatot írak ki, a továbbtervezésre kiválasztott pályamű – felelős építész vezető tervezői Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc – alapján 2004-ben elkészült a beruházás építészeti, műszaki koncepcióját megfogalmazó tanulmányterv, majd ennek alapján, közbeszerzési eljárás keretében elkészültek az építési engedélyezési, majd kiviteli tervek is az MNDP Építőművészeti Kft. által. A tervekről, a tervezés és a kivitelezés folyamatáról, a projektben résztvevőkről részletes tájékoztatás olvasható az intézmény honlapján.

zeneakademia2-kicsi

A munka elismeréseképpen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét adta át október 22-én Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítását vezető szakembereknek: Lakatos Gergely műszaki menedzsernek, főmérnöknek és Csepeli László építészmérnöknek.

Lakatos Gergely a projekt egyik megálmodója és motorja volt tíz éven keresztül, irányításával valósult meg a műszaki tartalom tervezése és kivitelezése. Munkáját két, magas színvonalon tervezett és kivitelezett létesítmény, a Wesselényi utcai, Ligeti Györgyről elnevezett új oktatási épület és a Liszt Ferenc téri páratlanul felújított, kiemelkedő örökségvédelmi értéket képviselő Liszt Ferenc Zeneakadémia dicséri.

Csepeli László több évtized, közszolgálatban eltöltött időszakot követően 2011-ben, megvalósítást koordináló vezetőként kapcsolódott a projekthez. Munkájában mindvégig szem előtt tartotta az értékvédelmi szempontokat, egyúttal kiemelkedő szakmai felkészültségről és emberi hozzáállásról tett tanúbizonyságot.

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240